Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne zachowanie elektryki

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

No i spełnił się mój najczarniejszy sen - w czasie wakacyjnego wyjazdu na trasie Uno nawaliło frown.gif

I tak dobrze, że planowaliśmy kilkudniowy postój w miejscu awarii ale i tak szlag mnie trafia frown.gif

Otóż objaw jest dość dziwny - dzisiaj rano po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie zapaliła się kontrolka akumulatora, która zawsze gasła dopiero jak odpalił silnik ale Uniacz odpalił. Podczas jazdy kontrolka żarzyła się słabym światłem no i w końcu auto nie odpaliło - akumulator się rozładował. Kontrolka raz zapala się a raz nie - nie ma reguły...

Stawiam na alternator ale niepokoi mnie to, że nie zapala się ta kontrolka - nie wiem co o tym sądzić...

Ma ktoś może jakieś pomysły??

Pozdrawiam!!!!

Napisano

a nie przygasały Ci ogólnie inne kontrolki? ja też tak miałem, że kontrolka od aku się nie świeciła (lub lekko żarzyła), a okazało się, że altek w ogóle nie ładował, napięcie dochodzące do zegarów było tak niskie, że nawet obrotomierz nie działał....wyciągnąłem alternator i się okazało, że jedna szczotka się wysrała, po wymianie jak ręką odjął...

Napisano

> wyciągnąłem alternator i się okazało, że jedna

> szczotka się wysrała, po wymianie jak ręką odjął...

dokładnie, na początek sprawdź szczotki, jak będą wytarte to kup od malucha i przylutuj

Napisano

jak tutaj ktoś coś pisał dawn temu o żarówkach do kontrolek, żarówka w kontrolce akumlatora odpoiwada za wzbudzenie alternatora, jak się on wykicha, to nie będzie świecić po przekeceniu kluczyka, a po odpaleniu będzie żarzyć się, lub świecić

sprawdzone na własnej skórze...

Napisano

Mógł Ci się odlutować jeden z przewodów na wirniku - wtedy kontrolka ładowania się nie zaświeci - przerabiałem to kiedyś - też w czasie wakacji 270751858-jezyk.gif

Wystarczyło dobrze polutować i dac jeszcze jakiś oplot na przewod na wirniku - znajomek elektryk samochodowy mówił, ze to często występująca usterka - jeśli luty były za słabe i potem przy pomocy siły odśrodkowej czasem cos odpadnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi!!! smile.gif

Uffffff... Okazało się, że to jednak banalne szczotki jedna miała ok 3 mm długości, druga ok. 6 - po przylutowaniu nowych z Poloneza wszystko śmiga jak należy smile.gif Przy okazji publiczne podziękowania dla warsztatu w Wiźnie, gdzie zrobiono mi to od ręki i poza kolejnością smile.gif

Ale jest nowy problem z tym, że mniej upierdliwy bo jeździć można smile.gif- zgasła kontrolka świateł choć światła się palą z tym, że nie wszystkie - nie pali się światło pozycyjne w lewym tylnym reflektorze, jak poruszałem żarówką w lampie z lewej strony z przodu przestały działać światła mijania - działało tylko postojowe... jak wypiąłem tylną lampę wróciło z przodu światło mijania... reszta świateł działa (wsteczne, przeciwmgielne, migacze)... może to coś z masą??? hmmm....

Pozdrówka!!! smile.gif

Napisano

nie pamiętam któy bezpiecznik odpowiada za światła mijania/pozycyjne/postojowe/kontrolkę... od którejś strony świateł, ale nie pamiętam której.... szukaj w instrukcji... a jak nie to wina masy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.