Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.6Ti-VCT

Featured Replies

Napisano

Jestem w trakcie wyboru silnika do Focusa II, będzie to kombi.

Po zastanowieniu, mocowo-przebiegowym, bez konsultacji z nikim, wybrałem silnik benzynowy 1.6Ti-VCT (115KM), ze zmiennymi fazami rozrządu.

Podczas wizyty w dealera Forda sprzedawca próbował mnie zniechęcić do tego silnika (trudno powiedzieć czy miały na to wpływ auta stojące na placu, bo wówczas jeszcze nie wiedział, że moja konfiguracja będzie dość specyficzna i niemożliwe będzie dopasowanie czegoś i przekonanie mnie).

Powiedział mniej więcej tak, że jest to silnik niesłychanie wrażliwy na jakość paliwa.

Czy są tu jacyś doświadczeniu użytkownicy tego silnika i mogą coś o nim powiedzieć ? Trwałość, problemy, awarie ?

Za wszystkie sugestie i informacje z góry dziękuję !

Napisano

zależy ile za niego dopłacasz w stosunku do 1.6 100km. Bo różnica w jeździe jest widoczna tylko jak go pilujesz ponad 4krpm. przy spokojnej i normalnej jeździe "na codzień" jest taki sam jak 100km, tylko dźwiek ma inny - taki wiertarkowaty wink.gif pali podobnie - moze ciut wiecej.

co do awaryjności - czytalem na forach kilka postów ludzi skarżących sie na jakieśtam awarie, ale niezeby był to jakis wysyp podobnych bolączek tego silnika. no na pewno wiecej tego niz wstarym dobrym 100km - bo to juz sprawdzona konstrukcja, z ktorej bolączki usunięto wink.gif

Napisano

> Jestem w trakcie wyboru silnika do Focusa II, będzie to kombi.

> Po zastanowieniu, mocowo-przebiegowym, bez konsultacji z nikim,

> wybrałem silnik benzynowy 1.6Ti-VCT (115KM), ze zmiennymi fazami

> rozrządu.

> Podczas wizyty w dealera Forda sprzedawca próbował mnie zniechęcić do

> tego silnika (trudno powiedzieć czy miały na to wpływ auta

> stojące na placu, bo wówczas jeszcze nie wiedział, że moja

> konfiguracja będzie dość specyficzna i niemożliwe będzie

> dopasowanie czegoś i przekonanie mnie).

> Powiedział mniej więcej tak, że jest to silnik niesłychanie wrażliwy

> na jakość paliwa.

> Czy są tu jacyś doświadczeniu użytkownicy tego silnika i mogą coś o

> nim powiedzieć ? Trwałość, problemy, awarie ?

> Za wszystkie sugestie i informacje z góry dziękuję !

Hmm... czytałem różne opinie na ten temat i nigdzie nie było napisane, ze silnik jest wrażliwy na jakość paliwa. Coś sprzedawca mija się chyba z prawdą. A IMO 100KM do kombi to za mało i to zdecydowanie.

Napisano
  • Autor

> A IMO 100KM do kombi to za

> mało i to zdecydowanie.

Dużego wyboru nie ma.

Bo jeśli "zdecydowanie za mało" to pozostaje:

2.0TDCi 136KM

2.0Duratec 145KM

Napisano

> Dużego wyboru nie ma.

> Bo jeśli "zdecydowanie za mało" to pozostaje:

> 2.0TDCi 136KM

> 2.0Duratec 145KM

1.6 109km tdci - radzi sobie z tym autkiem całkiem żwawo.

1.8tdci - i również

2.0 benzyna - pięknie ciągnie wink.gif

przejedź się po prostu na jeździe probnej roznymi silnikaimi - na pewno salony mają różne foki do oblatania - to nic nie kosztuje ok.gif

Napisano
  • Autor

> 1.6 109km tdci - radzi sobie z tym autkiem całkiem żwawo.

> 1.8tdci - i również

> 2.0 benzyna - pięknie ciągnie

> przejedź się po prostu na jeździe probnej roznymi silnikaimi - na

> pewno salony mają różne foki do oblatania - to nic nie kosztuje

To nie do końca tak.

Problemem jest jazda "pod obciążeniem" (np. na wakacje) a tego nie zasymuluję na jeździe próbnej smile.gif

W dodatku 1.6TDCi 109KM ma filtr cząstek stałych (DPF) i kosztuje 4000zł więcej niż 1.8TDCi

1.6TDCi bez DPF ma 90KM (wg cennika)

A 2.0Duratec kosztuje prawie 7000zł więcej niż 1.6Duratec..

