Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto 4x4 do pracy

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Do tej pory nie zaglądałem na to forum, nie mam auta terenowego, nie jeździłem zbyt Off-Road'owo, ale chciałbym sie podpytać i poradzić smile.gif

Czy ktoś ma doświadczenie z VW T5 4Motion ?

Tutaj jest mój temat w którym pytałem o auto terenowe do pracy, ale chyba jednak do moich potrzeb lepszy był by Transporter.

Auto musi:

- być pakowne (będzie wozić delikatny sprzęt pomiarowy)

- poradzić sobie czasem w błocie, a czasem w kopnym piachu

- jednocześnie nie być uciążliwym na trasie, bo głównie będzie jeździło po drogach gdzie napęd 4x4 duży prześwit i opony błotne nie są potrzebne smile.gif

Napisano

VW T5 4Motion to normalny dostawczak, do puki nie zawiesi się na nadwoziu to będzie jechał. Ten napęd w kopnym piasku nie wiele pomoże, bo to autko ma jeździć po czarnym i do tego zostało stworzone grinser006.gif ( mały prześwit )

Kup jakiegoś Pipa w wersji ciężarowej i będziesz zadowolony smile.gif

Napisano
  • Autor

> VW T5 4Motion to normalny dostawczak, do puki nie zawiesi się na

> nadwoziu to będzie jechał. Ten napęd w kopnym piasku nie wiele

> pomoże, bo to autko ma jeździć po czarnym i do tego zostało

> stworzone ( mały prześwit )

> Kup jakiegoś Pipa w wersji ciężarowej i będziesz zadowolony

No właśnie tak naprawdę problem jest w prześwicie... Można sobie zażyczyć auto z niższym o 20mm prześwitem, ale nie można zamówić auta z podniesionym o te 20mm zawieszeniem. Może być blokada tylnego mostu, tylko ten prześwit. Są dostępne wesje zawieszenia sztywniejsze (na gorsze drogi), ale nic nie jest napisane żeby były wyższe.

Z Pickup'em jest ten problem że to niestety ciężarówka, sztywna z nieszczelną (z tego co piszą chłopaki) zabudową paki.

Napisano

> Z Pickup'em jest ten problem że to niestety ciężarówka, sztywna z

> nieszczelną (z tego co piszą chłopaki) zabudową paki.

Zabudowa jest taka, jaką kupisz ok.gifzlosnik.gif - jak kupisz tanią nadbudówkę z laminatu, to będzie nieszczelna, taka jej uroda. Są np. specjalne kufry do zabudowy wewnątrz skrzyni - i te są już w 100% szczelne, tyle, że nie wiem, czy rozmiary będa odpowiednie - tak, że zależy, co dokładnie chcesz przewozić, jakie to ma wymiary, itd.

Co do samej jazdy pickupem, to nie widzę większego problemu - z jednej strony trzeba brać poprawkę na to, że precyzja układu kierowniczego nie jest taka jak w osobówce, a i zawieszenie nie będzie równie dobrze trzymało w zakrętach, z drugiej strony w wielu przypadkach, gdzie z wjechaniem osobówką ma się różne problemy, tutaj nie będzie żadnego.

Napisano

Szefu geodeta, u którego pracuje jeździ hilxum z 2,5 litrowym dieslem, w terenie daje sobie świetnie radę

Napisano
  • Autor

> tyle, że nie wiem, czy rozmiary będa odpowiednie

> - tak, że zależy, co dokładnie chcesz przewozić, jakie to ma

> wymiary, itd.

Różnie bywa, czasem wiozę tyle, że się zmieści w CC, a czasem miejsca w Transporterze brakuje, dlatego wolałbym Transportera. Czy przeciętny pickup ma powierzchnię ładunkową zbliżoną do transportera ? Wydaje mi się że nie.

> Co do samej jazdy pickupem, to nie widzę większego problemu - z

> jednej strony trzeba brać poprawkę na to, że precyzja układu

> kierowniczego nie jest taka jak w osobówce, a i zawieszenie nie

> będzie równie dobrze trzymało w zakrętach, z drugiej strony w

> wielu przypadkach, gdzie z wjechaniem osobówką ma się różne

> problemy, tutaj nie będzie żadnego.

Ano nie mozna mieć wszystkiego, chociaż tak jak mówię, większy prześwit o 2-3cm w T5 i będzie i by było idealnie.

Już nie wspominam o czymś takim 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czy

> przeciętny pickup ma powierzchnię ładunkową zbliżoną do

> transportera ?

Powierzchnię czy objętość - bo to duża różnica. zlosnik.gif W małych pickupach typu Navara, Hilux czy L200 (bo tylko takie sprzedaje się w Polsce) w wersji z krótką kabiną powierzchnia skrzyni będzie w sumie całkiem spora - tylko ponownie: wszystko zależy od tego, co przewozisz. Jeśli są to przedmioty stosunkowo niewielkie, to można względnie prosto (w oparciu o standardowe akcesoria) zorganizować zabudowę skrzyni tak, by ładunek był dobrze chroniony przed wpływem warunków zewnętrznych. Jeżeli są to również duże przedmioty, to sprawa robi się nieco bardziej skomplikowana i ten kierunek będzie chyba wyborem trochę bez sensu hmm.gif

Generalnie jeśli chodzi o auta 4x4, w których ładunek przewozi się wewnątrz, to za dużego wyboru nie ma hmm.gifniewiem.gif Może Iveco Daily 4x4 bez skrzyni + posadzona na tym zabudowa na zamówienie? Ale to już tak tanie nie będzie...

Napisano
  • Autor

> Generalnie jeśli chodzi o auta 4x4, w których ładunek przewozi się

> wewnątrz, to za dużego wyboru nie ma Może Iveco Daily 4x4 bez

> skrzyni + posadzona na tym zabudowa na zamówienie? Ale to już

> tak tanie nie będzie...

Ano właśnie tu jest pies pogrzebany. Zaraz wyślę maila do VW z zapytaniem o opcję podwyższenia zawieszenia.

I jeszcze powiedzcie mi taką rzecz. VW przewiduje kilka opcji zawieszenia im gorsza tym sztywniejsze im gorszymi drogami ma jeździć... wydawało mi się zawsze że im gorsza droga tym zawieszenie powinno być bardziej miękkie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.