Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UNO nie pali (1,4 i.e. 1994)

Featured Replies

Napisano

2 dni temu tuz po uruchomieniu zgasl mi uniak i juz nie zapalil. sprawdzalem pompe paliwa, jest ok. pasek rozrzadu podobnie. uno na poczatku tuz po awarii robilo tylko jeden obrot rozrusznikiem i rozrusznik stawal z towarzyszacym mu cichym cyknieciem. teraz po "pokatowaniu" troche silnika i prostowaniu akumulatora rozrusznik kreci dobrze, ale slychac male wybuchy co kilka obrotow rozrusznikiem. po zdejciu obudowy filtra powietrza silnik strzela malym plomieniem z przepustnicy/wtrysku co kilka sekund przy krecacym sie rozruszniku i zamknietej przepustnicy. przy przepustnicy otwartej kreci bez wybuchow. co moglo nawalic? z gory dziekuje za pomoc PAWEL drive.gif

Napisano

Zobacz na początek jak wygląda kopułka i palec rozdzielacza zapłonu.

Napisano
  • Autor

> Zobacz na początek jak wygląda kopułka i palec rozdzielacza zapłonu.

ok. ale jak poznam usterke kopulki i palca?

Napisano

> ok. ale jak poznam usterke kopulki i palca?

Jeśli styki w kopułce będą zaśniedziałe - kolorek zbliżony do zielonego - jak dolar zlosnik.gif, a palec będzie miał nierówną powierzchnię i pewnie będzie powypalany - można spróbować oczyścić papierem ściernym, ale raczej lepiej kupić nowy - palec chyba z 6 pln kosztuje, a kopułka z 20.

Napisano
  • Autor

> Jeśli styki w kopułce będą zaśniedziałe - kolorek zbliżony do

> zielonego - jak dolar , a palec będzie miał nierówną

> powierzchnię i pewnie będzie powypalany - można spróbować

> oczyścić papierem ściernym, ale raczej lepiej kupić nowy - palec

> chyba z 6 pln kosztuje, a kopułka z 20.

hehe styki byly w miare ok (lekki dolarek sie osadzil ale i tak przeczyszcze), kopulka w stanie doskonałym, natomiast palec.... rozlecial sie w kawalki zeby.GIF:D:D na jutro mam czesc zamowiona, zamontuje i powinno wszystko smigac. dam znac. pozdrawiam i wielkie dzieki kolego 20.GIF

a tak bedac przy temacie ukladu zaplonu mam pytanie. ile swiec musi sie spalic w tym silniku (4 cylindrowym) zeby przestal dzialac, bo szczerze mowiac od poltorej miesiaca mam dosc nierowne obroty na biegu jalowym, ktore na dodatek spadaja ponizej dopuszczalnych, gdyz zaczyna leko trzasc calym autem i napiecie pradu faluje, co widac wieczorem kiedy to faluje chociazby jasnosc swiatel mijania. jadac (czyli przy obrotach 1500+ wszystko jest ok) czy to moze byc oznaka slabej wydajnosci swiec badz spalenia ktorejs? dodam ze 2 miesiace temu elektryk samochodowy sprawdzal "przeplywowosc" kabli wysokiego napiecia i miescily sie w granicach normy. silniczek krokowy tez jest chyba ok

Napisano

> hehe styki byly w miare ok (lekki dolarek sie osadzil ale i tak

> przeczyszcze), kopulka w stanie doskonałym, natomiast palec....

> rozlecial sie w kawalki zeby.GIF:D na jutro mam czesc zamowiona,

> zamontuje i powinno wszystko smigac. dam znac. pozdrawiam i

> wielkie dzieki kolego

Nie za ma co wink.gif

> a tak bedac przy temacie ukladu zaplonu mam pytanie. ile swiec musi

> sie spalic w tym silniku (4 cylindrowym) zeby przestal dzialac,

Mój swego czasu chodził na dwóch garach 270751858-jezyk.gif - chodził to może zbyt mocno powiedziane hehe.gif

Wystarczy, że jeden gar przeywa i juz telepie.

Świece wykręć i zobacz jak wyglądają - sprawdź przerwę między elektrodami, a najlepiej to wymień wszystkie, koszt niewielki, a za to święty spokój i odpalisz autko kiedy będziesz potrzebował, a co do świec polecam NGK ok.gif

Napisano
  • Autor

dzieki. za swiece biore sie za 2 tygodnie po wyplacie wink.gif kumpel planuje zakupic klucz do swiec wiec akurat sie zgra to wszystko. faktycznie przydaloby sie wymienic gdyz nie jestem w stanie powiedziec kiedy byly wymieniane ostatnio, ale pewnie 2 lata temu najwczesniej...

Napisano

Tylko nie kupujcie klucza z Tesco za 5 złotych, bo tylko się naklniesz jak Ci zjedzie i rozpieprzy porcelanke 270751858-jezyk.gif

I zwróć uwagę na średnicę, bo są dwa rodzaje - wymiarów nie podam, bo nie pamiętam 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

ok. na pewno odradze mu ten z tesco palacz.gif

Napisano

> I zwróć uwagę na średnicę, bo są dwa rodzaje - wymiarów nie podam, bo

> nie pamiętam

do 1.4 klasyka - klucz 21.

Napisano

> do 1.4 klasyka - klucz 21.

Nie zawsze - wszystko zależy , co kto wpakował zlosnik.gif

Napisano

> Nie zawsze - wszystko zależy , co kto wpakował

OK, najlepiej niech się kolega zaopatrzy na wszelką ewentualność i kupi klucze 16, 18 i 21. z takim zestawem załatwiam 2 auta i moto. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> OK, najlepiej niech się kolega zaopatrzy na wszelką ewentualność i

> kupi klucze 16, 18 i 21. z takim zestawem załatwiam 2 auta i

> moto.

sprawdzic numer nie problem, gorzej ze kolega chcial ten klucz do swojego mercedesa 240tki, i mam nadzieje ze bedzie dobry do obu naszych autek yay.gif a jak nie to zdobede swoj zeby.GIF

Napisano

> sprawdzic numer nie problem, gorzej ze kolega chcial ten klucz do

> swojego mercedesa 240tki, i mam nadzieje ze bedzie dobry do obu

> naszych autek a jak nie to zdobede swoj

nasada Stanley do świec, rozm. chyba 19 - 35PLN. Oczywiście do tego potrzeba jeszcze ramie, ale to akurat miałem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

UDALO SIE!!! claps.gifzeby.GIF temat zamkniety. palec wymieniony (16zl), styki na kopulce oczyszczone, rozdzielacz osadzony dokladnie w tym samym miejscu (bo ma ona troche luzu - +- kilka stopni - na 3 srubach dociskajacych). nie zaznaczylem sobie niestety dokladnego polozenia rozdzielacza (a to bardzo wazne) ale okazalo sie ze mam wiecej szczescia niz rozumu, bo udalo mi sie poprzednia pozycje rozdzielacza dopasowac dokladnie po... sladach srub bananaevil.gif na szczescie kolejnosc kabli sobie zapisalem i zaznaczylem markerem

Hysek jeszcze raz dzieki za help (i szybkie odpisanie na pierwszego posta - BTW zajelo ci to dokladnie 7 minut zeby.GIF ) bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.