Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Innowacyjny oszczędny silnik SCGP.

Featured Replies

Napisano

Czy warto wykonać prototyp innowacyjnego oszczędnego silnika SCGP, który jest opisany na stronie www.el-mech.pl ???? * Osoby zainteresowane tym tematem proszę o wyrażenie swojej opinii. **** 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Czy warto wykonać prototyp innowacyjnego oszczędnego silnika SCGP,

> który jest opisany na stronie www.el-mech.pl ???? * Osoby

> zainteresowane tym tematem proszę o wyrażenie swojej opinii.

> ****

Super zabawa dla studentów...

tylko uważajcie na siebie, bo woda przy 400st.C to ma już chyba dość spore ciśnienie biglaugh.gif

Poza tym może się udać....

Pozdr

Napisano

> Super zabawa dla studentów...

> tylko uważajcie na siebie, bo woda przy 400st.C to ma już chyba dość

> spore ciśnienie

> Poza tym może się udać....

> Pozdr

woda przy 400st.C to już ,czy jeszcze nie plazma? hmm.gif

Napisano

> Czy warto wykonać prototyp innowacyjnego oszczędnego silnika SCGP,

> który jest opisany na stronie www.el-mech.pl ???? * Osoby

> zainteresowane tym tematem proszę o wyrażenie swojej opinii.

> ****

gosc tam sugeruje wode jako dodatek do paliwka albo naprzemiennie

czy jak wstrzyknac do paliwka wode to czy to paliwko sie zapali ?? co z przebiegiem spalania ? itd (duzo problemow do rozwiazania) gdyby sklad mieszanki w cylindrze daloby sie uwarstwowic to moze by to zadzialalo ale to cholernie trudne. pozatym wtryskiwanie wody pod wysoka temperatura to nie taka prosta sprawa ze juz nie wspomne o super precyzyjnym jej dawkowaniu zaleznym od dawki paliwa i wielu innych czynnikow.

co do pomyslow zeby naprzemiennie wykorzystac jako tlok parowy to juz kompletna bzdura. musialaby para byc wtryskiwana w momencie tym samym co zaplon a to juz cholernie trudne mechanicznie no bo zawory chyba nie otwieraja sie w tym samym czasie ze juz nie wspomne jakby to mozna bylo doprowadzic, o wplywie na termiczne warunki pracy rozrzadu smarowanie itd.

kompletna utopia

a najmniej prawadopodobonie wypadla informacja iz silniki spalinowe maja sprawnosc 40%

z tego co ja wiem to maja sprawnosc 15% i dlatego przyszlosc nalezy do silnikow elektrycznych ktorych sprawnosc siega wlasnie 60%

Napisano
  • Autor

Na początku gdy silnik zimny, może być studzony emulsją wodno spalinową, bez wtrysku wody do komory spalania. Po odpowietrzeniu się układu chłodzenia, (w postaci bardzo długiej rurki otaczającej cylindry, głowicę i układ wydechowy) o wydatku wody około 10 razy większym od ilości spalanego paliwa i po uzyskaniu wysokiej temperatury, wtrysk wody ko komory spalania silnika może być sterowany systemem Common Rail. W zimie układ chłodzenia przed zgaszeniem silnika może być przedmuchany spalinami i pozostawiony pusty aż do rozruchu silnika. Sprawność silników elektrycznych wynosi od około 70 do 95 procent a znanych silników spalinowych od około 30 do 45 procent.

Napisano

> Na początku gdy silnik zimny, może być studzony emulsją wodno

> spalinową, bez wtrysku wody do komory spalania. Po

> odpowietrzeniu się układu chłodzenia, (w postaci bardzo długiej

> rurki otaczającej cylindry, głowicę i układ wydechowy) o wydatku

> wody około 10 razy większym od ilości spalanego paliwa i po

> uzyskaniu wysokiej temperatury, wtrysk wody ko komory spalania

> silnika może być sterowany systemem Common Rail. W zimie układ

> chłodzenia przed zgaszeniem silnika może być przedmuchany

> spalinami i pozostawiony pusty aż do rozruchu silnika. Sprawność

> silników elektrycznych wynosi od około 70 do 95 procent a

> znanych silników spalinowych od około 30 do 45 procent.

przepraszam za uzycie zwrotu "gosc" ale nie zwrocilem uwage ze odpowiadam na post autora projektu

nie chcialem nikogo obrazac

po prostu pomysl wydaje mi sie troche na sile

generalnie to ja uwazam ze duzo pozyteczniej byloby juz teraz zaczac tworzyc uniwersalne (np skladajace sie z modulow) elektronicznie sterowane silniki elektryczne

jeden modul moglby miec okreslona moc i mozna by takie moduly sumowac. bylby to taki silnik podobny troche do silnikow krokowych jednak o duzych cewkach (mozna je nawet robic recznie) i wirnikach o duzej srednicy (duzy moment obrotowy). tu byloby duze pole do popisu dla tworcow algorytmow optymalizujacych prace takich silnikow. w niedalekiej przyszlosci kiedy ogniwa wodorowe stana sie powszechne a w seryjnej produkcji beda reformery w locie konwertujace klasyczne paliwa w tym rowniez metanol (juz istniejace) to silniki elektryczne zupelnie wypra spalinowe. ciche mocne, ekonomiczne i ekologiczne. pozatym chyba prostsze w produkcji oczywiscie same silniki bo reformery i ogniwa to inna para kaloszy. interesujac sie tym tematem wlasnie wyczytalem ze spalinowe maja maksymalna sprawnosc 15% a te z ukladem ogniwa wodorowe plus silnik elektryczny 60%.

