Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objaw jak przy braku gazu...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu mam coraz więcej problemów z moją instalacją gazową. Zaczeło się od coraz częstszych strzałów. Strzały pojawiały się przy ruszaniu na 1 biegu oraz przy niskich obrotach - powiedzmy jak depnąłem na dwójce. Teraz objawy są na tyle poważne, że postanowiłem napisać... może coś poradzicie. Odpalam silnik po nocy, czekam chwile na rozgrzanie, słychać moment przełączenia na gaz, silnik chwile chodzi, czasem mogę nawet ruszyć ale zaraz występuje taki objaw jak przy kończoncym się paliwie, brak mocy i silnik gaśnie. Jak przełącze na gaz przy wyższych predkościach - tak samo, brak mocy i samochód poprostu nie jedzie. Dopiero przy mocno zagrzanym silniku jak przełącze na gaz i uda mi sie trochę przepalić gazu to dalej moge jeździć jak na sprawnej instalacji.

Świece, przewody są w miare nowe. Instalacja może ma przejechane 50 tys. Filtr czyściłem jakisz czas temu... (chciałem wpakować nowy ale akurat nie mogłem takiego dostać w sklepie).

Napisano

Ehhhh...gdybyś troche poszukał na forum to dowiedziałbyś się, że taki objaw oznacza konieczność wyczyszczenia trzpenia elektrozaworu przy parowniku.

Nie wystarczy wymienić sam filterek niestety.

Pisałem o tym wiele razy i inni też potwierdzili.

Edit: zaniedbanie wyminy filtra co 20tys skutkuje takim właśnie zabrudzeniem trzpienia a potem osadem w parowniku w efekcie czego przy 60-80tys (w zależności od jakości gazu) bedziesz musiał regenerować parownik. A filterek kosztuje 5 zeta i wymiana 5 minut roboty.

Napisano
  • Autor

> Ehhhh...gdybyś troche poszukał na forum to dowiedziałbyś się, że taki

> objaw oznacza konieczność wyczyszczenia trzpenia elektrozaworu

> przy parowniku.

> Nie wystarczy wymienić sam filterek niestety.

> Pisałem o tym wiele razy i inni też potwierdzili.

> Edit: zaniedbanie wyminy filtra co 20tys skutkuje takim właśnie

> zabrudzeniem trzpienia a potem osadem w parowniku w efekcie

> czego przy 60-80tys (w zależności od jakości gazu) bedziesz

> musiał regenerować parownik. A filterek kosztuje 5 zeta i

> wymiana 5 minut roboty.

Filterek był wymieniany jakieś 8-10tys. temu razem z trzpieniem elektrozaworu (kiedyś wogóle nie mogłem przełączyć na gaz), dlatego też w pierwszej kolejności wyeliminowałem ten powód ale skoro sugerujesz, że jednak może to być to - dziś po pracy sprawdze...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> I ?

Sorry, że tak późno odpisuje ale niestety to co napisałeś nie przyniosło rezultatów. Trzpień chodził luźno ale i tak go wyczyściłem. Może kończą się membrany w parowniku. Sprawdzałem śrubę do regulacji - jest na max wkręcona (nie pamiętam kiedy kończy się zakres regulacji, gdy jest max wkręcona czy max wykręcona...)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.