Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wybrać akumulator do 1.4 ??

Featured Replies

Napisano

W stronę szanownego gremium kieruję uprzejme zapytanie dotyczące wyboru akumulatora do bravy 1.4 z 97 roku. Obecnie posiadam centrę plus z około 5 letnim przebiegiem, pojemność 40Ah w pełni obsługowy, ale ... zaczyna trochę przydychać, coraz częściej słyszę chwilowy odgłos dźwięku syreny alarmu przy pierwszym odpalaniu. Zwykle profilaktycznie podłączam go pod prostownik raz na 1,5 - 2 m-ce. Wymianę chciałbym dokonać najpóźniej przed zimą.

I teraz pytanie, co wybrać? Moje warunki, 1)ma być w pełni obsługowy z łatwą i bez urazową dostępnością do komór (np odkręcane nakrętki) obecny system odginania plastiku z zatyczkami zupełnie mi nie odpowiada. 2)jakiś normalny sposób sprawdzania poziomu elektrolitu (coś w stylu przezroczystego elementu z zaznaczonymi poziomami min max) 3)przydałby się tzw magic eye? żeby na szybko diagnozować stan naładowania 4)dodatkowy prąd przy rozruchu, bo się czasem przydaje

Samochód po wakacjach będzie pokonywał raczej niewielkie dystanse, tygodniowo do 30km raczej na krótkich odcinkach, raz na miesiąc ok 400 km w trasie. Zwykle mam włączone radio, i nadmuch(zima na szybę, lato na mnie wink.gif ) dodatkowo w zima często stwarza wymóg włączenia ogrzewania tylnej szyby. Samochód posiada instalację gazową II gen autronic. Samochód będzie stał pod blokiem, bez możliwości garażowania.

Zależy mi na bezproblemowej eksploatacji na w/w warunkach przez okres ok 2 lat. Bardzo prosiłbym o podanie konkretnych modeli.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W sumie nie spełnia tylko tego sprawdzania poziomu elektrolitu ale

> przecież sie tego nie dolewa ciagle

No ciągle się nie dolewa, ale np po doładowaniu poziom może przekraczać max, alternator będzie dalej ładował, w skrajnym wypadku może dojść do wybuchu. W aku, który mam obecnie praktycznie nie ma możliwości sprawdzenia poziomu elektrolitu, są dwie kreseczki oddalone od siebie o ok 6mm na nieprzezroczystym tle plastiku, odniesienie poziomu patrząc od wewnątrz na te kreski na zewnątrz do nie lada sztuka smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.