Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1,6 - klima

Featured Replies

Napisano

Witam

mam Astrę III kombi z klimą, silnik 1,6, benzyna, 115KM, marzec 2008

Za tydzień jadę do Chorwacji i martwi mnie to, co się dzieje z tym samochodem po włączeniu klimatyzacji. On w ogóle nie chce jechać, dławi się itp.

Aby go rozpędzić trzeba wkręcić go do powyżej 4 tysięcy Obr/min. Do tego czasu jedzie jak maluch! Często przy np. lewoskręcie wyłączam klimę, z obawy czy przejadę na czas...

Również wydajność klimatyzacji jest słaba. Dzisiaj przy ok. 30 stopniach, trzeba rozkręcić nawiew na max aby było chłodno. Chociaż jak porównywałem z kolegą co ma diesla 1,7CDTI to jest podobnie, czyli tak sobie. Więc ten typ chyba tak ma. W nubirze szwagra to się zamarza, a klima też manual.

Do tego dochodzą bardzo dziwne odgłosy przy wciskaniu gazu. Coś zawodzi (nie jest to pisk), wyje delikatnie itp. Taki narastający w miarę zwiększania obrotów dźwięk. Może jestem przeczulony, ale jednak. Po wyłączeniu klimy CISZA.

Na luzie jest cicho, normalnie.

Czy macie tak samo ? Jechać do serwisu na diagnozę? Ale o co pytać, żeby mnie nie zbyli. W marcu jak był samochód na przeglądzie mówili, że wszystko jest ok...

Dzięki za porady

Napisano

Przy tych temperaturach to raczej norma że klima zabiera sporo kucyków. Piszesz że wyje i to wyje właśnie sprężarka klimy. Masz chyba tak jak ja sprężarkę z łopatkami o zmiennej geometrii. Zależnie od ciśnienia pompuje bardziej albo mniej. I to czuć. Gdy jest chłodniej klima lżej pracuje, gdy bardzo gorąco lub zaraz po uruchomieniu pompuje na całą parę. Niestety moment obrotowy tych silników w niskich partiach jest marny i przy pracującej klimie startowanie ze skrzyżowania może irytować. Mnie też irytuje. W trasie jest lepiej, gdy schłodzi się czynnik i pompa pracuje na mniejszej wydajności efekt zmulenia zanika. Ale wystarczy stanąć na chwile na światłach lub w korku i znów wydaje się że coś nam sie do d.. przykleiło.

jakiś tekst

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.