Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bierze olej !!!

Featured Replies

Napisano

Witajcie - ostatnio zauważyłem, ze moja alfa bierze dużo oleju, tak koło 1,2 na każdy 1000km - wydaje mi się, że to trochę za dużo niewiem.gif. Słyszałem, że problemem może być nagar na zaworach i że można to wyczyścić podczas wymiany rozrządu ale ja rozrząd zmieniałem w tamtym roku przy 180kkm i raczej nie chciałbym rozkładać od nowa silnika. Ogólnie wtedy nie zauważyłem też żadnych spadków mocy co teraz chyba powoli następuje . Na koniec chciałbym się Was jeszcze poradzić czy mógłbym zmienić olej na np. Castrol EDGE RS 10W60 lub coś podobnego - w tej chwili silnik zalany jest Castrolem Magnatec 10W40 i to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi IThankYou.gif

Napisano

To prawie norma dla silników w AR hehe.gif

Zalej selenią racing u mnie to pomogło.

Napisano

Może olej Valvoline maxilife pomoże ale nie wiem czy aż przy tak sporym spalaniu oleju

Napisano

Pomoże na 100% naprawa silnika.

Przy takich ilościach nic innego nie pomoże.

Napisano
  • Autor

> To normalne,ze TS pije olej

> Chociaz u Ciebie troche za dużo...

ale ja nie mam ts-a ja mam jts-a to trochę różnica, a może ktoś z was miał do czyszczenie z nagarem na zaworach bo oprócz tego że pije olej to obroty na biegu jałowym są nie równe??

Napisano

> ale ja nie mam ts-a ja mam jts-a to trochę różnica, a może ktoś z was

> miał do czyszczenie z nagarem na zaworach bo oprócz tego że pije

> olej to obroty na biegu jałowym są nie równe??

To tez prawie normalne w JTS (niestety).

To jeszcze bardziej nie udane silniki niż TS i ogólnie niewiele się różnią .

Napisano

> Pomoże na 100% naprawa silnika.

> Przy takich ilościach nic innego nie pomoże.

Dziwne, że nie wypowiadają się tutaj ci, którzy w wątku obok piszą, że alfy się nie psują....

Napisano

> Dziwne, że nie wypowiadają się tutaj ci, którzy w wątku obok piszą,

> że alfy się nie psują....

No bo alfy się nie psują, a każdy silnik jesteś w stanie zajeździć, nawet dojczwagenów...

Napisano

> No bo alfy się nie psują, a każdy silnik jesteś w stanie zajeździć,

> nawet dojczwagenów...

Zadje sobie z tego sprawę, ale ilość upierdliwych awarii przytrafiających się alfom jest dość znaczna...

Napisano

> Zadje sobie z tego sprawę, ale ilość upierdliwych awarii

> przytrafiających się alfom jest dość znaczna...

Może i nie są to super bezawaryjne samochody, ale awaryjnymi też bym ich nie nazwał - tak naprawdę wszystko chyba zależy od egzemplarza i kierowcy ok.gif

Napisano

> Może i nie są to super bezawaryjne samochody, ale awaryjnymi też bym

> ich nie nazwał

"miłość Ci wszystko wybaczy..." zlosnik.gif

Napisano

> Dziwne, że nie wypowiadają się tutaj ci, którzy w wątku obok piszą,

> że alfy się nie psują....

a wiesz o tym że TS to bomba zegarowa , prędzej czy później ... biglaugh.gif

;

ja mam 156 + JTDm z końca produkcji i to myślę że to jest kluczem do sukcesu

Napisano

> a wiesz o tym że TS to bomba zegarowa , prędzej czy później ...

> ;

> ja mam 156 + JTDm z końca produkcji i to myślę że to jest kluczem

> do sukcesu

Troche wiem. Tatuś był kiedyś kierownikiem serwisu Fiata i AR a wujek dealerem, więc się nasłuchałem... paroma alfami też miałem okazje pośmigać.

Napisano

> "miłość Ci wszystko wybaczy..."

W woli ścisłości, to w Subaju tęż naprawia się silniki jeszcze na gwarancji, bo "troszkę" pobierają olej.

Napisano

> W woli ścisłości

'gwoli ścisłości'

> , to w Subaju tęż naprawia się silniki jeszcze na

> gwarancji, bo "troszkę" pobierają olej.

wiesz że dzwonią, ale nie wiesz gdzie... zlosnik.gif

w subaru nowe silniki 2,5T padają jak muchy i nie chodzi wcale o banalne branie oleju zlosnik.gif

Napisano

> ale ja nie mam ts-a ja mam jts-a to trochę różnica, a może ktoś z was

> miał do czyszczenie z nagarem na zaworach bo oprócz tego że pije

> olej to obroty na biegu jałowym są nie równe??

co do nagaru na zaworach i związanych z tym przypadłościach JTSów (być może tylko z wczesnej produkcji?) tu jest sporo:

http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=37964&PN=1

Ale czy to ma związek ze znikaniem oleju to nie wiem.