Więc w zasadzie to wybieram pomiędzy:

1.6Duratec 100KM

1.6Duratec Ti-VCT 115KM

1.8TDCi 115KM

Napisano

> 1.6TDCi bez DPF ma 90KM (wg cennika)

> 1.6Duratec Ti-VCT 115KM

Zalezy ci na sprincie do 100km/h czy przyjemnosci z jazdy w ruchu? IMO 115KM w tym aucie szalu nie robi, a 90KM w dieselu poradzi sobie o niebooooooooooo lepiej w trasie i po zaladowaniu - popatrz na momenty obrotowe. 2s w sprincie do 100km/h w TYCH autach szalu nie robi, ale roznica 60Nm na korzysc diesela - IMO warta wziecia pod uwage. W dodatku bedziesz mial spora roznice w zuzyciu paliwa, no i silniczek 90KM jest dosc niezawodna jednostka.

Napisano

> To nie do końca tak.

> Problemem jest jazda "pod obciążeniem" (np. na wakacje) a tego nie

> zasymuluję na jeździe próbnej

> W dodatku 1.6TDCi 109KM ma filtr cząstek stałych (DPF) i kosztuje

> 4000zł więcej niż 1.8TDCi

> 1.6TDCi bez DPF ma 90KM (wg cennika)

> A 2.0Duratec kosztuje prawie 7000zł więcej niż 1.6Duratec..

> Więc w zasadzie to wybieram pomiędzy:

> 1.6Duratec 100KM

> 1.8TDCi 115KM

w taki mrazie zdecydowanie 1.8 - tdci - bardoz fajnie sobie radzi z tą budą ok.gif no i wcale nie czuc czy jedziesz zaladowanym czy nie wink.gif

Napisano

niestety ale się nie zgodze. troche takim 90km jeździlem i powiem ci tak - jedzie porównywalnie do mojego 1.6 100km, ALE - tylko w zakresie obrotów 2krpm - 3.5krpm. poza tym zakresem jest niesamowicie mułowaty. z kolei w tym zakresie jedzie porownywalnie do mojej foki rozkręconej tak do 3krpm. Tylko ze moja foka potem ciagnie dalej i dalej, a w nim po krotkiej zabawie zaraz radość się konczy i zaczyna sie przeokrutny muł. powoduje to, że musisz sie strasznie namachać wajchą od biegów. ALe fakt - moment obrotowy widac ze ma wiekszy - z fabią na linceciągniętą wcale tak strasznie zmulony nie byl wink.gif Skrzynia w tym dieselku fajna - tak samo dobrze chodzi jak w 1.6 benzyna.

Gorszą skrzynie ma 1.8tdci - jakos dwojka w tej skrzyni mi dziwnie wchodziła - ae to moze kwestia egzemplarza ktorym jechalem.

Napisano

Mozesz sie nie zgadzac biglaugh.gif. Ja jezdzilem Xsara Picasso z tym silnikiem po przesiadce z mojego 1.8 115KM i powiem tak - na autostradzie nie jedna benzyna nie ma szans z tym pozornie slabym silnikiem. Piszesz o kreceniu - chcac osiagnac niskie zuzycie paliwa nie krecisz silnika do 5k rpm, a konczysz na 3.5, goraaaa 4k rpm. W tym dieselu nie ma potrzeby ciagnac do konca, bo ten silnik jezdzie sam. Ganialem tez wersja 110KM w C4 Xsarze G, wielkiej krowie i znowu bylem cholernie mile zaskocozny jakie to ma kopyto po zaladowaniu na autostradzie.

Osobiscie nigdy w zyciu nie kupilbym 115KM w benzynie w 1.6 gdybym za te same pieniadze mial do wyboru 1.6 90KM w TDCi/HDi. Jestem zwolennikiem benzyn, ale staram sie byc obiektywny.

Kilka aut juz przeganialem i niestety - wolnossacy silnik benzynowy o podobnej pojemnosci nie ma szans z jednostka diesela doladowana. Owszem, przyspieszenie roznica 1.7 sekundy na korzysc silnika benzynowego jest, ale nie powala na kolana biorac pod uwage, ze benzyna w kombi zaladowana 4 ludzmi i bagazami spuchnie mocno w trasie, czego absolutnie nie mozna powiedziec o dieselu. Osobiscie nie widze sensu palowania silnika, jak mozna spokojnie jechac. Wiem jak jezdzi 115KM w 1.8 (czyli gdzie moment byl jeszcze wyzszy niz w 1.6 i auto bylo lzejsze), i wiem jak jezdzi 1.6 TDCi. Ja biere 1.6 TDCi waytogo.gif.

