Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr cząstek stałych w BMW

Featured Replies

Napisano

Mam takie ustrojstwo u siebie i chyba warto sie dowiedzieć czy jest to w jakiś sposób obsługowe? Działa dożywotnio? Sam sie oczyszcza/wypala? Trzeba jakiegos plynu dolewać czy jak?

Napisano

> Mam takie ustrojstwo u siebie i chyba warto sie dowiedzieć czy jest

> to w jakiś sposób obsługowe? Działa dożywotnio? Sam sie

> oczyszcza/wypala? Trzeba jakiegos plynu dolewać czy jak?

Pytałem o to w ASO. Pomijając fakt, że mało kto wiedział o co w ogóle pytam to w końcu dowiedziałem się (od osoby która nie musiała się zastanawiać co to), że przewidziano to na ok 200 tys km (przynajmniej w moim aucie). W razie czego koszt ok 6 tys.

Napisano
  • Autor

> Pytałem o to w ASO. Pomijając fakt, że mało kto wiedział o co w ogóle

> pytam to w końcu dowiedziałem się (od osoby która nie musiała

> się zastanawiać co to), że przewidziano to na ok 200 tys km

> (przynajmniej w moim aucie). W razie czego koszt ok 6 tys.

no u mnie jest 115 kkm a komputer pokazuje przy filtrze stan 80 kkm, czyli w miare by sie to zgadzało. Po cichu mysle, ze może wytrzyma wiecej. Koszt samej czesci to 4800 PLN ale pewnie plus montaz itd

Napisano

> no u mnie jest 115 kkm a komputer pokazuje przy filtrze stan 80 kkm,

> czyli w miare by sie to zgadzało. Po cichu mysle, ze może

> wytrzyma wiecej. Koszt samej czesci to 4800 PLN ale pewnie plus

> montaz itd

A za mniejsze pieniądze wyrzucisz to z wydechu, soft nauczysz omijania DPFa i przy okazji dorzucisz Nm i PS smile.gif

Pozdro

Napisano

> A za mniejsze pieniądze wyrzucisz to z wydechu, soft nauczysz

> omijania DPFa i przy okazji dorzucisz Nm i PS

> Pozdro

A da sie to ominac programowo bo w niektorych przypadkach nie wiem jak w BMW bylo to dosc problematyczne.

Napisano

> A da sie to ominac programowo bo w niektorych przypadkach nie wiem

> jak w BMW bylo to dosc problematyczne.

Jak się chce to się da.

Pozdro

Napisano

> Jak się chce to się da.

> Pozdro

No nie zawsze jest to takie proste dlatego pytam o Twoje doswiadczenia w temacie obchodzenia w BMW DPF-u.

Czlowiek uczy sie cale zycie dlatego pytam czy nie ma pozniej zadnych bledow.

Napisano

> No nie zawsze jest to takie proste dlatego pytam o Twoje

> doswiadczenia w temacie obchodzenia w BMW DPF-u.

> Czlowiek uczy sie cale zycie dlatego pytam czy nie ma pozniej zadnych

> bledow.

Musisz wywalić to z auta fizycznie, zmodyfikować soft i całość działa bez problemu. U kumpla w 3.0tdi działa juz od 40kkm i problemów nie ma.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Musisz wywalić to z auta fizycznie, zmodyfikować soft i całość

> działa bez problemu. U kumpla w 3.0tdi działa juz od 40kkm i

> problemów nie ma.

> Pozdro

no wczoraj własnie przeskoczyło mi z 80 kkm na 70 kkm do wymiany filtra DPF. Wiem, że to za jakieś 2-3 lata ale zastanawiam sie nad alternatywą wymiany nowego w ASO.

Przychodzi mi do głowy:

1. Oszukanie komputera. Pytanie tylko czy ten przebieg, który pokazuje komputer wynika z zaprogramowanego przebiegu czy cos mierzy stopień zużycia, wypełnienia tego filtra? może softowo, można by to oszukac jakoś i jeżdzić na starym?

2. Wymiana na uzywke. No ale nie wiadomo co sie trafi a nie mam pojecia jak to można sprawdzić.

3. Regeneracja, robia to? Warte to coś?

Napisano
  • Autor

Zadzwoniłem do gościa zajmującego sie regeneracją FAP i wiem już troche więcej. To czy auto ma juz zapychający sie filtr jest sprawdzane przez różnice ciśnienia na wejściu i wyjściu i na podstawie tego komputer informauje o orientacyjnym przebiegu. Jeśli bedzie sie chciało oszukać komputer przez podanie prawidłowego ciśnienia to niby bedzie wszystko ok ale filtr sie zapcha i auto stanie. Możliwe jest wywalenie tego kompletnie i oszukanie komputera ale wtedy nie ma spełnionej normy spalin - zobaczymy jakie bedzie rozwiązanie związane z podatkiem ekologicznym, który ma wejść.

