Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niskie obroty i gaśnie.....ma LPG

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję pomocy, mam Uno na wtrysku z gazociagiem, po odpaleniu zimnego silnika słychać że włączone jest ssanie...komputer zwiększył obroty...no i fajnie ale po chwili obroty maleją ...maleją zdycha i gaśnie frown.gif

Za każdym razem muszę leciutko przytrzymać nogę na gazie żeby utrzymać ponad 1000obr..potem jak się rozgrzeje albo jak przejade kilkaset metrów jest już dobrze. Nadmienie że pracuje na benzynie przełącza się dopiero przy 2500obr.

Jestem laikiem jeśli chodzi o samochody ale zastanawiałem się czy nie naciągnąć linki gazu aby zwiększyć obroty troszeczke ?

Poradźcie mi coś ...please wink.gif

Napisano
  • Autor

> to chyba jakaś plaga padających krokowców:)

Ale jak się rogrzeje to jest OK, mimo to może być krokowy ? jak on wygląda dam rade sam go odkrecić i przeczyścić czy coś, bo na forum często piszą żeby przeczyścić itp ???

Napisano

trzeba mieć odpowiednią końcówkę trox, taka gwiazdka, przy pomyślnych wiatrach 10 min, mnie 40 min zajęło, bo zapieczona jedna na maksa była, tak jak się nagrzeje jest ok, miałem to samo, szlag mnie trafiał w zimie katastrofa, ostatnio zresztą na odcinku 2 km 6 razy go odpalałem i gasł starsznie, obroty raz 2500 a raz 750 i trzęsawice straszne, on jest zamocowany równolegle do przegrody silnikowej z takim cypkiem ze sprężynką. Problem z czyszczeniem jest taki, rozebrałem tego starego dla jaj i wszystkie zatrzaski mi pekły a pomiędzy obiema połówkami obudowy jest uszczelka i potem mogą być dodatkowe problemy z jej założeniem, to tak jak z tą przy baku, rozczapierzy się i dupa blada wink.gif

Napisano
  • Autor

A nowy po ile jest ? da się coś z tego starego zrobić ? i czy na pewno to on powoduje te niskie obroty ?

Napisano

u mnie tak, on jest głównie odpowiedzialny za obroty biegu jałowego we wtryskowcach, jakby czujnik polozenia walu to by nie odpalił, jak czujnik temp. to przyjmie sobie 90 C, sonda lambda mało ma tu do gadania, no moze byc jeszcze modul zaplonowy ale lepiej zobaczyc na szrota, czy jest taki i sie wowaczas pobawic starcem a nowe po około 400 zł:)

Napisano
  • Autor

> a nowe po około 400 zł:) oni są chorzy...400zł za takie gówno...

Napisano

> Ale jak się rogrzeje to jest OK, mimo to może być krokowy ? jak on

> wygląda dam rade sam go odkrecić i przeczyścić czy coś, bo na

> forum często piszą żeby przeczyścić itp ???

Mam podobnie. Wg instrukcji i porad zwiekszać gazu w czasie rozruchu nie należy, zresztą podobno steruje tym timer komputera (?). To jest właśnie unolot; niektórzy mówia o silniku krokowym, znajomu mechanior mówi o zużytej pompie paliwa, ktoś tam o zwalonym kompie, sondzie lambda, nie zaszkodziłby zapewne reset komputera (robiłem to ze dwa razy; nie za wiele, ale jakby pomogło). Można wpaść w drgawki, a ręce opadają. Przyłączam sie do kolegi i też proszę o radę.

Napisano

pompa paliwa nic nie ma, bo mi tak lazil i na gazie i na Pb,wiec paliwo nie ma nic do gadania

Napisano

dodam, ze dla pewnosci zrobilem sobie badanie kompa w ASO, no i wyszlo, ale jezdzilem jeszcze pol roku ale juz bylo to nie do wytrzymania

Napisano

> dodam, ze dla pewnosci zrobilem sobie badanie kompa w ASO, no i

> wyszlo, ale jezdzilem jeszcze pol roku ale juz bylo to nie do

> wytrzymania

Prawda. Jeżeli i na benzynie i na gazie taki sam kłopot jest z obrotami i gaśnięciem - to też jakby niekoniecznie (nie tylko) silnik krokowy przy wtryskiwaczu - bo on (ten przy wtryskiwaczu) pracuje tylko na benzynie. A na gazie jest oddzielny krokowiec. ?? U mnie na gazie jest w zasadzie dobrze z obrotami. Może zresetować "komputer"?.

