Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczek od obiegu wewnętrznego , OCB?

Featured Replies

Napisano

Mam problem z silniczkiem sterującym klapką od obiegu wewnętrznego .

Zaczęło sie do tego , że szyby zaczęły parować pomimo , że obieg wewnętrzny był wyłączony.

Postanowiłem dobrać się do tej klapki żeby zobaczyć co jest nie tak. Okazało się , że sterowanie nie działa w ogóle. Wyjąłem ten moduł od sterowania i rozebrałem , jest tam tylko kilka zębatek i silniczek, wszystko obracało się leciutko jak należy . Silniczek podłączyłem do kostki i się okazało , że na "pusto" się kręci.

Miernikiem zmierzyłem napięcie w kostce przy odłączonym silniczku i było jak należy ~12V. Po podpięciu kostki do silniczka , ten zadziałał ale kiedy "poczuł" opór , po przytrzymaniu paluchem lub dojściu do końca , napięcie w kostce zmieniło się na 7~8V.

Rozebrałem nawet sam silniczek myśląc , że może szczotki się skończyły albo się spalił. Ale wszystko jest ok.

Teraz jest tak , że kilka razy zadziała tak jak trzeba i przestaje działać. Po przełączeniu włącznikiem napięcie z 8V nie zmienia się na 12 , a powinno. Dlaczego tak sie dzieje?

Czy tym nieszczęsnym silniczkiem steruje jakiś komputer czy coś? Bo w obudowie silniczka nie ma żadnej elektroniki.

Mój samochód to Zafira A 1,8.

Tak w ogóle to juz mnie wkurza ten samochód. Ten głupi silniczek szwankuje , wariuje moduł układu chłodzenia / klimatyzacji , poza tym muli na wolnych obrotach ...

Tak wyżalić się chciałem.

Napisano

Ja spedzilem nad tym tematem ponad miesiac, probujac znalezc podbny silniczek od jakich modeli/zabawek, ale skonczylo sie na kupnie nowego w niezlej cenie.

Zrob to samo bo szkoda czasu.

Napisano
  • Autor

> Ja spedzilem nad tym tematem ponad miesiac, probujac znalezc podbny

> silniczek od jakich modeli/zabawek, ale skonczylo sie na kupnie

> nowego w niezlej cenie.

> Zrob to samo bo szkoda czasu.

A tak , pamiętam , szukałeś. I u Ciebie było tak samo?

Bo jadąc na lublin za obwodnicą garwolina jest szrot opla i tam na pewno to dostanę , tylko kwestia czy to silniczek.

Napisano

> A tak , pamiętam , szukałeś. I u Ciebie było tak samo?

> Bo jadąc na lublin za obwodnicą garwolina jest szrot opla i tam na

> pewno to dostanę , tylko kwestia czy to silniczek.

Patrzac na schemat elektryczny tak. Tez szukalem jakis rezystorow, termistorow itp, a on jak dostaje obciazenia sie wylacza w obie strony. Musi byc cos zabudowane w silniczku, ale mi sie juz nie chcialo go rozbierac. Nie kupuj uzywki, bo mozesz trafic na taki sam. Zainwestuj w nowego jest duzo juz zammienikow, tyle ze musisz wiedziec jakiej firmy jest nawiew. Najczesciej padaja firm BEHR. Przy okazji jak wyjmiesz juz schowek wymien sobie filtr klimatyzacji.

282654413-silniczekobieguY2.pdf

Napisano
  • Autor

No to akurat mam BEHR. Filtr wymieniałem na wiosnę , więc raczej nie ma potrzeby.

A gdzie go kupiłeś i ile dałeś ? Kupiłeś całą przekładnię czy tylko sam silniczek?

Napisano

> No to akurat mam BEHR. Filtr wymieniałem na wiosnę , więc raczej nie

> ma potrzeby.

> A gdzie go kupiłeś i ile dałeś ? Kupiłeś całą przekładnię czy tylko

> sam silniczek?

Caly element i w ASO, troche kosztowal. Ale poszukaj u nas w AK moze ktos wie gdzie idzie taniej, albo podjedz do dobrej hurtownii motoryzacyjnej i zapytaj o silniczek regulacji klapy obiegu wewnetrznego

Napisano

> ... a on jak dostaje obciazenia sie wylacza w obie strony ...

Nic się nie wyłącza. Po dojściu do oporu (obojętnie, w którą stronę) zatrzymuje się i pozostaje pod napięciem w stanie zwarcia. Tak wymyślił to Adam Opel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.