Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stukanie po starcie = zatarty wałek rozrzadu

Featured Replies

Napisano

jak w temacie cyka zaraz po włączeniu silnika, potem przechodzi, zostało to zdiagnozowanie jako zacierające się krzywki, zdjąłem pokrywę zaworowa i faktycznie przy tłoku najbliżej prawej (stojąc przed samochodem patrząc na silnik) widać duże ślady zużycia i jest najwięcej syfu, potem trochę lepiej w tym obok aczkolwiek też widać zużycie, a dwa po lewej nieporównywalnie lepiej,

pytanie czym to jest spowodowane, czemu tam olej nie dociera ?

jak to reanimować, co zrobić żeby przedłużyć agonie silnika?

czy ktoś zna jakiś dokładny schemat jak to jest smarowany ten wałek skąd jest zasilany ?

puki co to przeczyściłem i przedmuchałem wszystkie otworki w wałku zobaczymy co będzie.

Napisano

O ile się nie mylę to olej jest doprowadzony do wałka środkowym łożyskiem i stamtąd otworem w wałku doprowadzony do pozostałych łożysk.

Ja bym wyjął wałek i porządnie go umył. Trzeba też przepłukać otwór zasilający od filtra oleju do wałka i sprawdzić ciśnienie oleju.

Napisano

Dokladnie tak jest, olej doprowadzany jest do walka rozrzadu kanalem w bloku silnika i glowicy (na srodku, patrzac od przodu-w miejscu styku z glowica najczesciej w tym miejscu saczy sie olej) do srodkowego lozyska walka. Jesli krzywki walka sa bardzo wyrobione na jednym cylinrze, lepiej poszukac innego, rowno zuzytego walka, bo moze byc to w krotkim czasie powodem nierownej pracy silnika (slabsze napelnianie jednego cylindra spowodowane mniejszym otwarciem zaworow). Oczywiscie przed montazem nalezy wszystko dokladnie wyczyscic, a kanal olejowy walka przedmuchac sprezonym powietrzem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no na razie wyczyściłem i przedmuchałem, w ruch tez poszło malutkie wiertło co by się te otworki na pewno odetkały i na razie nie piszczy.

jak się ten wałek wyjmuje ? tak w skrócie? bo nie wiem czy dam radę samemu nie wiem czy mam cały potrzebny sprzęt.

aa a silnik to C14SE

Napisano

Tak w skrócie to wciska się zawory, zdejmuje dźwigienki popychaczy i wysuwa wałek z obudowy.

Napisano
  • Autor

no nie brzmi skomplikowanie, bo raczej się spodziewałem że trzeba głowice odkręcać, pół silnika rozbebeszyć, czy coś w tym stylu.

Napisano

Poza tym, co napisal Orochimaru, zdjac pasek rozrzadu, zdemontowac DIS, zakupic przyrzad do sciskania sprezyn zaworowych (specjalny do silnikow 8V Opla), zdemontowac naped zaworow i dopiero wyjac walek.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ze pasek to było w miare oczywiste

> DIS, tzn cewka tak ?

ile kosztuje taki przyrząd i gdzie go szukać ?

Napisano

> ile kosztuje taki przyrząd i gdzie go szukać ?

Ja kupowalem ostatnio DRAPERa za 53zl. Sprawdza sie swietnie waytogo.gif Pasuje idealnie do ksztaltu plytek , a obsluga jego nie wymaga zbytniego wysilku brawo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.