Facet regeneruje te filtry przez czyszczenie tego co jest w środku, o ile się da. Koszt 600 PLN, 3h roboty. Jeśli filtr jest już w takim stanie, ze nie da sie wyczyscić to wchodzi w gre regeneracja w wymianą wnętrza, gość daje swoje i to koszt 1400 PLN. Także jest jakaś alternatywa dla 5 koła z ASO smile.gif

Napisano

> PLN. Także jest jakaś alternatywa dla 5 koła z ASO

Super wieści!

Masz jakieś namiary na gościa?

A gdzie w kompie się sprawdza te przebieg do wymiany dpf?

Ile masz przebiegu?

Napisano
  • Autor

> Super wieści!

> Masz jakieś namiary na gościa?

to ten gość

> A gdzie w kompie się sprawdza te przebieg do wymiany dpf?

U mnie jest Navi Proffesional zintegrowana z kompem i tam są ustawienia serwisu, kiedy klocki, kiedy olej, kiedy filtry itd.

> Ile masz przebiegu?

jest 115 kkm, do tej pory komp pokazywał 80 kkm do zmiany filtra a dziś pokazał 70 kkm

Miales problem z zbyt dużą ilością oleju w misce, to mam cos dla Ciebie:

Quote:

WIęcej oleju w silniku z powodu filtra cząstek stałych?

Problemy z naprawą aut zdarzają się nie tylko w Polsce. Oto przypadek, jakim zajęli nasi koledzy z niemieckiego „Auto Bilda”.

„Na przeglądzie mojego BMW X3 2.0 D (pierwsza rejestracja w czerwcu 2006 r., przebieg 45 tys. km) okazało się, że w silniku jest o 2 litry oleju za dużo. W ASO wymieniono olej, próbka została wysłana do Monachium w celu analizy. Serwis poinformował mnie, że usunął usterkę. Podobno silnik był niewłaściwie ustawiony i w związku z tym w czasie wypalania filtra cząstek stałych paliwo dostawało się do oleju (informacje te warsztat otrzymał z centrali firmy w Monachium, ponieważ jego pracownicy nie byli w stanie sami uporać się z problemem). Wymieniono oprogramowanie silnika. Po 3 tygodniach w czasie kontroli w ASO BMW w silniku stwierdzono znowu za dużo oleju. Tym razem nie wysłano próbki do analizy. Warsztat twierdzi, że dla niego sprawa jest zamknięta. Nie wiemy, do kogo się zgłosić po pomoc.

Ioannis Tsantoulis, Norymberga

Odpowiedź BMW

Podwyższona ilość oleju w silniku to prawdopodobnie efekt niezakończonych procesów regeneracji filtra cząstek stałych. W związku ze zmianą oprogramowania w tym aucie nie powinno w przyszłości do tego dochodzić. Ponieważ mimo wszystko w silniku znalazło się wiecej oleju, wymieniono też pompę paliwa na koszt BMW. Mamy nadzieję, że udało się wyeliminować problem. Gdyby jednak w ciągu następnego roku doszło do uszkodzenia silnika, uwzględnimy historię naprawy przy podejmowaniu decyzji o przejęciu części kosztów.

a tutaj całość

Napisano

> to ten gość

dzięki

> U mnie jest Navi Proffesional zintegrowana z kompem i tam są

> ustawienia serwisu, kiedy klocki, kiedy olej, kiedy filtry itd.

ja też to mam, ale dpfu tam nie ma

> jest 115 kkm, do tej pory komp pokazywał 80 kkm do zmiany filtra a

> dziś pokazał 70 kkm

Ty masz jakiegoś chipa? (bo tak mi się zdaje)

> Miales problem z zbyt dużą ilością oleju w misce, to mam cos dla

> Ciebie:

dzięki, ale mnie to raczej nie dotyczy. To się zdarzyło raz i i nadmiar zniknął po przejechaniu ostrzej kilkudziesięciu km . Najprawdopodobniej u mnie był to skutek jazdy prawie ciągle na bardzo niskich obrotach (ale w granicach zalecanych przez producenta)

Napisano
  • Autor

> dzięki

> ja też to mam, ale dpfu tam nie ma

> Ty masz jakiegoś chipa? (bo tak mi się zdaje)

w poprzednim aucie był program, w tym nie ma

> dzięki, ale mnie to raczej nie dotyczy. To się zdarzyło raz i i

> nadmiar zniknął po przejechaniu ostrzej kilkudziesięciu km .

> Najprawdopodobniej u mnie był to skutek jazdy prawie ciągle na

> bardzo niskich obrotach (ale w granicach zalecanych przez

> producenta)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.