Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nalot na końcówce wydechu

Featured Replies

Napisano

Pacjent Omega jak w podpisie, na nowej końcówce wydechu pojawił się tłusty nalot, koloru mniej więcej miedzianego. Czy świadczy to o:

a - spalaniu oleju

b - spalaniu płynu chłodniczego

c - a i b

Ja stawiam na c, zdaje się, że mam UPG do wymiany.

Napisano

a psprawdzales czego ubywa a czego przybywa?

jakis dymek?

przebieg nie duzy jak na ten silniczek cool.gif

Napisano

Co do UPG to nie zwalałbym od razu na nią. Sprawdź poziom płynu i oleju, jak radzi przedmówca.

Jak auto pali, czy węże od uk. chłodzenia są twarde czy miękkie, czy jest duże ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym, jaki kolor ma płyn w tym zbiorniczku?

Jeżeli auto spala olej to dym raczej jest niebieski, końcówka wtedy byłaby zabarwiona na czarno.

Jeżeli auto spala płyn to dym jest biały, wysoka zawartość wody w uk. wydechowym mogłaby spowodować rozpuszczanie się rdzy w układzie i stąd rdzawy nalot.

Głośno myślę wink.gif

Napisano
  • Autor

Oleju w tej chwili ubywa ze 2-2.5l/15000km, wydać wyciek, ale ciężko w tym samochodzie stwierdzić czy spod głowicy czy z pod dekli. Nalot może nie świadczyć o niczym, też fakt. zlosnik.gif Tylko dlaczego jest jakby tłustawy?

Napisano

> Oleju w tej chwili ubywa ze 2-2.5l/15000km, nie tak zle smile.gif wydać wyciek, ale ciężko

> w tym samochodzie stwierdzić czy spod głowicy czy z pod dekli. a olej pewnie leci z chlodniczki no.gif bo lubi

popatrzylem dzis w moim aucie co tam w rurze "piszczy" - na upartego mozna by powiedziec ze ten syf tez tlusty jest a z samochodem wszystko ok

jak jezdzi, dobrze zapala, plynow nie ubywa, nie kopci i ma moc to ja bym nie szukal problemow

ot. wczoraj jechalem za leonem fr z 2006 kopcil jak stary diesel, on to bedzie mial klopot dopiero

Napisano
  • Autor

Nie ważne skąd cieknie, zwalczyć to muszę. zlosnik.gif

Napisano

> Nie ważne skąd cieknie, zwalczyć to muszę.

U mnie jak zaczęło lecieć to poszły do wymiany: 4 uszczelki chłodnicy oleju, 4 simmeringi wałków rozrządu, wałek rozrządu (wada fabryczna - brak materiału pod simmeringiem oslabiony.gif), simmering przedni i tylni wału korbowego, 2 uszczelki dekli zaworów, uszczelka obudowy filtra oleju. Ciekło jeszcze z bloku na wyjściu rurek do chłodnicy oleju. To tyle zlosnik.gifspineyes.gif Żeby było śmiesznie to nie leciało na raz ze wszystkiego tylko sukcesywnie po naprawach bieżących wycieków były kolejne sciana.gif Ale tak to jest jak auto stoi 2 lata to guma poddaje się.

Aha ciekł jeszcze płyn spod pokrywy chłodnicy oleju hehe.gif

No ale teraz furka śmiga i już nic nie kapie smile.gif

Tak więc nie wiem czy nie ważne skąd cieknie bo trochę to może kosztować frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.