Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór ...

Featured Replies

Napisano

Witam !

Kilka dni temu sprawdzałem stan tylniej belki i mocno rozbujałem samochód smile.gif

Belka tylnia na szczeście wygląda na ok mimo sporego przebiegu , ale ...

No właśnie.

Tankuje LPG od pewnego czasu na pewnym "krzaku". Można płacić tam kartą a gazik mają nawet niezły (nie widzę rożnicy w tym ze Statoila) i trochę taniej smile.gif

Nigdy nie było problemu z odbijaniem zaworu (odbijam przy około 36l) (butla 42l) aż tu po tym "bujaniu" nie odbił ...

Wlał gościu około 39l i zakończył tankowanie bo stwierdził że zawór nie działa ...

Czy przez bujanie samochodem mogło sie coś stać ?

Czy "bujając" można ponownie "odblokować" pływak ?

Czy są jakieś minusy "nie działania" pływaka ?

Czy jeśli kazałbym tankować do końca to ile wejdzie gazu (42l ?) i wtedy się jakoś tankowanie zatrzyma się zupełnie czy będzie dalej tankować i odblokuje się zawór bezpieczeństwa i reszta gazu pójdzie w powietrze ?

Stacja na której tankuje jest oddalona od mojego miejsca zamieszkania o około 10km ...

Po prostu nie wiem czy trząść samochodem (butle mam pod samochodem (nie w bagażniku) , czy "olać" zawór i cieszyć się że ... wejdzie więcej LPG ...

Napisano

na pewno nie tankuj nigdy do pełna - gaz ma dużą rozszerzalność! mlotek.gif Co do bujania samochodem hmm.gif mógł się jakoś zawiesić ten zawór - proponowałbym potraktować butlę gumowym młotkiem parę razy to może się odwiesi spineyes.gif Równie dobrze mogłeś jeździć po dziurach i też przez to mógł się zawiesić cfaniaczek.gif

Napisano

> ... aż tu po tym "bujaniu" nie odbił ...

Jedna jaskółka wiosny ...

Poczekaj co będzie dalej.

Mój zawór na początku wogóle nie odbijał, potem mu się poprawiło, a ostatnio nie odbił, po około roku odbijania ...

Napisano
  • Autor

Wszystko fajnie ...

Ale załóżmy że zawór uszkodzony i chce zatankować na max.

Butla 42l więc może wejdzie 42l.

Zawsze po zatankowaniu robię kilkanaście km więc ilośc LPG w butli zmiejszy się (zakładamy ze auto spala 10lLPG na 100km , czyli 1L na 10km).

Czyli z zatankowanych 42l będzie już 41L smile.gif

Czy dystrybutor całkowicie się zatrzyma jak butla będzie napełniona na max czy będzie dalej powoli toczył LPG aż włączą się zabezpieczenia butli i uleje LPG ?

Pewne jest że zapewne go gazownika nie będę jechał aby mi naprawił zawór bo z tego co pamiętam kiedyś za wygięcie pływa zażyczył sobie 100zł więc sądzę że tyle samo by było ...

Jak zachowują się pracownicy stacji jak ktoś przyjeżdza z uszkodzonym zaworem ?

Tankują aż do końca ? czy jak zwalnia już zawór wyłączają ?

Mi szybciej rozłączyli ...

Napisano

> Jak zachowują się pracownicy stacji jak ktoś przyjeżdza z uszkodzonym zaworem ?

> Tankują aż do końca ? czy jak zwalnia już zawór wyłączają ?

Pytają czy odbija, a jak się powie że nie, to odłączają jak zwalnia tankowanie.

Napisano

> Pytają czy odbija, a jak się powie że nie, to odłączają jak zwalnia

> tankowanie.

jeszcze żeby wszyscy pytali zlosnik.gif jak się pewnego razu zapomniałem przyznać to babeczka przestała nabijać dopiero jak cyferki się zatrzymały na dystrybutorze hehe.gif

Napisano

> jeszcze żeby wszyscy pytali jak się pewnego razu zapomniałem przyznać to babeczka przestała nabijać dopiero jak cyferki się zatrzymały na dystrybutorze

A to oznacza, że wcześniej się zatrzyma tankowanie niż zawór upustowy w wielozaworze zadziała ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.