Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie blacharsko-lakiernicze

Featured Replies

Napisano

oto dziś sobie siadłem z tyłu i takie coś zauważyłem (tylne drzwi, łączenie poszycie zewnętrznego z ramą drzwi)

282637015-1.JPG

282637015-2.JPG

282637015-3.JPG

282637015-5.JPG

282637015-6.JPG

jak się rusza drzwiami to się to łączenie rozchodzi albo zchodzi, w czasie jazdy wydaje dziwne stuki, ale problem największy w tym, że póki jest ocynk, to nie ma rudej, ale ocynk może się wytrzeć i na jego miejscu pojawi się ruda, więc trza to jakoś zrobić. I tu mam dwie koncepcje:

- pierwsza to lekko rozchylić to łączenie i zalać PATExem, bo taki ego mi trochę zostało, a jest lejący się, ładnie zasycha i jest elastyczny, więc może to sobie tam lekko pracować, a zabezpieczenie będzie. Poza tym dało by się go trochę nalać do środka. Ten patex jest niby też do metalu.

- drugie wyjście to zanabyć lub zdobyć trochę takiej pasty do łączenie blach, tak jak to fabryka robi, rozgiąć to posmarować i zacisnąć.

Jeśli mam zrobić to drugą metodą to co to za pasta, gdzie ją zdobyć i jak się nazywa.

post-84738-14352503316488_thumb.jpg

Napisano

Zdaje się, że puściły połączenia zgrzewane blach. W takim razie żadna pasta, czy klej tego nie utrzyma. Musisz jechać najpierw do blacharza dysponującego nowoczesną zgrzewarką elektryczną do samochodów. Takie połączenia robi się wtedy z użyciem specjalnej pasty zabezpieczającej połączenie przed korozją, ale to już sprawa blacharza

Napisano

Jeśli jest podejście to można to na nity załapać, a otwory do nitowania zasmarować dokładnie smarem. wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
Odświeżam temat. Mam taką samą przypadłość jak Ty, teraz pytanie, czy konieczne będzie malowanie drzwi, jak zgrzeje mi to blacharz?
Napisano
  • Autor

blacha nie jest tu zgrzewana, tylko sklejana od środka, tzn. wkłada się jedna blachą w zagięcie drugiej i traktuje jakimś klejem. Blacharz powiedział by tego nie ruszać jedynie co to zabezpieczyć specjalnym silikonem, by po tym jak blacha o blachę potrze nie zjechało ocynku i nie zaczęło rdzewieć. Ja potraktowałem to patexem i jest lepiej, tzn. otworzyłem drzwi, tak by sie to łączenie rozeszło, wysmarowałem patexem, zamknąłem drzwi, aj podeschło nadmiar zerwałem, a to co się dostało między blachy to je skleiło i teraz się nie rozchodzi. Jak dla mnie to starczy, malować ani nic innego robić z tym nie mam zamiaru..

Napisano

> blacha nie jest tu zgrzewana, tylko sklejana od środka, tzn. wkłada

> się jedna blachą w zagięcie drugiej i traktuje jakimś klejem.

> Blacharz powiedział by tego nie ruszać jedynie co to

> zabezpieczyć specjalnym silikonem, by po tym jak blacha o blachę

> potrze nie zjechało ocynku i nie zaczęło rdzewieć. Ja

> potraktowałem to patexem i jest lepiej, tzn. otworzyłem drzwi,

> tak by sie to łączenie rozeszło, wysmarowałem patexem, zamknąłem

> drzwi, aj podeschło nadmiar zerwałem, a to co się dostało między

> blachy to je skleiło i teraz się nie rozchodzi. Jak dla mnie to

> starczy, malować ani nic innego robić z tym nie mam zamiaru..

U mnie właśnie dopadło w ten sposób tylne lewe drzwi. Przestało Tobie po tym sklejeniu trzeszczeć ?

Napisano

> blacha nie jest tu zgrzewana, tylko sklejana od środka, tzn. wkłada

> się jedna blachą w zagięcie drugiej i traktuje jakimś klejem.

> Blacharz powiedział by tego nie ruszać jedynie co to

> zabezpieczyć specjalnym silikonem, by po tym jak blacha o blachę

> potrze nie zjechało ocynku i nie zaczęło rdzewieć. Ja

> potraktowałem to patexem i jest lepiej, tzn. otworzyłem drzwi,

> tak by sie to łączenie rozeszło, wysmarowałem patexem,

Jeszcze jedno pytanie, jaki dokładnie rodzaj tego kleju Pattex, bo jest tego mnóstwo i cała gama jak mógłbyś napisać i gdzie go kupiłeś.

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie, jaki dokładnie rodzaj tego kleju Pattex, bo jest tego mnóstwo i cała gama jak mógłbyś napisać i gdzie go kupiłeś.

Pattexem bym tego nie robił, bo on chyba jest do stosowania do domu, a nie na zewn.

Poszukałbym raczej jakiegoś kleju specjalnie do tego celu przeznaczonego. Wiem że coś takiego jest - klei się tym elementy plastikowe do karoserii.

Napisano
  • Autor

Trzeszczeć coś mi dalej trzeszczy, ale prędzej to plastiki słupka (tak się domyślam) lub coś w drzwiach. A klej to był Patex Moment, albo coś podobnego, choć teraz to już inaczej się chyba nazywa (sprawdź na stronie patexu). Kupiłem w Bricomarche za chyba 20 lub 30 zł za 1l, bo kleiłem gąbkę fotela, więc resztki wykorzystałem do tego. To jest klej typu budapren, tyle, że ten bardzo szybko schnie. A u Ciebie to już ruda wyszła?

Napisano
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jaka u Ciebie była, rudy nie ma, ale drzwi się rozeszły i trzeszczą na nierównościach, sprawdzone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.