Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X17DTL - wymiana UPG - ktoś się bawił?

Featured Replies

Napisano

Siema... Najprawdopodobniej szykuje mi się wymiana UPG - ucieka mi na zewnątrz na krawędzi silnika płyn chłodniczy. W sumie pół biedy, że na zewnątrz - bo sam silnik chodzi jak żyletka... nie ma spalania wody/kopcenia/majonezu itp.

Zaznajomiony warsztat 'pocieszył' mnie wizją wydatku rzędu 1000-1300zł (jeśli bez upustów), więc chyba zabiorę się za to sam. W sumie nie wiem czy dawać głowicę do planowania. Przedtem zmieniałem UPG w polo (1.0) i w sumie wyszło ok. Szczelność ok, a obie powierzchnie styku tylko przeczyściłem dokładnie skalpelem - zeskrobując resztki uszczelki. Furak jeździ już kilka m-cy i sucho (przedtem była nieustannie ufajdan cała ściana czołowa silnika.

Jak wyglądają szpilki w X17DTL - imbus/torx czy jeszcze jakieś inne (może wymiar przy okazji). Przy okazji jeszcze pytanko dot. ETZOLD'a - rozumiem, że opis ma być do 1.7D a nie 1.7TD - którym chyba przez Etzolda oznaczono isuzu. Bo z tego co widzę w manualu - 1.7D i TD mają różne momenty dokręcania...

No... i tak BTW... z czym może być największy problem? Ogólna zasada - chyba odkręcić/zdemontować wszystko, co będzie przeszkadzać.

Chyba przy okazji założę nowy pasek zębaty, wymianę rozrządu (kompletną) robiłem jakieś 50-60k temu...

Napisano

Witam

Jak juz bedziesz robil to jak by sie dalo to zrobil by kolega jakies zdjecia... moze manual hmm.gif

Zawsze sie zastanawialem co tam jest w srodku wink.gifwink.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jak juz bedziesz robil to jak by sie dalo to zrobil by kolega jakies

> zdjecia... moze manual

Hmmm... czyli następny do kolekcji? ... pomyślimy... oby nie zabrakło czasu i... chęci hmm.gifhmm.gifhmm.gif

> Zawsze sie zastanawialem co tam jest w srodku

Cudów nie ma wszędzie pewnie podobnie.... W polo było tak:

282375460-silnik1.jpg

282375460-silnik2.jpg

post-27080-1435250211876_thumb.jpg

Napisano

Planowanie głowicy obowiązkowe (przez jej zwichorwanie zaczął uciekac płyn). Przy okazji zleć docieranie zaworów i wymiane uszczelniaczy zaworowych. Na tym nie polecam oszczędzać. Mogłbym napisać trochę wiecej, ale chwilowo czasu brak).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Planowanie głowicy obowiązkowe (przez jej zwichorwanie zaczął uciekac

> płyn). Przy okazji zleć docieranie zaworów i wymiane

> uszczelniaczy zaworowych. Na tym nie polecam oszczędzać. Mogłbym

> napisać trochę wiecej, ale chwilowo czasu brak).

Rozumiem, że po planowaniu warto zastanowić się nad zmianą grubości uszczelki? Da się to zweryfikować po uzyskaniu informacji ile z głowicy trzeba było 'zdjąć'?

Ile może kosztować ew. wymiana uszczelniaczy zaworowych? A może na razie podjechać i sprawdzić kompresję?

Napisano

Uszczelkę dobierasz po pomiarze wystawania tłoków nad płaszczyznę bloku. Pomiar ciśnienia sprężania jest w tym przypadku (jesli chcesz wymienić UPG) bezcelowy, chyba ze zamierzasz rowniez wymienić pierścienie tłokowe. Co do ceny, musisz sie dowiadywać w punkcie naprawy głowic, są naprawdę różne. Osobiście uważam, ze skoro glowica jest zdjeta, nalezy w niej zrobić wszystko co potrzeba (planowanie bezwzględnie, docieranie zaworów, wymiane uszczelniaczy, chyba ze z oględzin glowicy wynikna inne, konieczne prace: wymiana gniazd zaworowych lub prowadnic zaworów).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tak się jeszcze zastanawiam skoro wyciek jest w jednym konkretnym punkcie (na długości nie więcej niż 1cm) to czy aby nie ma tam pęknięcia... obym się mylił icon_eek.gif

Napisano

Jak zdejmiesz głowicę, obejrzyj ją dokładnie w miejscu wycieku. Jesli nie bedzie nic widac, oczyść to miejsce i następnie obejrzyj. Jesli nadal nie bedzie nic widac, oddaj glowice do sprawdzenia szczelności. obejrzyj również dokładnei płaszczyznę bloku. A, jedna rada: głowicę zdejmuj razem z kolektorami i z kolektorami ją zamontuj. Łatwiej, a przede wszystkim dokładniej zamontujesz nowe uszczelki kolektorów (szczególnie dolotowego, czesto turbina wydmuchuje uszczelkę dolotu-oczywiscie jest na to patent).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.