Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna sprawa z rozrusznikiem

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam taki problem z P2 FL 1.2 8V - od jakiegoś czasu słyszałem dziwne gwizdy (jak by wicher gdzieś w szparach hulał smile.gif ) i stawiałem, że to pompa wody hałasuje bo zbliżam się do 100kkm przelotu - takie objawy miałem w P1 i jej wymiana przy wymianie rolki paska rozrządu załatwiła problem. Gwizdy te występowały nieregularnie pojawiając się i znikając. Drugim podejrzanym był alternator.

Czasami hałas się nasila i przypomina prace silnika elektrycznego, przy czym słychać jakieś dzwonienie "blaszek" smile.gif Ostatnio gwizd już prawie nie ustępował i był wciąż lekko słyszalny. Gwizdy te występują dopiero podczas jazdy przy około >2900 obr/min - na postoju jest cicho i nie bardzo miałem jak to zdiagnozować organoleptycznie.

Wczoraj jednak na postoju z włączonym silnikiem zaczął się wydobywać dźwięk "silnika elektrycznego" więc od razu wyłączyłem zapłon żeby zobaczyć czy hałas ustąpi - wskazywało by to na pompę wody o której pisałem ewentualnie alternator który rok temu był przewijany więc miał od razu przegląd stanu technicznego łożysk. Po wyłączeniu zapłonu nadal pracował "silnik elektryczny" a więc pracował rozrusznik. Rozrusznik miesiąc temu rozbierałem i czyściłem bo powiesiły się szczotki.

Ktoś z kącikowiczów spotkał się z takimi objawami? Czy to jest jakiś problem z instalacją elektryczną? Czy może bendix się nie wysprzęgla i rozrusznik dostał "ciąg" z rozpędzonego koła zębatego?

Mam w tej chwili jedynie koncepcje żeby odpiąć przewodu od rozrusznika i odpalić auto "na pych" w celu sprawdzenia czy bez zasilania też piszczy.

Tak się zastanawiam - silnik wentylatora to chyba nie robiłby tyle hałasu?

Napisano

<....................> czy mozesz ciac cytaty?

mialem podobny objaw. odglos dokladnie jak go opisales (hulanie wiatru w szczelninie) pojawial sie od czasu do czasu, tylko po odpaleniu silnika i to na krotko (jakies 2-3 min). jeden z mechanikow oblukal i stwierdzil ze altek jest pekniety. po wymianie na nowy wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

> mialem podobny objaw.

<..................................> zolta.gif

Gdyby nie to, że po wyłączeniu zapłonu nadal "coś się kręciło" i wyło stawiał bym właśnie na alternator smile.gif bo w P1 pękła mi obudowa altka i znam to z autopsji.

Napisano
  • Autor

Wiec zdiagnozowałem wczoraj że ten odgłos to silnik wentylatora który dogorywa i hałasuje po załączeniu się. Kupiłem właśnie polonezowskiego "żółtka" i po niedzieli wezmę się za montaż. W manualu do swapa silnika wichury na polonezowską brakuje IMO informacji o tym że trzeba przewody zasilające zamienić bo kręci się w drugą stronę smile.gif

Ciekawi mnie jeszcze ten odgłos hulania wiatru w szczelinie - czy to możliwe, że pęd powietrza kręci uwalonym silnikiem wentylatora i wydaje taki dźwięk?

Napisano

> czy to możliwe, że pęd powietrza kręci uwalonym silnikiem wentylatora i wydaje taki dźwięk?

Trafiłeś w 10 smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.