Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czarny dym z rury TD?

Featured Replies

Napisano

Czy to normalne, że z rury wydechowej diesli leci czarny dym?

Zauważyłem że na ssaniu gdy dodam szybko więcej gazu to z rury troche pociśnie czarnego dymu. Takie coś zdarza się nie tylko na ssaniu, ale w normalnej jeździe, gdy chcę szybko wyprzedzić lub się rozpędzam.

Zauważyłem, że w bardzo dużo dieselach tak się dzieje. Czy to są objawy jakiejś usterki? Czy po prostu taki jest proces spalania ropy?

Napisano

Nie powinno walic dymem... Moze minimalnie byc na postoju jak go raptownie przegazujesz (ale minimalnie czarny maly obloczek), w czasie jazdy u mnie nic nie dymilo (mozna byc w nocy w swiatlach innych aut dopatrzec sie lekkiej szarowki ale to przy gazie w podloge - z tylu za autem nie rzucalo sie w oczy).

Zasadniczo jest kilka typow - uszkodzona koncowka wtryskiwacza, zuzyta pompa wtryskowa itd

Napisano

> Czy to normalne, że z rury wydechowej diesli leci czarny dym?

> Zauważyłem że na ssaniu gdy dodam szybko więcej gazu to z rury troche

Jakim ssaniu???

Diesle nie mają ssania.

> pociśnie czarnego dymu. Takie coś zdarza się nie tylko na

> ssaniu, ale w normalnej jeździe, gdy chcę szybko wyprzedzić lub

> się rozpędzam.

> Zauważyłem, że w bardzo dużo dieselach tak się dzieje. Czy to są

> objawy jakiejś usterki?

Przedawkowanie paliwa w stosunku do ilości powietrza.

Najbardziej prozaiczną usterką może być zapchany filtr powietrza.

Ale generalnie to wina pompy lub lejących wtrysków.

Napisano
  • Autor

> Jakim ssaniu???

> Diesle nie mają ssania.

hm.. nie wiem, diesela mam od niedawna, w takim razie gdy odpalę na zimnym samochód posiada typowe oznaki ssania (tj.: głośniej chodzi, trzęsie się mocniej niż normalnie)

> Przedawkowanie paliwa w stosunku do ilości powietrza.

> Najbardziej prozaiczną usterką może być zapchany filtr powietrza.

Obadam.

> Ale generalnie to wina pompy lub lejących wtrysków.

hm... pompy paliwa tak? rozumiem zę pompe w razie czego trza wymienić, a czy wtryskiwacze się jakoś naprawia??

Na stacjach, allegro itp idzie kupić płyny do czyszczenia wtryskiwaczy i pompy, czy takie coś może pomóc? Niby tam pisze, że pomaga gdy leci czarny dym.

Aha, tego dymu nie ma aż tak dużo, aczkolwiek pojawia się.

Napisano

u mnie taki czarny dymek jest zauwazalny jak przykladowo kilkaset km (jeden bak) przejezdze jak dziadek i nastepnie go troche przeciagne na wyzszych obrotach. przejade troche i pozniej jest za mna jak za benzynka. nic nie widac smile.gif caly syf osadza sie w ukladzie wydechowym i dopiero przy wyzszym cisnieniu spalin jest wydmuchiwany. jak jezdze caly czas zwawo to nie kopci wink.gif pozdro

Napisano
  • Autor

Dziś zrobiłem podobny test!

Wczoraj jeździłem spokojnie, dziś jadąc do pracy 20 km też spokojnie.

Na pierwszych światłach ruszyłem z dość dużymi obrotami, i za mną pełno czarnego dymu. Na kolejnych światłach zrobiłem to samo, aczkolwiek ani troch dymu nie pokazało się, później próbowałem wrzucać go na wyższe obroty ale nie było już dymu. Z tego wynika, że mam tak samo.

Robisz coś z tym? Czy to jest normalne?

Napisano

nie no raczej nic nie robie bo wydaje mi sie to normalne. gdybys mial lejace wtryski to bys to zauwazyl po nierownej pracy silnika. jak wszystko chodzi rowno to wydaje mi sie ze nie masz sie czym przejmowac, chyba ze cos innego dziwnego sie dzieje wink.gif pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.