Napisano

> Gorszą skrzynie ma 1.8tdci - jakos dwojka w tej skrzyni mi dziwnie

> wchodziła - ae to moze kwestia egzemplarza ktorym jechalem.

Chyba kwestia egzemplarza. 1,8 TDCi maja tylko jedną wadę, wszystkie maja zbyt czułe sprzęgło i pedał gazu, nie do wyregulowania ponoć.

Napisano

> 1.6 109km tdci - radzi sobie z tym autkiem całkiem żwawo.

To takie optimum jeśli nie musisz płacic za DPF

> 1.8tdci - i również

Tańsze optimum bez DPF palacz.gif, ale po załadowaniu ostatnio 70 kg aluminium i ok 150 kg towaru auto minimalnie osiadło i jechało wyraźnie ciężej ... nie mówię że szło podobnie jak mój stary osiołek 1,6 ale jednak czuć było lekko załadowany tył, może to wina 17" cfaniaczek.gif

Jednak tego oczekiwałem po dieslu w ternie lekko górzystym czyli małopolska-podkarpacie. Jakos to jedzie wreszcie wink.gif

> 2.0 benzyna - pięknie ciągnie

> przejedź się po prostu na jeździe probnej roznymi silnikaimi - na

> pewno salony mają różne foki do oblatania - to nic nie kosztuje

Super jedzie, super pali zlosnik.gifz_lol1.gif

Mi w mojej popierdułce kolejny raz rekord udało się zrobić nie jadąc wolno zlosnik.gif

Napisano

> W dodatku 1.6TDCi 109KM ma filtr cząstek stałych (DPF) i kosztuje

> 4000zł więcej niż 1.8TDCi

Dlatego nawet nie szukaliśmy 1,6 TDCi.

> 1.6Duratec 100KM

> 1.8TDCi 115KM

Napisz z czym i jak jeździsz, gdzie jeździsz, i ile rocznie to pomoge

Napisano
  • Autor

> Dlatego nawet nie szukaliśmy 1,6 TDCi.

> Napisz z czym i jak jeździsz, gdzie jeździsz, i ile rocznie to

> pomoge

Dosyć tradycyjny schemat:

5x w tygodniu 2 osoby 60km do pracy (w sumie) z czego 50% po mieście i 50% na trasie

2x w roku wyjazd na wakacje z 2 dzieci - spodziewamy się, że 1 wyjazd w roku będzie dalszy (za granicę)

W ogóle to jeździ moja żona, raczej spokojnie i nie "szarpie" (no, ma kłopoty z płynnością używania sprzęgła). Ja też raczej spokojnie, wówczas jak jedziemy razem.

Jeśli jeszcze coś to zapytaj smile.gif

Napisano

> Dosyć tradycyjny schemat:

No to jeśli chcesz jeździć <niż 4 lata to diesel średnio się opłaci. Ja się nie wahałem bo robię ok. 25 kkm rocznie, z czego zimą 60% km to góry czeskie i polskie gdzie diesel to przyjemność jazdy biglaugh.gif

Jeśli nie boli Cie droższe tankowanie to kup 2,0 benzyne, a jeśli chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym weź 1,8 TDCi, ruszanie da się opanować, z początaku nie mam miłych wspomnień, bo chyba ta tarcza musiała się porządnie dotrzeć, bo auto skakało jak durne, ale to też pewnie przez przesiadkę, po drodze śmigałem Mondeo gdzie sprzęgło chodziło idealnie, teraz już nic a nic nie narzekam zlosnik.gif

W zasadzie 1,6 100km da rade do normalnej jazdy, ale jeśli chcesz odrobinę dynamicznie jeździć to trzeba kręcić a to już okupione jest wyższym zużyciem.

Napisano
  • Autor

> No to jeśli chcesz jeździć

Ja policzyłem wg folderu Forda:

1.8TDCi pali 5.3l ON/100km a 1.6DURATEC - 6.7l noPb95/100km

Różnica w cenie to ok. 0,70zł/l

Czyli różnica kosztów przejechania 100km to 1.4x0,7 to ~1zł

Mój roczny przebieg to 52x5x60 = 15600 km + 2400 km na inne "brewerie" ~ 18 000km

Czyli rocznie ON wyniesie mnie taniej... 180zł ????????

