Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie gazu wychodzącego z reduktora

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu mam problemy z gazem objawiające się falowaniem obrotów, co powoduje również gaśnięcie przy hamowaniu itp. Gazownik, który zakładał instalację nie wie o co chodzi i stwierdził, że on się poddaje. Podjechałem w związku z tym do innego, który po analizie doszedł do wniosku, że reduktor podaje zbyt małe ciśnienie gazu. Ciśnienie było mierzone manometrem wstawionym w miejsce filtra gazu za reduktorem. Na wolnych obrotach wynosiło ~0,65 bara (powinno ~1) a przy obciążeniu ~1,2 bara (powinno ~2). Wniosek był taki, że reduktor jest uszkodzony, a oprócz tego za mały do tego silnika. Z tą informacją udałem się do gazownika, który zakładał instalację i on stwierdził, że to jest normalne ciśnienie i wymiana nic nie da, ale może to zrobić.

Jakie ciśnienie powinien dawać reduktor na biegu jałowym, a jakie przy obciążeniu? Chciałbym wiedzieć, któremu wierzyć. niewiem.gif

Z góry dzięki za pomoc.

Samochód: MB 300SE '87

Instalacja III generacji

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Nie znam się na III generacji, ale według mnie cisnienie powinno być stałe niezależnie od obciążenia a to czas otwarcia wtryskiwacza decyduje o skladzie mieszanki.

Napisano

> Jakie ciśnienie powinien dawać reduktor na biegu jałowym, a jakie

> przy obciążeniu? Chciałbym wiedzieć, któremu wierzyć.

Każdy reduktor ma taki parametr jak "ciśnienie robocze". Jest to wartość o jaką ciśnienie wyjściowe reduktora ma przewyższać ciśnienie panujące aktualnie w kolektorze ssącym.

Jeśli np. w kolektorze mamy 0.4bara (wolne obroty) liczone od próżni, to na wyjściu reduktora (np. o ciśnieniu roboczym 1,2bar) ma być 1,6 bar liczone od próżni (czyli 0,6bar zmierzone manomentrem). Przy maksymalnym obciążeniu w kolektorze jest 1bar (od próżni), czyli na wyjściu reduktora powinno być ok. 2,2bar.

Ja mam problem podobny do TWojego i także nikt nie wie jak go rozwiązać. Reduktor po prostu nie utrzymuje ciśnienia roboczego. confused.gif

Napisano
  • Autor

> ...ale cisnienie powinno być

> stałe niezależnie od obciążenia a to czas otwarcia wtryskiwacza

> decyduje o skladzie mieszanki.

Gazownik, który diagnozował problem podłączył się do instalacji i po czasach otwarcia wtryskiwaczy doszedł do tego, że trzeba sprawdzić ciśnienie w parowniku.

Jakie powinny być te czasy i jakie powinno być ciśnienie skoro ma być stałe?

Napisano

> Gazownik, który diagnozował problem podłączył się do instalacji i po

> czasach otwarcia wtryskiwaczy doszedł do tego, że trzeba

> sprawdzić ciśnienie w parowniku.

> Jakie powinny być te czasy i jakie powinno być ciśnienie skoro ma być

> stałe?

Nie można odpowiedzieć jakie mają być czasy, bo te zależą od rożnicy ciśnienia kolektor-reduktor oraz od rozmiaru dysz i aktualnego obciążenia. To nie ciśnienie ma być stałe, ale różnica ciśnień (pisałem wyżej).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.