Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klimatyzacja a duże obroty

Featured Replies

Napisano

Generalnie to chodzi o pomoc przy vectrze silnik x18xe1 ale na forum vectry nic nie pomogli ,więc tu piszę bo ten silniczek był też a astrze.

Po załączeniu klimy i dodaniu gazu obroty powoli spadają i ustawiają się na ok.1500 i tak trzymają beksa.gifbeksa.gif, natomiast po wyłączeniu klimy spadają na swój właściwy poziom.Dodam,że obroty wariują tylko z włączoną klimą.

Napisano

Obroty sa podwyzszone, poniewaz po zalaczeniu klimatyzacji, przez przekaznik w komorze silnika do Ecu idzie informacja, ze klima jest zalaczona. Poniewaz kompresor klimatyzacji plus dodatkowy wentylator to spore obciazenie dla silnika, ECU podwyzsza obroty biegu jalowego, aby silnik nie pracowal przy zbyt niskich obrotach. Jest to zjawisko normalne, niestety, jaki jest wlasciwy poziom obrotow po zalaczeniu klimatyzacji, nie wiem. Niech wypowiedza sie posiadacze wersji z klima.

Pozdrawiam

Napisano

> ... Jest to zjawisko normalne ...

To prawda. Tylko nie 1500 obr/min. Obroty wzrastają nieznacznie. U mnie z ok. 750 na ok. 800 obr/min. Ale ja mam AG, a w F klimatyzacji nie miałem.

Napisano

No wlasnie, ECU wyrownuje tylko spadek obrotow wywolany obciazeniem, wiec utrzymywanie obrotow w zakresie 1500 jest "nieco za duze"...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziś odłączyłem kostkę od sprężarki i "włączyłem" klimę.Mimo,że sprężarka się nie załączyła to obroty i tak wysokie klnie.gif Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś czujnika który informuje ecu,że klima działa confused.gif?

Napisano

> Dziś odłączyłem kostkę od sprężarki i "włączyłem" klimę.Mimo,że

> sprężarka się nie załączyła to obroty i tak wysokie Zastanawiam

> się czy nie ma jakiegoś czujnika który informuje ecu,że klima

> działa ?

O fakcie zalaczenia klimatyzacji informuje ECU przekaznik, ale ktory, bez schematu nie podam. W zlaczu na prawym przednim slupku ( w poblizu ECU) jest wtyczka z trzema przewodami (przynajmniej tak jest w AF, kolorow rowniez nie podam bez schematu) do ECU od przekazników pod maska.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.