Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szczęki, ABSy, samoregulatory...

Featured Replies

Napisano

W najbliższych dniach zbliża się zakup szczęk do mojego autka... I w powodzi typów i podtypów tychże, można się pogubić... screwy.gif

Moje auto posiada ABS i szczęki z samoregulatorem. Wygląda to tak jak na zdjęciu u Rabiego - samoregulator to toto ustrojstwo pod sprężyną spinającą szczęki u góry... Samoregulator z nastawianym "śrubką" położeniem spoczynkowym szczęk...

Chcę je wymienić, bo są trochę pokiereszowane, no i wogóle...

270639747-4.jpg

W cennikach wszystkich firm z częściami, są komplet szczęk - z samoregulatorem, i bez samoregulatora. Ale jest jedno ale... Samoregulator do aut bez ABS jest na fiat compactcie - POZYCJA 9. - zdecydowanie inny, niż tez z fotki...

270648503-sector1.jpg

I teraz problem - nigdzie nie spotkałem się ze "szczękami z samoregulatorem do ABS" - czy mógłby to być siakiś "osobny" zestaw do ABSu - dwie pary szczęk plus lewy pray samoregulator, albo lewe prawe zestawy na poszczególe koła... hmm.gif Bo tu są już lewe i prawe samoregulatory...

A takich kompletów nie widziałem... Na fotce poniżej szczęki do ABSu i samoregulatory do ABSu... Widać, że inne, niż wyżej...

270648479-sektor.jpg

I co ciekawsze, zestawik sprężynki plus samoregulator do aut bez ABS kosztuje kilkanaście złotych, a samoregulatory do ABS kosztują 150 zł sztuka... wrrr.gif

Czy ktoś może rozciemnić mi te sprawy z praktyki? hmm.gifhmm.gifhmm.gifniewiem.gif Nawet nasz fachowiec Rozi jest w stanie niepewności...

Napisano
Tomas jak samoregulator dziala to po co go wymieniasz ... wymień szczęki i bedzie ok.gif
Napisano

> Tomas jak samoregulator dziala to po co go wymieniasz ... wymień szczęki i

> bedzie

Właśnie o to chodzi, że prawy jest - na 90% - rozwalony. Gościu, który robił mi wahacz, niezbyt fachowo potraktował go "na chamski rympał".. I efekt taki, że prawie nie można regulować tą śrubą...

Napisano
To na tych CD Fiata sa one często traktowane zbiorczo zlosnik.gif ... u mnie też tak było że spodziewałem się szczęk Bendixa z innym samoregulatorem a po otwarciu okazało się że hamulce są z Bravy zlosnik.gif ze szczękami AP Lockheed/Delphi i zupełnie innym niż w katalogu samoregulatorem ok.gif
Napisano

> Właśnie o to chodzi, że prawy jest - na 90% - rozwalony.

> Gościu, który robił mi wahacz, niezbyt fachowo

> potraktował go "na chamski rympał".. I efekt taki,

> że prawie nie można regulować tą śrubą...

W takim razie tutaj nie zaoszczędzisz musisz kupić taki sam samoregulator ... może ta pulsacja ABS-u wymusza inne samoregulatory , albo usytuowanie czujnika obrotow ??? nie wiem ... sick.gif

Napisano

> To na tych CD Fiata sa one często traktowane zbiorczo ... u mnie też tak

> było że spodziewałem się szczęk Bendixa z innym samoregulatorem a po

> otwarciu okazało się że hamulce są z Bravy ze szczękami AP

> Lockheed/Delphi i zupełnie innym niż w katalogu samoregulatorem

No ale weź tu, pójdź do sklepu i kup coś - według czego, no chyba, że na zasadzie "daj pan to, co masz z brzegu"... hehe.gif

Napisano

> Tomas jak samoregulator dziala to po co go wymieniasz

> ... wymień szczęki i bedzie

Wystarczy go oczyścić (ewentualnie przemyć benzynką) i myślę że będzie spełniał swoje zadanie chyba że jest uszkodzony mechanicznie (np.pęknięta sprężynka)

Napisano

> No ale weź tu, pójdź do sklepu i kup coś - według czego,

> no chyba, że na zasadzie "daj pan to, co masz z

> brzegu"...

Szanująca się firma ma dobry katalog ...