Napisano

jeden jest wspolny, w koncu przepustnica ta sama:) a, ze krokowy na gazie to co innego, w koncu jakos trzeba go tam podawac, cisnienie cisnieniem ale to jest dodatkowe sterowanie a reset czemu nie, dla pewnosci paru godzinny, ja kiedys z 4 razy robilem i za kazdym razem gorzej:)

Napisano

wymiana krokowego nic nie da, no chyba że przypadkiem, bo on tylko wykonuje rozkazy od kompa. A ten polega na swoich czujnikach. Polecam sprawdzenie czujnika temperatury w kolektorze sania oraz czujnika uchylenia przepustnicy ten ostatni mozna rozebrać i przeczyścić czystym spirytusem (nie denaturatem). Zresztą zobacz jak będzie zahowywał się silnik jak go odłączysz.

Napisano

ja tez tak mialem do poki nie zmienilem emulacji na mase i nie zresetowalem kompa... teraz wszystko chodzi super, a mialem tak samo jak Ty...

Napisano
  • Autor

Co znaczy zmienić emulację na masie i jak to się robi !

Napisano

> Co znaczy zmienić emulację na masie i jak to się robi !

od gazu masz emulator... taka czarna mala skrzyneczka w komorze silnika ok.gif dowiedz sie co masz na niej napisane i wklej tutaj... a ogolnie to podjedz do gazownika i on Ci to przestawi (tam jest jakas kombinacja pstryczkow lub przez komputer). Zresetujesz pozniej kompa odlaczajac klemy i powinno byc juz ok... ja tak wlasnie mialem i teraz dziala doskonale ok.gif a Tez wszyscy mowili, ze krokowiec do smietnika ale nie tutaj ok.gif

Napisano

co Ty mowisz, ze nic nie da!! jak dało i to bardzo dużo, rozumiem, że napisałbyś, nie sądzę żeby dało wiele, ale że nie da!!!! bez sensu takie stwierdzenie ! nono.gif

Napisano

> co Ty mowisz, ze nic nie da!! jak dało i to bardzo dużo, rozumiem, że

> napisałbyś, nie sądzę żeby dało wiele, ale że nie da!!!! bez

> sensu takie stwierdzenie !

Bez sensu jest chyba pisanie "bez sensu" tym bardziej że uzasadnienie było!

Być może, powinienem napisć może nic nie dać. A dlaczego (Uwaga! dalej będzie uzasadnienie biglaugh.gif)? Bo w krokowym też jest czujnik w postaci styku który się rozwiera jak krokowy wysunie końcówkę. Pewnie u Ciebie styk był padnięty i pomogło.

Ja raczej zwrócił bym uwagę na czujnik temperatury. Bo jak sam pisałeś, jak jest padnięty czujnik temp. to komputer zakłada że silnik ma 90st.C, więc przy takim założeniu nie będzie dodawał sobie sam gazu!

Napisano

no dokładnie a co do bez sensu to jak kto woli wink.gif rezystancję czujnika też moszna zbadać i będzie wiadomo no a najlepiej grosza jakiegoś wydać i badanie kompa zrobić, powiedz mi przy okazji czy znasz może zakład w 3mieście gdzie szyberki zakładają?? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no dokładnie a co do bez sensu to jak kto woli rezystancję czujnika

> też moszna zbadać i będzie wiadomo no a najlepiej grosza

> jakiegoś wydać i badanie kompa zrobić, powiedz mi przy okazji

> czy znasz może zakład w 3mieście gdzie szyberki zakładają??

Z tymi przeglądami w ASO to jest trochę zabawnie. Byłem w jednym takim i komp niczego nie wykazał, i gość rozłożył rence smile.gif . Być może, że to ASO w którym byłem było jakieś trefne (na Abrahama).

Kumpel był ze skodą na kartuskiej jakieś 2 lata temu i jak do tej pory nie narzeka. Tu masz namiar

Napisano

dziekulski, dzis zadzwonie, nawet zaraz i obadam. Tez bylem na Abrahama i tam mi pokazalo co i jak, jest tez spoko zakladzik na Białej, oto numer 344-79-52

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.