Nie pomyliłem się gdzieś ?

A o ile droższa jest roczna eksploatacja TDCi i o ile bardziej prawdopodobne awarie (np. pompowtryskiwaczy czy koła dwumasowego) ?

Napisano

> Nie pomyliłem się gdzieś ?

pomyliłeś się i to nie malo zlosnik.gif

1,8 TDCi nie powinno się porównywać z 1,6, nie te osiągi, choć przyspieszenie prawie to samo.

Spalanie mam póki co 6,05 jakoś, 60%-65% miasta jakoś.

Z tego co czytałem 1,6 nie spali srednio mniej niż 7,5, czyli porównywane 1,6 Ti-VCT ok 8 już prawie.

Ja nawet nie liczyłem kiedy się zwróci to, liczyłem przy toyocie i mniejszych róznicach cen ze bedzie to ok. 70-75 kkm przy dieslu droższym od 1,8 o 10 000 zł.

> A o ile droższa jest roczna eksploatacja TDCi i o ile bardziej

> prawdopodobne awarie (np. pompowtryskiwaczy czy koła

> dwumasowego) ?

Jeśli jeździsz z głową i tankujesz normalne paliwo i raz na jakiś czas jakieś tam vervy to wtryskiwacze powinny bez problemu 200 kkm natłuc albo i więcej, ale to już zależy głównie od paliwa. Koło dwumasowe zostało poprawione od ostatniej wersji 115 więc jeśli jeździsz .... zlosnik.gif to te 200 kkm też przehula.Zresztą nie kosztuje ono 10 000 zł żeby aż tak się o nie bać. Co do eksploatacji to nie wiem, póki co tylko raz wymieniłem olej przy 2000, ale do moich zakładanych 15 kkm coraz bliżej biglaugh.gif

Napisano

> Ja policzyłem wg folderu Forda:

> 1.8TDCi pali 5.3l ON/100km a 1.6DURATEC - 6.7l noPb95/100km

> Różnica w cenie to ok. 0,70zł/l

> Czyli różnica kosztów przejechania 100km to 1.4x0,7 to ~1zł

> Mój roczny przebieg to 52x5x60 = 15600 km + 2400 km na inne

> "brewerie" ~ 18 000km

> Czyli rocznie ON wyniesie mnie taniej... 180zł ????????

> Nie pomyliłem się gdzieś ?

> A o ile droższa jest roczna eksploatacja TDCi i o ile bardziej

> prawdopodobne awarie (np. pompowtryskiwaczy czy koła

> dwumasowego) ?

No troszeczkę przekombinowałeś.... liczymy tak: 5,3 x 0,7+ 1,4x cena litra benzyny. No i to mnożymy przez iloraz rocznego przebiegu przez 100. Ale nadal przy takim przebiegu jaki masz Diesel jest nieopłacalny. Mnie wyszło, że różnica wynosi ok. 1 tys. rocznie (w zależności od ceny benzyny). Więc się nie opłaca Diesla kupować. Część różnicy w kosztach paliwaj już na przeglądzie się zwróci.

Kurcze, już się Forda nie mogę doczekać. Miały być już papiery (załatwianie kredytu, rejestracja), a będą w poniedziałek. sciana.gif Samo autko ponoć już u dilera jest...Mój sprzedawca najpierw miał urlop, a teraz jest w Warszawie. sciana.gif

Napisano
  • Autor

> pomyliłeś się i to nie malo

> 1,8 TDCi nie powinno się porównywać z 1,6, nie te osiągi, choć

> przyspieszenie prawie to samo.

muszę, bo to wersje, pomiędzy którymi chyba będę wybierać....

może jeszcze wmiesza się 1.6TDCi ale on "katalogowe" spalanie ma podobne do 1.8TDCi (za to jest 3000zł tańszy).

> Spalanie mam póki co 6,05 jakoś, 60%-65% miasta jakoś.

> Z tego co czytałem 1,6 nie spali srednio mniej niż 7,5, czyli

> porównywane 1,6 Ti-VCT ok 8 już prawie.

czyli nadal różnica ~1,4L/100km

Napisano
  • Autor

> Część różnicy w kosztach paliwaj już na przeglądzie się

> zwróci.

Właśnie, a jak wyglądają koszty przeglądów "przebiegowych" i rocznych ?

oraz jakieś najczętsze naprawy ?

