Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze wstecznym

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem ze wstecznym, albo nie chce wskoczyć albo jak wrzucam wsteczny wchodzi mi jedynka.

Wymieniłem poduszkę skrzyni i cięgło, nie pomogło. W czym może być problem?

Napisano

1. - uzupełnij profil nie wiemy o jaka astre chodzi ok.gif

2. - użyj szukajki na zachętę jeden z wielu wątków

3. - sprawdź czy mechanizm pod mieszkiem działa poprawnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> 1. - uzupełnij profil nie wiemy o jaka astre chodzi

> 2. - użyj szukajki na zachętę jeden z wielu wątków

> 3. - sprawdź czy mechanizm pod mieszkiem działa poprawnie

1. Astra 1,4 16v 98r

2. Szukałem ale nie znalazłem- fakt jest trochę wątków poświęconych skrzyni ale jak się okazało mój problem tkwi w czym innym

3. Mechanizm ok

I tak pogrzebałem, popatrzyłem i jak się okazało skrzynia jest w porządku, wszystkie cięgła, poduszki, wodziki itp. też. Nie bardzo wiedziałem co jest grane. Ze znajomym mechanikiem kombinowaliśmy i:

Silnik w mojej astrze jest po remoncie (to za czasów poprzedniego właściciela)- niby nie związane z tematem ale...

Zacząłem na podstawie książki regulować skrzynię problem pojawił się w momencie ustawiania luzu. Skrzynię mam przesuniętą do tyłu jak się okazało o ok 2-3 cm a tam gdzie powinien być luz jestem w połowie drogi do jedynki (mam nadzieję że wiecie o co chodzi), wcześniej mi to nie przeszkadzało bo jakoś się dało jechać.

Nie da się prawidłowo ustawić skrzyni, bo jakbym chciał przesunąć wałek (nie wiem czy się precyzyjnie wyrażam- chodzi mi o hmm "pręt" od drążka do cięgła) do przodu to nie mam miejsca- przystawia mi silnik!

I teraz mam pytanie czy to możliwe, żeby po remoncie silnik został wstawiony w złym miejscu? Z przodu między chłodnicą i silnikiem mam dużo miejsca i teoretycznie gdybym przesunął silnik do przodu to miałbym miejsce na kombinowanie ze skrzynią i wszystko byłoby ok. Lub druga opcja czy możliwe, żeby ktoś kombinował ze skrzynią i wstawił za długi wałek?

Napisano

Ja tak sobie zrobilem, jak wymienialem slynne bolce w wybieraku. W widelkach wybieraka przy skrzyni biegow jest plastikowa kostka, przez ktora przechodza bolce, wlozylem ja odwrotnie (male zamieszanie) i nie moglem wrzucic wstecznego....Po chwili zastanowienia nad problemem przelozylem kostke w prawidlowe polozenie i bylo OK.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rzecz w tym że wsteczny "na siłę" wrzucę ale to chyba nie jest rozwiązanie...

Napisano

> Rzecz w tym że wsteczny "na siłę" wrzucę ale to chyba nie jest

> rozwiązanie...

Z tego co widzialem wybieraki sa identyczne w wielu oplowskich skrzyniach biegow (poza roznica w wybieraniiu wstecznego biegu), ale zastanawia mnie fakt, dlaczego skrzynia biegow (jak twierdzisz), jest przesunieta...Sprzeglo pracuje normalnie?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Już po problemie

Pooglądałem od spodu jeszcze raz, pomyślałem. Zacząłem ponownie od regulacji skrzyni zgodnie z książką. Z przodu znów brakło miejsca więc przepchałem maksymalnie wałek do przodu (zacytuję mechanika- "nie da się trzeba wałek skrócić" a jednak się dało), poskręcałem i luz znalazł się na swoim miejscu- niby tylko 2cm ale zrobiło robotę.

Potem została kwestia ustawienia luzu w płaszczyźnie biegów 3-4 i po problemie.

Wszystko działa, biegi wchodzą bez problemu.

Tyle kombinowania z "fachowcami" specami mechanikami, wymienianiem wszystkiego co się dało a rozwiązanie w sumie tak banalne, że...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.