Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos i czerwone Valtek'i

Featured Replies

Napisano

No mam instalacje (stag 300) z takimi wtryskiwaczami. Montowałem to jak miałem słaby dostęp do neta i nie miałem jak poczytać co dobre, a co złe, a gaz musiał być na już. Mówiłem gaziarzowi że wole dopłacić i mieć porządnie, no ale dostałem czerwone valtek'i, o których wszyscy piszą że nie nadają się do lanosa (1.5 16v). Co prawda o instalacji nie mogę powiedzieć nic złego, działa ok. Spalanie (trasa około 7 l, cykl mieszany 9 -10 l, miasto nie wiem).

Ale czy jazda na tych valtek'ach może jakoś uszkodzić silnik? Tego się nigdzie nie doczytałem. Co mi grozi jeżdżąc na nich? Chciałbym je wymienić na coś lepszego jak te się zużyją.

edit:

Aha, reduktor alaska. Też ponoć za słaby, ale jakoś tego nie odczułem.

Napisano

Jak jezdzi dobrze to wg mnie z wtryskiwaczami nie rob nic (chyba ze za darmo gaziarz ci wymeini smile.gif) . Genralnie nie ciesza sie one dobra opinia bo szybko wysiadaja i trzeba je kalibrowac. Ja tez mam Valteki (tez w momenice zakladania nie wiedzialem o ich zlej opinii) i mój fiacior śmiga az miło. Zobaczymy po ilu km wysiądą (nają juz 12 000) i wtedy sie zastanowie co dalej

P.S. Podobno czerwone Valteki sa najbardziej trwale ze wszystkich Valteków - prawda to? Dlatego ze są najwolniejsze? Moze ktoś mądry się wypowie?

Napisano

> No mam instalacje (stag 300) z takimi wtryskiwaczami. Montowałem to

> jak miałem słaby dostęp do neta i nie miałem jak poczytać co

> dobre, a co złe, a gaz musiał być na już. Mówiłem gaziarzowi że

> wole dopłacić i mieć porządnie, no ale dostałem czerwone

> valtek'i, o których wszyscy piszą że nie nadają się do lanosa

> (1.5 16v). Co prawda o instalacji nie mogę powiedzieć nic złego,

> działa ok. Spalanie (trasa około 7 l, cykl mieszany 9 -10 l,

> miasto nie wiem).

> Ale czy jazda na tych valtek'ach może jakoś uszkodzić silnik? Tego

> się nigdzie nie doczytałem. Co mi grozi jeżdżąc na nich?

> Chciałbym je wymienić na coś lepszego jak te się zużyją.

> edit:

> Aha, reduktor alaska. Też ponoć za słaby, ale jakoś tego nie

> odczułem.

Czerwone Valki zupełnie nie nadają się do auta z półsekwencją. Jeśli w Twoim lanku jest pełna sekwencja to śmigaj, a jeśli półsekwencja to nieźle musisz mieć namieszane w mapie, że to w ogóle jeździ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czerwone Valki zupełnie nie nadają się do auta z półsekwencją. Jeśli

> w Twoim lanku jest pełna sekwencja to śmigaj, a jeśli

> półsekwencja to nieźle musisz mieć namieszane w mapie, że to w

> ogóle jeździ

Ehhh, już chyba wiem co z nimi nie tak. Spalanie w mieście wyszło 12l/100km (zawsze było około 10l benzyny).Więc spalanie wychodzi wyższe średnio o 1 - 2l w stosunku do benzyny oslabiony.gif, czyli jak w 2 generacji. Kurde, jak człowiek sam czegoś nie dopilnuje to zawsze mu coś spartolą.

Napisano

Jeśli już Valteki, to tylko żółte, ale licz się z częstymi ich naprawami i kalibracją. Tak przynajmniej co 10000 km trzeba je sprawdzić.

Napisano

> Ehhh, już chyba wiem co z nimi nie tak. Spalanie w mieście wyszło

> 12l/100km (zawsze było około 10l benzyny).Więc spalanie wychodzi

> wyższe średnio o 1 - 2l w stosunku do benzyny , czyli jak w 2

> generacji. Kurde, jak człowiek sam czegoś nie dopilnuje to

> zawsze mu coś spartolą.

Jeśli palił 10l benzyny a teraz 12l gazu to jest jak najbardziej normalny wynik. Czego oczekiwałeś, że będzie palił tyle samo??

Napisano
  • Autor

> Jeśli palił 10l benzyny a teraz 12l gazu to jest jak najbardziej

> normalny wynik. Czego oczekiwałeś, że będzie palił tyle samo??

Szczerze mówiąc oczekiwałem wzrostu max 1 l. Niby sekwencja miała mieć spalanie bardzo zbliżone do benzyny (nie wiem czy to jakieś legendy, ale wszędzie się tak czyta). Aha, spalił 12,5 l, dopiero spojrzałem na paragon.

W takim razie jeżeli wszystko jest ok. Wzrost spalania o 2l to norma. Instalacja działa dobrze (wczoraj ją butowałem do 6k obrotów, nie odczułem spadków mocy, mimo reduktora alaska).

To czy męczyć gazownika żeby wymienił wtryski na np. magic jet'y skoro nie przyniesie to raczej oszczędności paliwa, czy zajeździć te valteki i wtedy wymienić na lepsze wtryskiwacze? Ogólnie ponawiam pytanie, czy czerwone v. mogą doprowadzić do uszkodzenia silnika?

I dlaczego instalacja działa dobrze mimo czerwonych valtek'ów o, których pisze się że się nie nadają?

Napisano

Jak pojawią się problemy z uruchomieniem i pracą zimnego silnika, to wtedy zacznij ścigać gazownika.

Napisano

> Szczerze mówiąc oczekiwałem wzrostu max 1 l. Niby sekwencja >miała mieć spalanie bardzo zbliżone do benzyny

Bajeczka wymyślona przez gazowników aby ludzie brali sekwencje (większy zysk , droższe naprawy i itd ... , czyli gaziarz więcej zarobi).

Przy dobrze ustawionej instalce spalanie LPG będzie około 20% większe niż na benzynie.

Jeśli dobrze się kreci do wyższych obrotów , nie ma zamuleń i i itd i jedzie się tak samo przyjemnie jak na benzynie to nic nie ruszaj.

Napisano
  • Autor

Ok, skoro mówicie żeby jeździć, będę jeździł. Mam nadzieje że nie jest to jakoś specjalnie szkodliwe. Jak coś się będzie ebać, to wymienię wtryskiwacze na porządne.

Dzięki za info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.