Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klejenie zderzaka ?

Featured Replies

Napisano

Podczas urlopowej jazdy napadł nas młody zajączek - popełnił samobójstwo a mnie uszkodził plastikowy zderzak.

Pan blacharz/lakiernik proponuje spawanie na gorąco, potem szlifowanie, szpachlowanie i lakierowanie - ponad 500zł.

Auto jak nowe - nie chciałbym ryzykować marnie dobranego koloru, ewentualnego łuszczenia itp przypadłości.

Jest tylko pęknięcie - żadnego wgniecenia (patrz załącznik).

Moim zdaniem powinno się to dać zrobić na zimno - podlaminować na żywicę szklaną tkaniną.

Bez malowania - z bliska byłoby widać cienką rysę - wolę od złego lakieru na całym zderzaku.

Sam nie mam, niestety możliwości i doświadczenia w demontażu / montażu zderzaka.

Pytanie:

czy to może być trwałe i czy znacie w okolicach Warszawy kogoś świadczącego takie usługi?

Oferty na priv mile widziane.

Pozdrawiam

Napisano

Na zderzaku występują spore naprężenia, będzie pękać.

Widzę następujące opcje(kolejność NIEprzypadkowa.):

1. znaleźć używany w tym samym kolorze,

2. wymienić na nowy i pomalować,

3. pospawać, oszlifować i pomalować,

Pozdrawiam BAS

Napisano

Cena 500 zł jest akceptowalna.

Klejenie 50 zł.

Lakierowanie szpachlowanie w przypadku mojego lakiernika 350 zł.

Do tego demontaż i montaż.

Dla mnie było za drogo, więc zderzak zawiozłem do spawania i założyłem ze szramą.

Napisano
  • Autor

Znalazłem w internecie używany, niepopękany, czerwony zderzak - niestety, pewno od przewracania na złomowisku ma sporo rys - malowanie, któego chcę uniknąć, byłoby konieczne.

Co do naprężeń - taki plastikowy, pusty wewnątrz zderzak, jak się okazało, jest elementem wyłącznie ozdobnym - musi wytrzymać tylko własny ciężar i napór powietrza.

Od "zajączka" (z 1.5kg / 70km/h) przejechałem ponad 1000km po drogach lokalnych i autostradzie a z pęknięciem nic się nie dzieje.

Zderzak podlaminowany kilkoma warstwami szklanej tkaniny z epoksydem powinien być conajmniej tak samo wytrzymały, jak spawany....chyba, że epoksydy źle się łączą z tym plastikiem - tego nie wiem, więc próbuję pytać bardziej doświadczonych.

Wspomnienia po lakiernikach mam nienajlepsze, na starych samochodach jakoś przebolewałem niedoróbki ale w prawie nowym aucie wolę, jak już pisałem, jedną rysę niż źle położony, w innym odcieniu lakier na całym zderzaku.

Widoczny spaw to trochę za dużo.

Napisano

Ja bym to robił poprzez spawanie/klejenie i lakierowanie.

Zderzak zapaskudzony epoksydami ciężko oczyścić do spawania/klejenia. Co utrudni doprowadzenie zderzaka do kultury za jakiś tam czas.

Zawsze możesz nie robić. Fakt serce się kraja itd, itp. Ale zawsze może się zdarzyć, że ktoś cię trąci czy coś i wtedy będzie więcej do robienia na czyjś koszt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.