Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Selespeed problem

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie do użytkowników wspaniałej skrzyni selespeed. Otóż ostatnio po jeździe w mieście i zatrzymaniu się skrzynia się zbiesiła i nie chciała wrzucić biegu. Wyłączyłem dziada, odpaliłem - skrzynka hula. Ale 2 dni później podobna sytuacja, więc znowu zgasiłem, odpaliłem - i nic, nie działa. Jeszcze jedna próba, dalej to samo. Odczekałem 10 min. - odpaliłem - działa. Ale to chyba znak że coś się chrzani. Może ktoś ma jakiś pomysł? Aha, oczywiście żadnej sygnalizacji usterki skrzyni nie było.

Napisano

Wprawdzie nie mam tej skrzyni, ale o sterownikach skrzyń selespeed od dawna krążą legendy, że lubią padać i nie jest to tania naprawa.

Zacząłbym od diagnostyki examinerem skrzyni a póżniej:

- szukać innego sterownika na allegro,

- rozebrać sterownik i popatrzeć czy nie ma zimnych lutów ewentualnie posprawdzać/wymienić przekaźniki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Może ktoś ma jakiś pomysł?

Jeśli masz błąd kalibracji, to i tak zazwyczaj zobaczysz go dopiero na examinerze. Trzebaby podjechać do serwisu zczytać błędy i sprawdzić, jakie są parametry pracy sprzęgła: szczególnie skok sprzęgła i tzw. offset - te parametry poda examiner. Diagnosta może tez przeprowadzić kalibrację, jest do tego specjalna procedura.

Przy postępującym zużyciu sprzęgła układ potrafi się rozkalibrować i potem działać jak chce (teoretycznie Selespeed ma zaimplementowaną funkcję autokalibracji i teoretycznie ta funkcja nawet działa - tylko z praktyką jest gorzej biglaugh.gif). Być może przyczyną jest faktycznie jakaś usterka, ale najpierw trzebaby zacząć od rzeczy najbardziej prawdopodobnej.

Napisano
  • Autor

Jest coraz gorzej, prawie się nie da jeździć. Byłem u gościa co coś kuma z tą skrzynią, ale ma czas dopiero w poniedziałek frown.gif. No cóż, może to tylko kwestia regulacji...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.