Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ale zrobiłem byka z tylnymi hamulcami

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem tak.

Zamierzałem sprawdzić stan tylnych hamulców, co należy wymienić.

Okazało się że wszystko jest w niezłym stanie.

Bębny, szczęki, rozpieraki, sprężyny, blaszki, linki, cylinderek musiał niedawno robić poprzedni właściciel bo wszystko jest w dobrym stanie, a część elementów nawet nie zdążyła rdza złapać.

Dlczego tam zaglądałem. Bo nie trzymał ręczny i czasami koła obracały sie z dużym oporem (szczęki nie odpuszczały) co powodowało zwiększone zużycie paliwa i kangura namałych obrotach.

A gdzie babol?

Otóż po zdjęciu bębna by sprawdzić cylinderek nacisnąłem kilkukrotnie pedał hamulca co spowodowało to że nie mogę teraz założyć bębna na powrót.

Nie zabezpieczyłem drutem cylinderka, ani szczęk przed rozwarciem.

Co teraz zrobić by szczeki cofnęły sie do takiej pozycji że nie będę musiał wbijać na siłę bębna, co będzie skutkowało tym ze szczęki cały czas będą trzymały.

Jak to zreperować?

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi w stylu jak chłop krowie na rowie, bowiem jestem laikiem w sprawach samochodów.

Napisano

odkręć zaworek odpowietrzający i wciśnij tłoczki - nadmiar płynu wypłynie zaworkiem.

tylko uważaj aby go nie obrobić na okrągło i nie urwać - jak przyrdzewiały to lepiej polać czymś jak wd40 i odczekać.

Napisano
  • Autor

zrobiłem to, zaworek był w dobrym stanie, pasował tu klucz 8

tłoczki można łatwo cofnąć ale szczęki nie wróciły do skrajnego położenia pomimo potraktowania ich młotkiem gumowym

dopóki nie nacisnąłem pedału hamulca, szczęki były w takim położeniu że po nałożeniu bębna swobodnie sie obracał, a i z założeniem go nie było kłopotów bo wszystko ładnie pasowało.

Ręczny nie trzyma szczęk. Sprężynki są nie skorodowane. Co jeszcze może je trzymać.

Napisano

bo masz tam taki samoregulator luzu...

na zębatkach najpewniej - musisz się przyjrzeć jak ten mechanizm działa spróbuj rękami szczęki jeszcze bardziej rozewrzeć i obadaj po woli co się dzieje - zauważysz, że trzeba śrubokrętem przez otwór w szczęce podważyć znajdującą się od jej wewnętrznej strony dźwigienkę - wówczas szczęki się zejdą...

Napisano

> odkręć zaworek odpowietrzający i wciśnij tłoczki - nadmiar płynu

> wypłynie zaworkiem.

> tylko uważaj aby go nie obrobić na okrągło i nie urwać - jak

> przyrdzewiały to lepiej polać czymś jak wd40 i odczekać.

żeby wcisnąć tłoczki nie trzeba odkrecać odpowietrznika tłoczki powiny sie schować bez problemu, a co do szczęk to faktyczbie masz samoregulator i teraz sie nie cofna trzeba by blaszke z zabkami odsunąć lub najprościej zdjąć szczeki i założyc od nowa potem wciśniesz hamulec i sie ustawią same

Napisano

> bo masz tam taki samoregulator luzu...

> na zębatkach najpewniej - musisz się przyjrzeć jak ten mechanizm

> działa spróbuj rękami szczęki jeszcze bardziej rozewrzeć i

> obadaj po woli co się dzieje - zauważysz, że trzeba śrubokrętem

> przez otwór w szczęce podważyć znajdującą się od jej wewnętrznej

> strony dźwigienkę - wówczas szczęki się zejdą...

Dokładnie, trzeba samoregulatory rozsunąć maksymalnie.

Jeżeli ręczny nadal nie będzi trzymał, to sprawdź, czy Ci rdza nie nadwątliła oporu pancerza linki. Mnie się całkiem urwała blacha oporowa sick.gif

Napisano

> Dokładnie, trzeba samoregulatory rozsunąć maksymalnie.

> Jeżeli ręczny nadal nie będzi trzymał, to sprawdź, czy Ci rdza nie

> nadwątliła oporu pancerza linki. Mnie się całkiem urwała blacha

> oporowa

Ja od ręcznego to bym sprawdził same rozpieraki takie dwie metalowe blaszki które są razem połączone nitem i jedna końcówka podłączona jest do linki... tam często gęsto koroduje ok.gif

Napisano

> Ja od ręcznego to bym sprawdził same rozpieraki takie dwie metalowe

> blaszki które są razem połączone nitem i jedna końcówka

> podłączona jest do linki... tam często gęsto koroduje

Ja jutro biorę się za wymiane bębnów, szczęk i rozpieraków (części już czekają na balkonie).

Mam nadzieje, że obejdzie się bez niespodzianków grinser006.gif

Na wszelki wypadek wziąłem sobie dwa dni wolnego, chociaż teoretycznie nie powinno mi zejść więcej jak ze 2 godzinki biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.