Napisano

> To prawie norma dla silników w AR

> Zalej selenią racing u mnie to pomogło.

Nie żartuj tak, bo jeszcze ktoś w to uwierzy! smile.gif

W moim egzemplarzu - kupuję 3 puszki 2 litrowe Selenii 20K AR, wchodzi 4,4litra, zostaje 1,6 i to trzyman na dolewki. Ale niewiele ich jest: z tego 1,6l może połowę albo i mniej dolewam w czasie 10tys km (co tyle wymieniam). Więc zużywa mniej niż 100ml/1tys km. A i to dopiero przy dłużych odcinkach na wyższych obrotach.

Przez >70tys km tak samo.

Innych znajomych TSy (też 1,6, 1,8 i 2.0, pierwsi użytkownicy) podobnie "spalają" , przebiegi mają większe niż moja.

Więc jakoś mam wątpliwości, co do tej przekazywanej na forach mądrości, że to normalne w nieuszkodzonym silniku (w normalnym użytkowaniu).

Wg instrukcji - max 400g / 1000km jest dopuszczalne.

Dla porównania : 1 litr na 1000km dopusza instrukcja do Bravy z 99r (1.2). A nie pamiętam żeby kiedykolwiek była konieczność dolewania między wymianami.

Jednocześnie w kazdej jak byk stoi, że zależy ono od stylu jazdy, odcinków pokonywanych itd. A z tego co obserwuję to można dodać jeszcze po porstu zużyty samochód, tanio kupiony.

Napisano

> co do nagaru na zaworach i związanych z tym przypadłościach JTSów

> (być może tylko z wczesnej produkcji?) tu jest sporo:

> http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=37964&PN=1

> Ale czy to ma związek ze znikaniem oleju to nie wiem.

To jest odwrotnie- nie olej bierze od nagaru, tylko nagar powstaje od brania oleju.

Napisano

> 'gwoli ścisłości'

> wiesz że dzwonią, ale nie wiesz gdzie...

> w subaru nowe silniki 2,5T padają jak muchy i nie chodzi wcale o

> banalne branie oleju

Może i nie wiem gdzie dzwonią, ale wiem, że robiłem w kilku miesięcznym Legacy remont kapitalny, (czyt. short block do wymiany), po przebiegu 16000 km. Tak więc nie wiem kto wie gdzie dzwonią, ale jakoś nie widzę, żeby to japońskie AUTO było jakoś nadzwyczajnie nieusterkowe.

Nadmienię tylko, że nie był to odosobniony przypadek. Tylko, że właściciele tych aut nie rozwodzą się wszędzie jak to im się silnik sp*****lił, w przeciwieństwie do Alf, bo przecież tu to normalka.

Napisano

> To jest odwrotnie- nie olej bierze od nagaru, tylko nagar powstaje od

> brania oleju.

Doczytałem tam, w skrócie: w JTSach do kwietnia 2003 są złe wersje oprogramowania ECU i złe wałki przez co spalanie mieszanki następuje kiedy są jeszcze otwarte zawory ssące.

Powoduje to znaczne spadki mocy - zamiast 165KM jest 125 na przykład (po 60tys km)

Użytkownik tego może nie odczuwać, bo spadek mocy jest stopniowy.

Z olejem chyba jednak ta wada nie ma związku. Przynajmiej bezpośredniego.

Trochę takich egz pewnie jeździ, bo nie sądzę aby wielu użytkowników po pierwsze było świadomych tego problemu (i żyją w błogiej nieświadmości braku kilkudziesięciu koników), po drugie nawet jeśli są, to chyba mało kto gotów jest jak założyciel cytowanego wątku kupować nowe komputery i wałki i zmieniać to wszystko.

Napisano

> Nie żartuj tak, bo jeszcze ktoś w to uwierzy!

Selenia Racing zachowuje się w warunkach eksploatacyjnych inaczej niż 20K. Daje zauważalnie wyższe ciśnienie oleju w każdym zakresie obrotów i absorbuje wiecej ciepła z silnika.

Być może taka charakterystyka oraz zastosowane uszlachetniacze (wszak to olej do "sportu") przyczyniają się do ograniczenia zużycia oleju.

W moim przypadku, jest jeszcze za wcześnie by pisać o wynikach próby, ale pierwsze wrażenie jest b. pozytywne - oprócz efektu j.w. bagnet nie wykazuje nawet minimalnego zużycia.

Do tego znalazłem sklep gdzie wyprzedają oryginalne 4 litrowe opakowania po 100 pln wink.gif

Napisano

Pewnie ma juz sporo kilometrów przejechane, że pobiera tyle oleju. Spewnocią czeka kolege remont silnika ( uszczelniacze, piercienie itp.) Tylko wspólczucie. crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.