Gość wyjął katalog Raicam i dał mi szczęki ... ja mu na to to nie takie ... a on mówi napewno takie ... i pasowały ... zlosnik.gif czasem trzeba zdać się na wiedzę sprzedawcy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ew. potem wymienić na inne zlosnik.gif

Napisano

> To na tych CD Fiata sa one często traktowane zbiorczo ... u mnie też

> tak było że spodziewałem się szczęk Bendixa z innym samoregulatorem

> a po otwarciu okazało się że hamulce są z Bravy ze szczękami AP

> Lockheed/Delphi i zupełnie innym niż w katalogu samoregulatorem

Czyli wypada, ze Ty masz taki samoregulator jak ja - wersja uproszczona zlosnik.gif Czy on tez ma srubkie do regulacji szczek, bo na rysunku technicznym to wyglada jak zwykly powiginany kawal blaszki zlosnik.gif

Napisano

> Czyli wypada, ze Ty masz taki samoregulator jak ja -

> wersja uproszczona Czy on tez ma srubkie do

> regulacji szczek, bo na rysunku technicznym to

> wyglada jak zwykly powiginany kawal blaszki

Nie on nie jest uproszczony jest inaczej skonstruowany ... rozpierak jest rzeczywiście kawałkiem blaszki a właściwe plytki z ząbkami znajdują się na jednej ze szczęk ... wszystko działa ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie on nie jest uproszczony jest inaczej skonstruowany ... rozpierak

> jest rzeczywiście kawałkiem blaszki a właściwe plytki z ząbkami

> znajdują się na jednej ze szczęk ... wszystko działa

Ale reguluje sie tam jakos rozstawienie szczek jak pisze Punti?

I dwa: troche nie rozumiem Twojej procedury zakupu, znaczy poprosiles o szczeki do Punto i co jakie w koncu dostales smile.gif ? Zaleznie od rocznika sa rozne zestawy? Bo wg Fiat Compact szczeki w Punto i Bravo bez ABS sa identyczne confused.gif

Napisano

> Ale reguluje sie tam jakos rozstawienie szczek jak pisze

> Punti?

Wstępnie mozesz ustawić przesuwając płytki ( śrubki tam nie ma)zresztą musisz bo bebna nie założysz , ale po załozeniu bębnów i depnieciu na pedał samoregulator żyje własnym życiem

> I dwa: troche nie rozumiem Twojej procedury zakupu,

> znaczy poprosiles o szczeki do Punto i co jakie w

> koncu dostales ? Zaleznie od rocznika sa rozne

> zestawy? Bo wg Fiat Compact szczeki w Punto i Bravo

> bez ABS sa identyczne

Do wejścia Bravo do produkcji 1995 rok w Punto były szczęki i samoregulator Bendixa , po wejściu bravo widocznie zunifikowali w obu modelach hamulce i założyli z tyłu AP Lockheed z innym samoregulatorem ...

Dlatego przełom rocznikóe 94/95 ma największą zadymę jedne auta Bendix drugie Lockheed ... a jak jest z cylinderkami to chyba Fiat wie ... zlosnik.gif

Napisano

> Wstępnie mozesz ustawić przesuwając płytki ( śrubki tam nie ma)zresztą

> musisz bo bebna nie założysz , ale po załozeniu bębnów i depnieciu

> na pedał samoregulator żyje własnym życiem

> Do wejścia Bravo do produkcji 1995 rok w Punto były szczęki i

> samoregulator Bendixa , po wejściu bravo widocznie zunifikowali w

> obu modelach hamulce i założyli z tyłu AP Lockheed z innym

> samoregulatorem ...

> Dlatego przełom rocznikóe 94/95 ma największą zadymę jedne auta Bendix

> drugie Lockheed ... a jak jest z cylinderkami to chyba Fiat wie ...

Super, bardzo Ci dziekuje za profesjonalna odpowiedz cool.gif, w tami razie wprowadzilem jednego czlowieka z kacika w blad blush.gif Mowiac mu, ze w Punto z tylu jest tylko Bendix, podpieralem sie ksiazka WKL, a tam, mimo, ze sa opisane modyfikacje az do 1998 roku o tylnych hamulcach nie bylo ani slowa... czasem mam wrazenie, ze ta ksiazka to mozna sie..., zaraz pisze priva do goscia, zanim kupi te szczeki blush.gifblush.gifblush.gif

Napisano

> Super, bardzo Ci dziekuje za profesjonalna odpowiedz ,

> w tami razie wprowadzilem jednego czlowieka z

> kacika w blad Mowiac mu, ze w Punto z tylu jest

> tylko Bendix, podpieralem sie ksiazka WKL, a tam,

> mimo, ze sa opisane modyfikacje az do 1998 roku o

> tylnych hamulcach nie bylo ani slowa... czasem mam

> wrazenie, ze ta ksiazka to mozna sie..., zaraz

> pisze priva do goscia, zanim kupi te szczeki

W każdym razie ja mam auto z 01.95 i hamulce ma już ze szczękami Lockheed takie jak w Bravo i Bravie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.