Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawca zbiegl - pytanko w/s ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Napisalem juz o tym na kaciku matiza, ale yu tez chcialbym poszikac rady - wieksze grono

Oto moj problem:

W niedziele, ok 17.30 mialem bardzo nieprzyjemne spotkanie z fordem. Gostek wiechal mi w kuper i nie zastanawiajac sie wrzucil wsteczny i dal noge.

Na szczecie zdazylem numery zapamietac. Oczywiscie Police bylo wezwane i tu maly problem - do dzis nic - gostek ponosc sprzedal autko, mial sie zglosic na \Policje z umowa. Niestety, do 20 w niedziele sie nie zglosil. Przekazali wszystkodo dochodzeniowego.

I tu moje pytanko - co robic z naprawa - dzis rozmawialem z policjantem i powiedzial mi, ze teraz przepisy sie pozmienialy i mam to zglosic do mojego ubezpieczyciela i oni wystapia do Policji o udostepnienie danych sprawcy, a mnie,to on nie moze nic powiedziec.

Zastanawiam sie nad tym - ja chce zrobic auto z polisy goscia , a ie ze swojego OC. Czy ktosik mnial juz do czynieniea z uciekinierem. Jak to sie skonczylo???

Moze mi ktos cosik podpowiedziec.

Napisano

Zgłosić szkodę swojemu ubezpieczycielowi (innego zresztą nie masz), po oględzinach rzeczoznawcy możesz auto naprawiać.

Co do grajcarów jak masz Casco, możesz szkodę warunkowo zlikwidować w ramach Casco, jak nie masz, jesteś skazany na ustalenia Policji.

Napisano

> Co do grajcarów jak masz Casco, możesz szkodę warunkowo zlikwidować w

> ramach Casco, jak nie masz, jesteś skazany na ustalenia Policji.

A jak nie ma AC i chce zacząć robić ze swoich pieniędzy to chyba warto brać na wszystko

rachunki żeby potem (o ile sprawca się znajdzie) można było wykazać 'ile się należy'.

Chyba że do tego wystarczy wycena ubezpieczyciela?

Napisano

> Chyba że do tego wystarczy wycena ubezpieczyciela?

Dla pełnego bezpieczeństwa wskazane są oględziny rzeczoznawcy ... protokół oględzin uszkodzonego auta (stanowi co do wymiany, co do naprawy, dokumentacja fotograficzna).

Po oględzinach można spokojnie naprawiać ok.gif

Napisano

Miałem identyczną sytuacje jak Ty.

Czekając na światłach drugie auto lekko uderzyło moje w tył. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Wezwałem na miejsce policję, wszystko spisali. Ustalili właściciela auta, który nie przyznał się do uczestnictwa w kolizji, twierdził że auto w momencie kolizji było zaparkowane pod domem. Policja okazała mi zdjęcia jego synalków i okazało się, że jeden z synków prowadził auto.

Po wskazaniu przeze mnie sprawcy, dostałem z policji pismo z informację o polisie ubezpieczeniowej sprawcy i niezbędnych danych do zgłoszenia szkody z jego ubezpieczenia. Ubezpieczyciel w miarę szybko wypłacił odszkodowanie, mimo że sprawa w sądzie grodzkim jeszcze się nie odbyła. Policja skierowała wniosek do sądu grodzkiego o ukaranie sprawcy.

Załatwienie przez policje ww czynności trwało blisko rok. Uszkodzenia u mnie były na tyle niewielkie, że dało się jeździć wiec dla mnie nie było to większym problemem. Gorzej jeśli nie masz AC i auto nie nadaje się do jazdy...

Napisano
  • Autor

[ciach]

Mam AC i musze podjac decyzje do soboty - na zgloszenie szkody z AC mam 7 dni. Chyba sie zdecyduje. Najgorsze, ze mi bedzie "wisiec" szkoda i w pazdzierniku przy odnawianiu ubezpieczenia moge beknac jak beda problemy ze sprawca:(

Napisano

> Mam AC i musze podjac decyzje do soboty - na zgloszenie szkody z AC mam 7 dni. Chyba sie zdecyduje. Najgorsze, ze mi bedzie "wisiec" szkoda i w pazdzierniku przy odnawianiu ubezpieczenia moge beknac jak beda problemy ze sprawca:(

Możesz likwidację szkody jedynie "zainicjować" => zgłoszenie + rzeczoznawca, jedynie wypłata odszkodowania obciąża Twoje konto AC ok.gif

PeeS

Rżnij cytaty Please ...

Napisano

[ciach]

Propnuje zrobic szkode z AC.Firma ubezbieczeniowa zwroci sie do policji o notatke ze zdarzenia.Koniecznie zaznacz przy zglaszaniu ze policja byla na miejscu.Naprawiasz auto z AC a ubezpieczyciel robi tzw. regres (sciaga wszystko z OC sprawcy) i nie tracisz zadnych znizek,a masz szybko zalatwiona sprawe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.