Napisano

>muszę, bo to wersje, pomiędzy którymi chyba będę wybierać....

może jeszcze wmiesza się 1.6TDCi ale on "katalogowe" spalanie ma podobne do 1.8TDCi (za to jest 3000zł tańszy).

Rocco - popełniłeś w obliczeniach błąd metodologicznty dotyczącyc samych obliczeń, a nie spalania smile.gif

Napisano

> muszę, bo to wersje, pomiędzy którymi chyba będę wybierać....

> może jeszcze wmiesza się 1.6TDCi ale on "katalogowe" spalanie ma

> podobne do 1.8TDCi (za to jest 3000zł tańszy).

> czyli nadal różnica ~1,4L/100km

Ja zazwyczaj przyjmuję różnicę miedzy silnikiem diesla a benzynowym o podobnej mocy ok. 2 litry. To zazwyczaj sie sprawdza.

1,6 TDCi 90KM jeździ w większości firmówek, widziałeś żeby one kiedyś wolno jechały?? Czasem mi się wydaje że przegonią nawet moje 115 rumaków hehe.gif

Ja się nie zastanawiałem dłużej niż 10 minut przy wyborze silnika nad 1,6 TDCi czy to 90 czy 110 ze względu ze jeżdżę w zimie dużo po górach, w lecie także, a jest to jednak za mała moc i za mały moment na załadowane autko. Jeśli jeździsz sam do pracy czy tam z małżonka to 1,6 TDCi nawet z nadwoziem kombi będzie dla Ciebie odpowiedni. Zaoszczędzone 3000 możesz wydać na Gold'a waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> 1,6 TDCi 90KM jeździ w większości firmówek, widziałeś żeby one kiedyś

> wolno jechały?? Czasem mi się wydaje że przegonią nawet moje 115

> rumaków

Czy widziałeś że oni jeżdżą sami ?

A w bagażniku mają conajwyżej stertę papierów ?

Napisano

> Czy widziałeś że oni jeżdżą sami ?

> A w bagażniku mają conajwyżej stertę papierów ?

W sumie tak ... ja tez często jeżdżę z kilkoma dokumentami albo kilkoma towarami, jednak oni pałują te auta ... w odpowiedzi, one grzeją na max zlosnik.gif

Więc ... zacznij szukać 1,6 TDCI 90 KM ... chipsa jakiegoś można zrobić i już moment mu wzrośnie na lekko akceptowalny food.gif

Napisano

> Ja policzyłem wg folderu Forda:

> 1.8TDCi pali 5.3l ON/100km a 1.6DURATEC - 6.7l noPb95/100km

błąd 1.6 duratec ponizej 7.5 schodzi tylko na trasie. raczej tak żeby było najuczciwiej to 8 litrów spalanie licz.

Napisano

> Właśnie, a jak wyglądają koszty przeglądów "przebiegowych" i rocznych

> ?

> oraz jakieś najczętsze naprawy ?

dla 1.6 duratec pierwszy przegląd (20kkm/ lub rok) - chyba 300zł.

potem drugi (40kkm /rok) juz drozej troche - chyba 500-600zł.

co do usterkowosci ciezko mi sie wypowiadac, bo mam 72kkm i 3 latka i jak na razie odpukać nic mu nie dolega.

aaa dupa - żarówka od podświetlenia tablicy mi sie spaliła zlosnik.gif

Napisano

> Kurcze, już się Forda nie mogę doczekać. Miały być już papiery

> (załatwianie kredytu, rejestracja), a będą w poniedziałek. Samo

> autko ponoć już u dilera jest...Mój sprzedawca najpierw miał

> urlop, a teraz jest w Warszawie.

Ty się módl żebyś akcyzę dostał na czas. Ja dzięki Bogu tylko jakieś 8 dni czekałem, dobrze że mieli Mondeo bo z fiesta pewnie bym się umęczył biglaugh.gif

Napisano

> Ty się módl żebyś akcyzę dostał na czas. Ja dzięki Bogu tylko jakieś

> 8 dni czekałem, dobrze że mieli Mondeo bo z fiesta pewnie bym

> się umęczył

Ja już czekam prawie miesiąc. W dniu, gdy przyszedłem do salonu auto zaczęli produkować zeby.GIF

Napisano

> Ja już czekam prawie miesiąc. W dniu, gdy przyszedłem do salonu auto

> zaczęli produkować

Ja czekałem ponad tydzień zanim ze Śląska przy jechał do mnie ... w Fordzie system się jakiś powiesił i nie mogli zrobić wydania hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.