Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnąca Brava 1,2 - postęp w walce.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio gaśnięcie znowu osiągnęło sporą częstotliwość.

Na klimie i gazie chodził 1-2 minut. Dziś zmieniłem kable WN i silnik gaśnie praktycznie tylko przy włączonej klimatyzacji (wcześniej się męczy, i nawet dodatkowe włączanie się wentylatora sprawia mu dodatkowe problemy).

Piszę o kablach WN bo najczęściej "szukamy" w przepustnicy, regulatorze biegu jałowego, tłumiku płomieni, czujnikach..., a jak się okazuje warto pomyśleć o przewodach zapłonowych. Moje były jeszcze oryginalne (prawie 9 lat).

U mnie charakterystyczne było to że w zimie problem prawie zanikał a w upałach osiągał max - teraz myślę że temperatura miała wpływ na częstość włączania klimy i byc moze na izolację kabli WN.

Oby tylko efekt się utrzymywał i nie był pochodną grzebania przy silniku.

Zatanawiam się też czy fakt, że obciążanie sprężarką klimy przeciąża silnik na biegu jałowym to sygnał, że coś się zaciera w samej sprężarce?

• 5 lat później...
Napisano
  • Autor

W końcu doszedłem przyczyny gaśnięcia silnika na wolnych obrotach. Problem rozwiązany w lipcu zeszłego roku, tak więc raczej pewne. Okazało się, że winowajcą jest kabelek z instalacji LPG, który pobiera sygnał z czujnika położenia wałka. Był przeprowadzony zbyt blisko kabli WN i to generowało kłopoty. Wyjaśniło się dlaczego grzebanie przy kablach pomagało oraz dlaczego w lecie problem narastał a w zimie zanikał (zmiana oporu izolacji w zależności od temperatury).

Taka pierduła a umęczyłem się parę lat. Na szczęście nie poszedłem w liczne próby wymian, choć korciło mnie m.in. na nowy regulator biegu jałowego, tylko czujnik połozenia wałka zmieniłem na MM. Szkoda tylko nerwów, wymian kabli WN, podpinania pod kompy i zużycia silnika od licznych rozruchów frown.gif