Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Digiplex 2 MED 439A

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pytanko odnośnie modułu zapłonowego Digiplex 2 do Uno 1.4 czy można kupić nowy taki moduł czy też można go zastąpić jakimś innym modułem. Z tego co szukałem na allegro to są takie moduły, ale tylko używane.

Chcę go wymienić ponieważ zdaża mi się, że czasami mi zgaśnie, bądź też nie chce odpalić, ale tylko wtedy gdy jest rozgrzany i jest bardzo ciepło, tzn. zdarza mi się to tylko w ciepłe dni, w zimie nie zdarzyło mi się to ani razu. Rok temu wymieniłem kable WN, świece, kopułkę, palec i myślałem, że wszystko jest ok, dopóki nie nadeszły znowu upalne dni. Z tego co czytałem na różnych forach wynika, że muszę wymienić moduł zapłonowy.

Może ktoś ma inne pomysły?

Pozdrawiam,

Zokos

Napisano

> Witam!

> Mam pytanko odnośnie modułu zapłonowego Digiplex 2 do Uno 1.4 czy

> można kupić nowy taki moduł czy też można go zastąpić jakimś

> innym modułem. Z tego co szukałem na allegro to są takie moduły,

> ale tylko używane.

> Chcę go wymienić ponieważ zdaża mi się, że czasami mi zgaśnie, bądź

> też nie chce odpalić, ale tylko wtedy gdy jest rozgrzany i jest

> bardzo ciepło, tzn. zdarza mi się to tylko w ciepłe dni, w zimie

> nie zdarzyło mi się to ani razu. Rok temu wymieniłem kable WN,

> świece, kopułkę, palec i myślałem, że wszystko jest ok, dopóki

> nie nadeszły znowu upalne dni. Z tego co czytałem na różnych

> forach wynika, że muszę wymienić moduł zapłonowy.

> Może ktoś ma inne pomysły?

> Pozdrawiam,

> Zokos

weź używkę i podmień. Albo podmień z kimś na próbę. Ja swojego kupiłem za 50 zł. to nie wydatek. Używane też dobrze się sprawują.

Napisano
  • Autor

> weź używkę i podmień. Albo podmień z kimś na próbę. Ja swojego

> kupiłem za 50 zł. to nie wydatek. Używane też dobrze się

> sprawują.

OK. To zakupię na allegro taki sam używany. Moim zdaniem nie ma sensu z kimś podmieniać, bo musiałbym to zrobić w taki momencie, gdy nie będzie mi chciał odpalić, a tego nie wyczuję kiedy to nastąpi. Zdarza się to naprawdę losowo i w najmniej odpowiednich momentach frown.gif

Napisano

> Może ktoś ma inne pomysły?

Może też siadać czujnik połozenia wału - digiplexy 2 były dośc solidne - jedyne co w nich padało to ten pieprzony mapsensor od podciśnienia - a moduł kup używany - jak wcześniej kolega napisał.

Swego czasu za digiplexa 2 w aso fiata zaśpiewali mi coś około 1700 rotfl.gif - na giełdzie wyrwałem za 50 pln - a to było w czasach, gdy Uno jeszcze było w cenie- jeśli kiedyś w ogóle było hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

Właśnie wymieniłem moduł. Robić mu reset po tej wymianie?

Pozdro!

Napisano

Możesz zrobić - nie zaszkodzi wink.gif

Napisano

jak już wymienisz to napisz czy pomogło.

ja mam też taki problem z tym że ja mam silnik 1.5 i się zastanawiam czy jak włożę moduł od 1.4 to czy będzie ok

Napisano
  • Autor

> jak już wymienisz to napisz czy pomogło.

Witam,

Niestety właśnie przytrafiło mi się to samo co przed wymianą oslabiony.gif Chyba będę musiał wymienić czujnik położenia wału, ale na razie kompletnie nie wiem jak go się wymienia. Bardzo proszę o jakieś porady. W między czasie będę przeszukiwał forum.

Pozdro!

Napisano
  • Autor

> Może też siadać czujnik połozenia wału

Może ktoś mi poradzi jak go wymienić, ile mniej więcej kosztuje itp...

Napisano

> Może ktoś mi poradzi jak go wymienić, ile mniej więcej kosztuje

> itp...

Czujnik położenia wału znaduje się przy kole zamachowym, u samej góry - jest przykręcony na dwie śrubki - dojście jest kiepskie, ale najlepiej robić to od góry - wymacasz go idąc za kablem od Digiplexa -

Co do ceny to nie wiem ile teraz to kosztuje, ale kilka lat wstecz oryginalny MM kosztował ponad setkę.

Napisano

> Czy ten czujnik to jest któryś z tych pod poniższym linkiem?

> http://www.fiatuno.pl/index.php?idg=73

Nie - czujnik w 1,4 jest troszkę inny - niestety nie mogę Ci dać fotki, bo na tym kompie jej nie mam, ale postaram się coś wyniuchać wink.gif

Napisano

ja za czujnik dałem w intercarsie ok 80 zeta

wiem że do 1.4 są dwa rodzaje więc musisz swój najpierw wymontować

w 1.4 znajduje się on pod rurą którą idzie płyn chłodzący z silnika

dostęp od góry i dołu gówniany

trzeba uważać na gwint otworów pod śrubki mocujące czujnik bo jest delikatny

Napisano

A jeżeli nie będzie to czujnik położenia wału to pozostanie przepustnica z potencjometrem do wymiany. Przerobione rok temu. Gdyby nie pomoc na forum, problem trwałby pewnie do teraz.

Napisano
  • Autor

Witam,

w weekend wymieniłem czujnik impulsów (położenia wału) i niestety nie pomogło również. Znowu miałem to dziwne zjawisko, że po rozgrzaniu silnika nie chciał odpalić...dodam, że występuje przy tym podczas kręcenia rozrusznikiem, dziwne zjawisko tak jakby "stuku" w silniku i zatrzymanie kręcenia. Po przekręceniu ponownie zapłonu dalej kręci i czasami coś zastuka - jakby jakieś uderzenie. I tak kręcę aż odpali.

> A jeżeli nie będzie to czujnik położenia wału to pozostanie

> przepustnica z potencjometrem do wymiany.

Myślicie, że kolejnym powodem takiego zachowania może być ta przepustnica z potencjometrem? Jeśli tak to bardzo prosiłbym o jakieś rozjaśnienie tematu.

Pozdrawiam,

zokos

Napisano
  • Autor

Panowie macie jakieś pomysły co to może być? Teraz w weekend dal mi nieźle popalić mój Uniak. Pojechałem na Mazury i dosyć często nie chciał mi odpalić jak był rozgrzany. A jeśli nie macie pomysłów to może doradzicie jakiegoś elektryka samochodowego w Warszawie?

• 2 tygodnie później...
Napisano

w dniu wczorajszym wymieniłem kompletną przepustnice i niestety nie pomogło. teraz pojawił się dodatkowy problem bo po jak obroty dochodzą do 2tyś to zaczynają skakać. jak gazuję to skacze między 2-3 tyś. jak mocno przegazuje to chwile skacze i potem jest oki do póki znów nie dojdzie do 2 tyś. frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.