Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Woda w bagazniku...

Featured Replies

Napisano

A wiec jak w temacie. Pojawia sie mi woda w bagazniku. Wczesniej tez sie od czasu do czasu pojawiala wilgoc, ale jakos na to nie zwracalem uwagi, myslalem ze to przez zle wyregulowane odboje od klapy. Ale teraz gdy sa te ciagle ulewy to juz mi to nie dalo spokoju.

Do sprawy. Auto posiada szyberdach.

Woda pojawia sie zawsze w tym samym miejscu - stojac z tylu samochodu i patrzac na bagaznik, to po lewej stronie. Woda kapie w miejscu nad schowkiem na apteczke, leci od gory, splywa delikatnie po bialych oslonkach od slupka tylnego, dalej sie nie zaglebialem w rozbieranie. Patrzylem na miejsce gdzie jest wejscie kabli z klapy do srodka, tam raczej sie nie leje, gdyz widoczny slad slpywania wody jest wyzej. Co jeszcze. Kanaliki z przodu przepuszczaja wode bez problemu, sprawdzalem lejac szklanka, tez je przepychalem kablem, lecz wiadomo nie doszedl do konca, bo ponizej slopkow jest zalamanie przewodow. Nie wiem czy kanaliki sa tez do tylu, podejzewam ze tak, bo na koncu dachu z tylu sa takie klapki, ktore dobrze sie otwieraja i nie sa zablokowane.

Wiem ze przez przednie kanaliki woda przeplywa, ale jak sprawdzic te tylne? Nie chcialbym sam demontowac calej podsufitki, czy mimo tego mozna to jakos sprawdzic?

Myslelem tez aby zakonserwowac uszczelke wazelina, by nabrala elastycznosci a jednoczesnie zablokowalo troche doplywu wody.

Czy wymiana uszczelki na nowa pomoze cos, wkoncu ta ma juz 10lat. I jak sprawdzic droznosc tylnych kanalikow, czy one nie nadazaja z odprowadzeniem duzej ilosci wody przy tak mocnych ulewach jakie ostatnio nas otaczaja? I tylko ten przeciek jest z jednej strony.

Biore tez pod uwage ze dach mam nieszczelny gdzies pod listwami bagaznikowymi, ale jakos dla mnie jest to mniej prawdopodobne niz szyber.

Napisano
  • Autor

Zadnego pomyslu?

Rozbebeszylem troche w miejscu gdzie sie woda zlewa. I co sie dowiedzialem? Woda nie pochodzi z szybra, lecz z bocznej szyby (astra g 3d). Uszczelka u gory szyby jest nieszczelna i tam sie przelewa i po plastiku zlewa do bagaznika? Czy ktos ma jakies pomysly co z tym zrobic? Jestem w tej kwesti zielony, nie jestem mechanikiem wiec pytam.

Jak to uszczelnic, czy nowa uszczelke w ASO sobie zalozyc a wtedy wiadomo sprawdza szczelnosc i poki nie bedzie ok to nie wyjade, czy moze do fachurow od szyb sie udac, czy moze wreszcie da sie szybe latwo wyciagnac i osadzic ja jakos uszczelniajac styk uszczelki z nadwoziem silikonem?

Bardzo bym prosil o poprowadzenie mnie jak dziecko do przedszkola bo nic nie kumam w tym temacie?

Pozdro

EDIT: czy uszczelka tylnej bocznej szyby wystepuje tylko jako razem z szyba, czy da sie uszczelke osobno dokupic?

Napisano
  • Autor

Wczoraj troszke lalo, nie zauwazylem cieknacej wody przez szybe, takze operacja sie udala. Autko bylo u fachmanow od tej roboty.

Napisano

> Wczoraj troszke lalo, nie zauwazylem cieknacej wody przez szybe,

> takze operacja sie udala. Autko bylo u fachmanow od tej roboty.

No, widze ze fachowców od szyb to tu nie ma zbyt wielu zlosnik.gif

Tzn. byłeś w firmie, co zakłada szyby?

Napisano
  • Autor

Dokladnie tak.

Wyciagneli szybe, przeczyscili i wlozyli ja na jakiejs masie uszczelniajacej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.