Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Program od Staga a lambda i syf w Zavoli

Featured Replies

Napisano

Witam. Walczę z szarpaniem X16XEL w Astrze która przez 17 tys. od założenia jeździła ok. Instalka chyba nie jest winna ale muszę po kolei wszystko wyeliminować a pomysłów coraz mniej. Lambdę mam jedną 4 przewodową i zastanawia mnie dlczego program od staga pokazuje lambda 1 i lambda 2, przy czym w tej pierwszej pokazuje zakres napięć właściwy a przy 2 taki zawężony ostro- coś tam oscyluje ale słabo. Mierzona zwykłym miernikiem zachowuje zakres ok. I zapytam jeszcze czy reduktor Zavoli ma taki zaworek do spuszczania syfu jak był w starych reduktorach do I gen (kiedyś w gaźnikowym polonezie tak robiłem), bo poza tym 2 filtry właśnie wymieniłem. A może krytykowane tu na forum ale chwalone przez mojego gaziarza zlosnik.gif żółte Valteki już padają po 17 tys.? No ale w programie od Staga widzę jednakowe wartości ciśnień na wtryskiwaczach i dodam że ogólne ciśnienie na reduktorze też nie spada pod obciążeniem - jest tak jak było kiedyś. Jakieś jeszcze sugestie jak sprawdzić instalke żeby już tylko czepiać się DISa, kompa lub przepływomierza, bo resztę ciekawostek astrowych typu krokowiec, przepustnica, egr mam już wyeliminowanych.

Napisano

Lambda 2 jest nieważna - możesz ją odznaczyć żeby jej nie było widać. Jeżeli masz w samochodzie dwie sondy to wtedy to ma znaczenie ale raczej mało samochodów ma drugą sondę w dalszej części układu wydechowego dlatego ty raczej też jej nie masz a nawet gdybyś miał to nie podpiętą do komputera gazowego.

Reasumując nie zwracaj na nią uwagi - tak ma być jak masz smile.gif

Napisano
  • Autor

> Żółte Valteki po takim przebiegu bez dotykania, na 100% są do

> dotknięcia.

Ok. A jak je dotknąć albo gdzie poczytać jak je dobrze dotknąć? Jakieś czyszczenie, zestaw naprawczy? bo do kalibracji to już chyba trzeba coś mieć?

Napisano

Zestawy naprawcze są na np allegro po 12 zł sztuka. Co do kalibracji, to faktycznie trzeba mieć do tego już pewne urządzenia.

Ja zmajstrowałem sobie tulejkę, którą wkręcam zamiast dyszy, a do niej z kolei montuję czujnik zegarowy z odpowiednim trzpieniem. Po drugie trzeba mieć jeszcze urządzenie, które otworzy wtryskiwacz. Do akumulatora wprost przyłożyć tego nie możesz, bo przy 1 Ohm cewce i kilku sekundach na pomiar skoku uzwojenie może się usmażyć. Ja swój układzik oparłem na switchu, który ogranicza prąd do około 2A, czyli coś takiego, jak do kalibracji Valteków zaleca ich producent. Do samej regulacji potrzebny jet jeszcze imbus, chyba 5, ale to już bardzo malutki pikuś.

Jakbyś mieszkał lub był kiedyś w mojej okolicy, to nie ma problemu. Mogę pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.