wracajac do projektu elmecha to wydaje mi sie ze taki pomysl komplikuje mocno konstrukcje ukladu zasilania co powoduje prawie na pewno wzrost awaryjnosci jak rowniez podnosi koszt. ja osobiscie jestem zwolennikiem zasilania auta LPG. posiadam zaawansowana instalacje IV generacji firmy Prins. Przez ostatni rok przejechalem na niej 30 000 kilometrow no i praktycznie nie czulem roznicy w stosunku do zasilania benzyna a nawet wole jezdzic na LPG ze wzgledu na wieksza kulture pracy silnika. Jednak od kilku dni mam blizej nie okreslone problemy gdyz sporadycznie pojawia mi sie problem z wahlowaniem obrotow na biegu jalowym i wogole nieregularna praca silnika gdy przelaczy sie na LPG (na benzynie all ok). byc moze to problem sterowania (elektronika) a moze po prostu padl ktorys wtrysk gazu. wniosek jest taki ze kazda dodatkowa instalacj ponadto co juz wlozyla fabryka to dodatkowe czynnosci serwisowe i zrodlo potencjalnych problemow.

Napisano
  • Autor

Ja testuję w swojej Tavrii Krzywkowy Bezdotykowy Dozownik Gazu mojego pomysłu jest on bez żadnej elektroniki. Zapala mi na gaziwe przy mrozie ok 13 stopni Celsjusza . Sprawuje się bardzo dobrze jest wielkości pudełka od zapałek. Za 50 zł przejeżdżam poza miastem około 430 kilometrów a w mieście około 250 kilometrów. Sprawność silników spalinowych 15 procent podawana przez Ciebie to jest prawdopodobnie uśredniona sprawność z cyklu jazdy. gdy silnik spalinowy pracuje na biegu jałowym wówczas ma sprawność zero procent. Sprawność 40 procent uzyskuje wówczs gdy pracuje mocą prawie maksymalną. Zastosowanie koncepcji silnika SCGP umożliwi każdorazowe gaszenie go przy czekaniu na światłach czerwonych i samoczynny rozruch rozgrzanego silnika SCGP spowodowany uruchomieniem silnika parowego. Samoczynny rozruch silnika SCGP (silnikiem parowym) jest możliwy już przy silniku trzycylindrowym dwusuwowym. Rozgrzany silnik SCGP zgaszony posiada Sprężoną wodę o temperaturze 400 stopni Celcjusza gotową do wtrysku zasilającego silnik parowy. Silnik SCGP posiada jakgdyby akumulator energii, zgromadzonej w rozgrzanych korpusach silnika, układu wydechowego. W IN-MARR Mielec są prowadzone rozmowy zmierzające do wykonania prototypu silnika SCGP.

Napisano

> Ja testuję w swojej Tavrii Krzywkowy Bezdotykowy Dozownik Gazu mojego

> pomysłu jest on bez żadnej elektroniki. Zapala mi na gaziwe

> przy mrozie ok 13 stopni Celsjusza . Sprawuje się bardzo dobrze

> jest wielkości pudełka od zapałek. Za 50 zł przejeżdżam poza

> miastem około 430 kilometrów a w mieście około 250 kilometrów.

> Sprawność silników spalinowych 15 procent podawana przez Ciebie

> to jest prawdopodobnie uśredniona sprawność z cyklu jazdy. gdy

> silnik spalinowy pracuje na biegu jałowym wówczas ma sprawność

> zero procent. Sprawność 40 procent uzyskuje wówczs gdy pracuje

> mocą prawie maksymalną. Zastosowanie koncepcji silnika SCGP

> umożliwi każdorazowe gaszenie go przy czekaniu na światłach

> czerwonych i samoczynny rozruch rozgrzanego silnika SCGP

> spowodowany uruchomieniem silnika parowego. Samoczynny rozruch

> silnika SCGP (silnikiem parowym) jest możliwy już przy silniku

> trzycylindrowym dwusuwowym. Rozgrzany silnik SCGP zgaszony

> posiada Sprężoną wodę o temperaturze 400 stopni Celcjusza gotową

> do wtrysku zasilającego silnik parowy. Silnik SCGP posiada

> jakgdyby akumulator energii, zgromadzonej w rozgrzanych

> korpusach silnika, układu wydechowego. W IN-MARR Mielec są

> prowadzone rozmowy zmierzające do wykonania prototypu silnika

> SCGP.

widze ze sprawa jest zaawansowana. jednak wciaz uwazam ze to pomysl troche na sile. seria kompromisow. ja mam skrzynie tiptronic i to tez juz jest jakis kompromis. koncepcja ciekawa jednak zeby mogla dojrzec musialaby przejsc wiele ewolucji. dzisiaj swiat jest tak skonstruowany ze rzadzi nim pieniadz, ekonomia. patrzac pod tym katem pomysl nie ma prawie zadnych szans zaistniec komercyjnie wiec jest z gory skazany na porazke. lepiej jest pracowac nad czyms co bedzie mozna sprzedac a mozliwosci zastosowan i aplikacji sa szerokie. jednoczesnie dobrze jesli braki technologiczne mozna nadrobic glowa i tak jak mowilem tu jest pole dla silnikow elektrycznych ktorych prototypy mozna tworzyc laczac umiejetnosci: mechaniczne, elektryczne z elektronika cyftowa i programowaniem. budowa modulowa, kompatybilnosc to jest wlasnie piesn przyszlosci. wazne zeby znalezc w niej swoje miejsce. moglismy robic dobre akumulatory moze i moglibysmy robic silniki i osprzet do nich. bedzie liczylo sie doswiadczenie a te trzeba zbierac juz dzis. nadchodzi era pradu i przemian chemiczno-fizycznych. era ognia zbliza sie do schylku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.