Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używany samochód a VAT od ceny zakupu - czy odliczę.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Auto to Skoda Superb z 2003 roku, osobowa.

Auto kupuję od firmy.

Chcę odliczyć vat jak dla osobówek (ca. 6kzł).

Dealer wystawił mi fakturę mówiącą o tym, że auto jest zwolnione z vat na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 2 z dnia 11.03.2004r O podatku od towarów i Usług.

Argumentuje to tym, że samochód był kupiony przed wejściem do Unii Europejskiej.

Czy da się ugryżć jakoś temat żeby jednak odliczyć vat?

Napisano

Nie jezeli jest zwolniony z vat nic nie odliczysz

Napisano

> Dealer wystawił mi fakturę mówiącą o tym, że auto jest zwolnione z

> vat na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 2 z dnia 11.03.2004r O

> podatku od towarów i Usług.

> Argumentuje to tym, że samochód był kupiony przed wejściem do Unii

> Europejskiej.

> Czy da się ugryżć jakoś temat żeby jednak odliczyć vat?

Jeśli jest zwolniony z VAT to nie masz Vatu w cenie samochodu i w związku z tym nie masz co odliczać. Ale sprzedajac go po upływie 6 miesięcy również nie doliczasz VATu. Więc wiele się nie traci.

Napisano

Zwolniony znaczy bez VAT. Ja swoje auto sprzedaję też na fakturę VAT z takim samym zapisem, że "zwolniony ze wzg na art.43..." czyli nie ma vatu=nie ma nic do odliczenia.

Napisano

> Dealer wystawił mi fakturę mówiącą o tym, że auto jest zwolnione z

> vat na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 2 z dnia 11.03.2004r O

> podatku od towarów i Usług.

> Argumentuje to tym, że samochód był kupiony przed wejściem do Unii

> Europejskiej.

> Czy da się ugryżć jakoś temat żeby jednak odliczyć vat?

wg.mnie to źle argumentuje, ponieważ sprzedając w ubiegłym roku samochód z swojej firmy również wystawiałem f-re Vat Zw ( czyli zwolniony), po to żeby Vat-u nie odprowadzać po sprzedaży (czysta oszczędność), no i pamiętaj że takiego auto przez 6m-cy nie możesz sprzedać bo przy sprzedaży będziesz musiał ten vat zapłacić

Napisano

> (czysta oszczędność), no i pamiętaj że takiego auto przez 6m-cy

> nie możesz sprzedać bo przy sprzedaży będziesz musiał ten vat

> zapłacić

A na jakiej podstawie ten VAT ma zapłacić? Poważnie pytam - bo jakim sposobem używany samochód w rozumieniu Ustawy o VAT przestaje być używanym?

Napisano

> wg.mnie to źle argumentuje, ponieważ sprzedając w ubiegłym roku

> samochód z swojej firmy również wystawiałem f-re Vat Zw ( czyli

> zwolniony), po to żeby Vat-u nie odprowadzać po sprzedaży

> (czysta oszczędność), no i pamiętaj że takiego auto przez 6m-cy

> nie możesz sprzedać bo przy sprzedaży będziesz musiał ten vat

> zapłacić

Jeśli odliczałeś VAT przy zakupie, to doliczasz go przy sprzedaży.

Jeśli kupiłeś od osoby prywatnej, lub na fakturę z VAT zw., to nie doliczasz VATu przy sprzedaży, z wyjatkiem przypadku gdy nie minęło 6 miesięcy od zakupu.

Napisano

> Jeśli odliczałeś VAT przy zakupie, to doliczasz go przy sprzedaży.

> Jeśli kupiłeś od osoby prywatnej, lub na fakturę z VAT zw., to nie

> doliczasz VATu przy sprzedaży, z wyjatkiem przypadku gdy nie

> minęło 6 miesięcy od zakupu.

OK, powiedzmy że sprzedaję auto za 4 lata - ma wartość dajmy na to 24kzł brutto - wystawiam fvat na 24kzł + klauzula zwolniony i nie liczę vat od sprzedaży, tak?

Napisano

> OK, powiedzmy że sprzedaję auto za 4 lata - ma wartość dajmy na to

> 24kzł brutto - wystawiam fvat na 24kzł + klauzula zwolniony i

> nie liczę vat od sprzedaży, tak?

1. odliczyłeś pełny VAT - doliczasz przy sprzedaży;

2. odliczyłeś 60% VAT - nie doliczasz przy sprzedaży, ale korygujesz odliczony (te 60%) w proporcjach 1/5 za każdy "napoczęty" rok użytkowania;

3. nie odliczyłeś VAT (kupno od osoby prywatnej/na FV zw.) - nie doliczasz przy sprzedaży.

Napisano

> 1. odliczyłeś pełny VAT - doliczasz przy sprzedaży;

> 2. odliczyłeś 60% VAT - nie doliczasz przy sprzedaży, ale korygujesz

> odliczony (te 60%) w proporcjach 1/5 za każdy "napoczęty" rok

> użytkowania;

> 3. nie odliczyłeś VAT (kupno od osoby prywatnej/na FV zw.) - nie

> doliczasz przy sprzedaży.

