Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapalający się check engine

Featured Replies

Napisano

jeżdżąc na gazie wyskakuje mi bardzo regularnie co 3 dni ,byłem juz parę razy na regulacji ,ale kolo próbuje mi wcisnąć że to wina sondy.

Zrobiłem więc test jeżdziłem ponad 2 tygodnie na benzynie i nic wszystko w porządku tylko przeszedłem na gaz 3 dni jazdy i od razu check engine.

jakieś 2 tygodnie temu przycisnąłem gaziarza żeby mi to wreszcie wyregulował porządnie bo mnie szlag trafi, coś tam poregulował i o dziwo ponad tydzień jeżdziłem bez błędu.

Teraz pytanie czy to może być ta sonda czy jednak zła regulacja,dodam ,że jak obserwuję pracę sondy to nie widać żadnych odchyłek od normy.

błędy jakie wywala to zawsze P1172- mieszanka bogata

nie za każdym razem to p1135-coś z grzałką sondy

i pierwszy raz p1173 mieszanka uboga, auto to fiat więc nie jestem pewien tych oznaczeń błędów

mam jeszcze pytanie odnośnie wielkości otworów w dyszach mam pojemność 2.5L a dysze rozwiercone na 2.0 ,czy to nie za małe ,chociaż teraz zrobiłem samowolkę i dałem na 2.2 ,ale nie widzę żadnej różnicy w osiągach.

Mam jeszcze jeden dziwny objaw ,otóż jak przełączy mi sie na gaz rano to puka mi reduktor to pukanie jest zależne od dodawania gazu czym więcej gazu tym szybciej puka,po jakichś 3-5 min przestaje ,podczas pukania auto jedzie normalnie,co to może być.

instalka to :

reduktor kme silver, sterownik agis obd,wtryski planijet.

Napisano

męcz gazownika niech ustawia wszystko jak należy. U mnie jak montował gość, to mnie uprzedził, że komp silnika jest czuły i może wyskoczyć mi błąd, wtedy mam podjechać, on zrobi korektę. Tak też było 2x potem już wszystko idealnie. Teraz sam się nauczyłem ustawiać i (przynajmniej w przypadku mojego auta) widzę, że najlepiej 3-4 razy się podłączyć co jakiś czas i zrobić korekty, to mapy wychodzą idealnie i nie wyskakują żadne błędy.

Napisano

Witaj smile.gif

U siebie w Getzie mam instalkę sekwencję BRC.

Po założeniu instalator powiedział, że może zapalić się check, ze względu na wolno działającą sondę. Pierwszy raz zapalił się po ok 300km, potem po każdym skasowaniu po ok 200-250km.

Za każdym razem pokazywał się błąd - uboga mieszanka. Jak przyjechałem 3 raz szefo spojrzał i zadecydował na zmiane wtrysków z pomarańczowych na niebieskie(mniejsza dysza) BRC.

Od tamtej pory przejechane ok 1500km i zapomniałem co to check zeby.GIF

Pozdrawiam

Napisano

> ... Jak przyjechałem 3 raz szefo spojrzał i zadecydował na zmiane wtrysków z pomarańczowych na niebieskie(mniejsza dysza) BRC.

> Od tamtej pory przejechane ok 1500km i zapomniałem co to check

A ktoś wcześniej pisał że w BRC nie reguluje się dysz - z tego wynika że to prawda, tylko że trzeba dobrze dobrać wtryskiwacze ...

Jak dla mnie to na jedno wychodzi, tylko jak ktoś samemu grzebie to będzie miał problemy z wymianą wtryskiwaczy, jak coś będzie nie tak albo jak będzie chciał przełożyć instalację do innego auta ...

Napisano

Źle ustawiona instalacja przez "gazownika" i tyle.Mam też Fiata i

podobno silnik nie dający się zagazować.Dobry fachowiec potrafi to zestroić.

Napisano
  • Autor

Miałem już raz wymieniane wtryskiwacze z czerwonych valteków na obecne a powód był taki że przy temp 15 st na zewnątrz jak się przełączało na gaz to gasło auto, przestawało dopiero jak silnik osiągnął temp roboczą. Gościu wciskał mi że mam za małą temp przełączania gazu i musi być co najmniej 30 st.Ale nie dałem się wyrolować aż wreszcie założył mi te planijety i co? mam temp przełączenia 10 st i przy temp minusowych zero problemów z praca silnika ,przełącza sie po 3-5 min tylko wystepuje ten problem z checkiem , a na tamtych wtryskiwaczach było ok z checkiem.

znacie koledzy może odpowiedzi na moje pozostałe pytania

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam

Nadal walczę z tym wyskakującym check engin ,niestety gwarancja się skończyła i gazownik się wypiął.Dokonałem pewnych obserwacji a mianowicie błąd wyskakuje zawsze mniej więcej w tych samych warunkach.

Posiadam interfejs i dane odczytane z kilku kolejnych błędów prezentują sie następująco:

Są to odczyty zamrożonej ramki

calculated load : 2,4% 2,4% 2,4% 2,4% 2,0% 2,0%

coolant temp : 92 85 85 85 85 85

short term fuel bank 1 : -8,5% 0,8% 0,8% 6,3% -1,6% -5,5%

long term fuel bank 1 : 25% 25% 25% 25% 25% 25%

short term fuel bank 3 : -48,4% -39,1% -39,1% 33,6% -41,4% -45,3%

long term fuel bank 3 : -14,1% -14,1% 14,1% 14,8% -14,1% 14,1%

engine speed : 640 680 680 680 680 680

vehicle speed :3 0 0 0 0 0

Praktycznie za każdym razem wyskakuje mi on jak sie zatrzymam czy to skrzyżowanie ,czy pod garażem ,w dłuższej trasie gdzie auto cały czas jedzie nie dzieje się nic,

Ostatnio na odcinku 300 km nie zapalił mi się ani razu ,ale jak juz wspominałem jechałem cały czas bez zatrzymania.

Z moich obserwacji wynika więc że coś jest spaprane na pracy silnika poniżej 1000rpm.

Program do obsługi mojego sterownika można pobrać z tąd :

http://www.appstudio.com.pl/pl.dokumentacje.html

Napisano

może silniczek krokowy wolnych obrotów????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.