Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerejstrowanie auta na członka rodzin

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Wczesniej smigalem corsa ktora kupilem na mojego ojca i siebie wzielem jako wspolwlasciciela, wiadomo zeby placic tansze oce i przy okazji zrobic sobie starz w ubezpieczalni. kiedy kupilem sobie drugie auto corse oddalem ojcu ale w dowodzie nic nie zmienialismy bo po co. teraz prawko zrobila moja siostra i chcemy zrobic taki myk zeby ja wpisac do dowodu rejestracyjnego a mnie wykreslic. I tu jest pytanie jak to zrobic?? umowy kupna sprzedazy, darowizny???

Napisano

> I tu jest pytanie jak to zrobic?? umowy kupna

> sprzedazy, darowizny???

Darowizna - Ty oddajesz siostrze swoją część auta. waytogo.gif

Napisano

darowizna z tym że u mnie to wykreślałem żonę na tej podstawie z DR więc skończyło się na skreśleniu notce i opłacie 10 pl.

Nie wiem jak to u ciebie będzie ale pewnie skończy się tak samo pod warunkiem ze jesteś dopisany w środku. Czyli ciebie wykreślą ją dopiszą, ale nie wiem jak z $$$$

BTW dalej będziesz widniał u taty w OC (lub on u ciebie?) Bo to też można załatwić potem w TU pokazując DR i spisując aneks = czyli w wypadku szkody jednego z was reszcie nie polecą zniżki.

AHA wzory umowy darowizny znajdzie w necie.

Napisano
  • Autor

Z umowa darowizny muszę iść do urzedu skarbowego i potem do wydziału komunikacji. To bedzie wszystko???

Napisano

> Z umowa darowizny muszę iść do urzedu skarbowego i potem do wydziału

> komunikacji. To bedzie wszystko???

dokladnie tak kiedys to przerabialem i zaplacilem grosze za to wszystko ztcp to oplata uzalezniona jest od stopnia pokrewienstwa

Napisano

> Ile ta korsa jest warta?

> Poczytaj:

> http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_spadk%C3%B3w_i_darowizn

> Jezeli twoja darowizna nie jest wieksza niz 9 637zł to nie musisz

> tego zglaszac do US i prosto uderzasz to WK.

W 1. stopniu pokrewieństwa (czyli np. brat dokonuje darowizny na siostrę) nie płaci się podatku od spadków i darowizn do kwoty ok. 100000zł. waytogo.gif

Kolega zapłaci tylko podatek PCC i opłaty w WK.

Napisano
  • Autor

> Kolega zapłaci tylko podatek PCC i opłaty w WK.

zgłupiałem to bede musial w koncu cos do US cos płacić ??

Napisano

> zgłupiałem to bede musial w koncu cos do US cos płacić ??

Zapytaj w US albo eksperta od prawa podatkowego.

Napisano

> zgłupiałem to bede musial w koncu cos do US cos płacić ??

Zaczelo sie robic zamieszanie. Ja ci powiem jaka ja mialem sytuacje. Kupilem auto, umowe spisalem tylko na siebie, ale umowilem sie ze sprzedawca ze dopisze kogos do umowy. Po 2 dniach dzwonie do neigo i chce podac dane mojej matuli co by sobie wpisal do umowy i z ta umowa wtedy poszedl do WK zglosic sprzedaz i do ubezpieczalni. Okazalo sie ze juz to zrobil, a ja nie chcialem kombinowac i dopisac do umowy mojej matuli bo sie balem ze wyjdzie szopka ze sa dwie rozne umowy (to samo miasto, ten sam WK). Spisalem wiec umowe darowizny 50% samochodu na matule. Wyczytalem w necie ze nie trzeba tego zglaszac do US bo to mala kwota (50% to bylo niecale 5 tys zl). Dla pewnosci zadzwonilem do US i sie zapytalem. Babka potwierdzila ze nie musze im tego zglaszac. Poszedlem do WK zarejestrowa auto. Podalem umowe z dawnym wlascicielem auta i umowe darowizny na mamusie. Kobitka przybila swoja pieczatke na tej umowie darowizny zrobila ksero i mi ja oddala. Sytuacja bardzo podobna do twojej. Ja dalem mamie 50% auta, a ty swoje 50% auta ktore posiadasz dajesz siostrze. Chociaz z tego co wiem to nie trzeba wcale 50% a np 20% czy iles tam, ale pewny nie jestem. Najlepiej bedzie jak zadzwonisz do skarbowki i do wk - to ci powiedza co zrobic.

Napisano
  • Autor

Gdyby Ktos kiedys mial z tym problem to opisuje jak to zalatwilem ja:

1) Spisujemy umowe darowizny

2) Z umowa darowizny udajemy sie do urzedu skarbowego - jezeli niema kolejki zalatwimy to w 5 minut - urzedniczka kseruje umowe a na naszej przybija pieczec - nic nie zaplacilem

3) Nastepnie udajemy sie do Wyzialu Komunikacji gdzie okazujemy podbita umowe darowizny i pani wykresla "starego wspolwlasciciela" i wpisuje "nowego" - nic nie zaplacilem

Ogolny potrzebny czas na zaltwienie tej sprawy to 15minut ( w tym przejscie z US do WK )

Ogolny koszt 0,00zł

Jezeli chodzi o OC to agent powiedzial zeby poinformowac przy najblizszym przedluzeniu umowy o zmianie w DR.

Napisano

> Jezeli chodzi o OC to agent powiedzial zeby poinformowac przy

> najblizszym przedluzeniu umowy o zmianie w DR.

Chyba lepiej od razu zrobic aneks do umowy, bo jak ojciec lub siostra beda mieli kolizje corsa, to Ty stracisz znizki.

Napisano
  • Autor

jezeli mam w innej firmie ubezpieczony to tez mi poleca znizki ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.