Dziękuję smile.gif

Napisano

> 1. odliczyłeś pełny VAT - doliczasz przy sprzedaży;

> 2. odliczyłeś 60% VAT - nie doliczasz przy sprzedaży, ale korygujesz

> odliczony (te 60%) w proporcjach 1/5 za każdy "napoczęty" rok

> użytkowania;

> 3. nie odliczyłeś VAT (kupno od osoby prywatnej/na FV zw.) - nie

> doliczasz przy sprzedaży.

a możesz mi przypomnieć jak to jest przy leasingu?

wpłacam ostatnią ratę (wykup), dostaję na to fakturę od firmy leasingowej i chcę od razu sprzedać samochód - mogę wystawić fakturę VAT zw?

Napisano

> a możesz mi przypomnieć jak to jest przy leasingu?

> wpłacam ostatnią ratę (wykup), dostaję na to fakturę od firmy

> leasingowej i chcę od razu sprzedać samochód - mogę wystawić

> fakturę VAT zw?

Szczerze mówiąc - nie wiem, nie jestem księgowym. Ale moja firma własnie po wykupie z leasingu sprzedaje mi auta z 22% VATem. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Szczerze mówiąc - nie wiem, nie jestem księgowym. Ale moja firma

> własnie po wykupie z leasingu sprzedaje mi auta z 22% VATem.

dzięki... czyli dobrze pamiętałem, że trzeba kombinować z zaniżaniem faktury grinser006.gif

Napisano

> Szczerze mówiąc - nie wiem, nie jestem księgowym. Ale moja firma

> własnie po wykupie z leasingu sprzedaje mi auta z 22% VATem.

Wydaje mi się (z autopsji), że konieczny jest warunek by firma była właścicielem przez min. 6 m-cy by moć zastosować VAT zw., co przy założeniu że wykupuje się z leasingu jest niemożliwe.

Inny przykład - BTW: już dwukrotnie firma w której pracuję kupiła samochód, który diler/komis przyjął ze stawką "zw." (firma użytkująca sam. min. 6 m-cy odsprzedała firmie-ASO) a następnie gdy kolejna firma miała go zakupić otrzymywała fakturę ze stawką 22% doliczonym do ceny zakupu z marżą. Z tego można był potem 60% odliczyć.

Z tego co usłyszałem gdyby sprzedano tenże samochód osobie fizycznej (wcześniej kupiony jako "zw.") cena sprzedaży byłaby ceną netto.

Napisano

> gdy kolejna firma miała go zakupić otrzymywała fakturę ze

> stawką 22% doliczonym do ceny zakupu z marżą. Z tego

> można był potem 60% odliczyć.

Myslisz się, nie ma takiej możliwości.

Praktycznie w każdym przypadku jeżeli pojazd jest używany przez co najmniej 6 miesięcy to jedyna możliwość wystawienia faktury to VAT ze stawką zw. (dotyczy to samochodów osobowych - tych dla których nie przysługiwało pełne odliczenie vatu przy zakupie)

Nawet jeżeli dostaniesz fakturę ze stawką VAT 22% (np. bo sprzedającemu się wydawało, że to jest ok) to i tak NIE MASZ możliwości odliczenia tego VAT-u. Oczywiście możesz próbować - ale pierwsza kontrola US spowoduje konieczność wyjaśnień oraz naliczenie kar za bezpodstawne zawyżenie VAT-u naliczonego - wg. art. 88 ust. 3a pkt 2 ustawy o VAT:

(...)nie stanowią podstawy do obniżenia kwoty podatku należnego oraz zwrotu różnicy podatku lub zwrotu podatku naliczonego faktury, w przypadku gdy transakcja na nich wykazana nie podlegała opodatkowaniu lub była zwolniona od podatku VAT

Oznacza to, mniej więcej, że w przypadku, gdy sprzedawca na wystawionej przez siebie fakturze VAT opodatkował transakcję zwolnioną od VAT lub niepodlegającą temu podatkowi, podatnik VAT otrzymujący taką fakturę nie ma prawa odliczenia kwoty podatku naliczonego ujętego na takiej fakturze, nawet pomimo uregulowania należności

Problem z vatem zw dotyczy nawet samochodów sprzedawanych po raz pierwszy przez dilerów, jeżeli były one używane jako demonstracyjne przez okres powyżej 6 m-cy. Przy odpowiedniej interpretacji przepisów w tym przypadku nie może być również stosowane pełne odliczenie VAT - co wymusza stawkę zw przy sprzedaży... szczegóły

Napisano

> Praktycznie w każdym przypadku jeżeli pojazd jest używany przez co

> najmniej 6 miesięcy to jedyna możliwość wystawienia faktury to

> VAT ze stawką zw.

Tylko, że kupujący nie wie czy/jak długo samochód był używany w DG.

Zresztą, kontrola nie będzie sobie strzelała w kolano - jak sprzedawca naliczy i odprowadzi VAT - to i tak kupujący nie może go odliczyć w całości (chociaż w Krakowie Sąd Wojewódzki twierdzi inaczej - ale to inna bajka omawiana w innym wątku). Czyli fiskus dostaje więcej. A jak czepi się kupującego (ciekawe jak udowodni, że poprzedni właściciel używał auta w DG ponad pół roku?) to kupujący od sprzedającego wyciągnie fakturę korygującą zmieniającą VAT na zw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.