Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to sprzęgło,czy wysprzęglik czycoś innego robi kaput ?

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytano do stilo userów, bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mam przebieg 164 kkm i chyba sprzegło nie było wymieniane (auto mam od helmutów).Zauważyłem od wiosny taki objaw: kiedy kręcę się krótko po mieście do pracy (15km) z powrotem (15km) + jeszcze jakiś nie duży przelot przez miasto , pedał sprzęgła ma normalny właściwy skok i luz ,ale kiedy postoję dłuższy czas w korkach i pomęczę auto na częstym sprzęgle to pedał robi się bardzo niski i wysprzęgla zaraz przy samej podłodze. Jak myślicie czy to sprzęgło mówi już papa czy coś innego? W ASO oczywiście mówią żeby się nie przejmować i jeździć dalej skoro biegi wchodzą OK, ale jakos to do mnie nie przemawia. oslabiony.gif

Napisano

pedał robi się bardzo niski i wysprzęgla zaraz przy

> samej podłodze. Jak myślicie czy to sprzęgło mówi już papa ...

Teoretycznie nie. Przy zużywającej się tarczy sprzęgła powinno być odwrotnie, pedał wysprzęgla coraz wyżej, przy końcu żywota sprzęgło się ślizga. Przy niskim pedale i (zapewne) dużym luzie jałowym pedału może padać wyprzęglik, lub jest powietrze w układzie. Przy wyprzęgliku jest roboty do licha. Trzeba wyjmować skrzynię. Zacznij od odpowietrzenia. Podaję link w którym dokładnie to opisałem, a temat założył Osubik. Pozdrawiam.

http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39847&highlight=odpowietrzanie+sprz%EAg%B3a

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki, za linka , poczytałem podumałem i dokładnie mam takie objawy : "pedał jest miękki, elastyczny, rozłącza przy podłodze".Popatrzyłem w moje notatki servisowe i w zeszłym roku w grudniu wymieniali mi ASO klocki z tyłu i płyn hamulcowy. Najprawdopodobniej źle odpowietrzyli , bo w zeszłym roku nie miałem problemów z pedałem sprzęgła , a zaczęły się na wiosne kiedy wiecej jeżdżę ,a raczej stoje w korkach. Tak myślę że sprzęgło jest na razie OK bo jeżdże czasami 3 tyg. i nic a jak tylko kwitnę w centrum w korkach pedał opada do podłogi a na drugi dzień rano jest już OK .

Napisano

> Najprawdopodobniej źle odpowietrzyli , bo w zeszłym roku nie

> miałem problemów z pedałem sprzęgła...

Jeśli pomoże po odpowietrzeniu - powiadom. Pozdrówka

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Sorki bardzo że się tak zaniedbałem i nic nie napisałem o tym wysprzęgliku,ale było tak.Mechanior wyjął przewód z wysprzęglika ze skrzyni biegów a z niego strasznie brudny płyn hamulcowy wypłynął.Okazało sie ze przy wymianie płynu hamulcowego nikt nie wpadł na to że wysprzeglik jest zasilany tym samym płynem i trzeba tez go wymienić.Dlatego po wymianie płynu w wysprzęgliku wszystkie objawy niskiego pedału po rozgrzaniu ustąpiły jak reką odjął.Dlatego z własnego doświadczenia polecam wszystkim przy wymianie płynu hamulcowego wymianę tez w wysprzęgliku choć jest to trochę upierdliwe bo trzeba rozpiąć przewód z wysprzęglika ale bedzie święty spokój na przyszłość.Pozdrawiam i mam nadzieję że przydadza sie moje spostrzeżenia komuś....Na szczęście poprawka z wysprzęglikiem została potraktowana przez aso jako reklamacja i nic nie musiałem dopłacać .... ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.