Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wzmacniacz i głośnik niskotonowy do mojego zestawu?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam radyjko Alpine CDA-7893R oraz głośniki z przodu Hertz ESK 165 Drzwi będę teraz wytłumiał.

Chciałbym dodac do tego jakis wzmacniacz oraz subwoofer. Do tego wzmacniacza chce podlaczyc wlasnie te ESK 165, oraz subwoofer ktory dopiero kupie. Nie chodzi mi o wielki, ciezki bas, ktory bedzie slychac dwie dzielnice dalej, tylko o ladniejsze, glebsze brzmienie niskich tonow.

Chcialbym kupic glosnik niskotonowy juz w skrzynce, zeby tylko to podlaczyc i aby gralo. Patrzylem na Allegro na takiego Blaupunkta. Nie wiem, czy to cos warte, jesli nie to smialo mowcie jaki radzicie do tego zestawu ktory mam. Nie wiem, jaki duzy powininen byc ten głośnik. A moze lepiej glosnik basowy jakos inaczej zamontowac w golfie III zamiast wlasnie w skrzyni?

Nie mam tez pojecia jakiego wzmacniacza szukac, zeby nie byl niepotrzebnie silny, ale zeby wykorzystywac dzieki niemu mozliwosci glosnikow. Nie będę już żadnych innych głośników do niego dorzucał - tylko ten przód i sub.

Napisano

> Witam,

Blaupunka sobie odpusc, a co do wzmacniacza to jakaś 4 kanałówke. W golfie da sie robic cuda jak w prawie kazdym innym wozie, tylko że jesli nie na pokaz to zabardzo niema sensu. Poprostu - kupujesz dobry glosniczek, ktory bedzie wymagal malej skrzyneczki (np JL Audio), do tego wzmacniacz ladnie przykrecony i masz funkcjonalnie i dobrze grająco.

Napisano
  • Autor

Dzieki. No wlasnie zapomnialem dodac. Nie chodzi mi o pokaz zupelnie. Interesuje mnie tylko to, zebym mogl sie delektowac dzwiekiem prowadzac moje auto.

A jesli chodzi o 4-kanalowy, to jak tam sie podlacza sub-a? mostkuje sie 2-kanaly? Wybaczcie, nie znam sie 270751858-jezyk.gif Aha i jaka impedancja glosnika? 4 czy 8 omow?

Napisano

> A jesli chodzi o 4-kanalowy, to jak tam sie podlacza sub-a? mostkuje

> sie 2-kanaly?

Tak dokladnie jak myslisz

> Aha i jaka impedancja

> glosnika? 4 czy 8 omow?

Masz kilka mozliwosci: najprostsza - glosnik 4ohm, dziwna - domowy glosnik 8ohm (hmm.gif), albo glosnik tzw dwucewkowy (2x4ohm), ale wowczas wzmacniacz ktory kupisz musi miec mozliowsc obslugi 2ohm w mostku. To tyle jesli chodzi o jeden glosnik. Pomysl nad jakims glosnikiem JL, jesli masz kase, jak mneij to Infinity, a jak jeszcze mniej to jakis STX (wazne zeby mial parametry prawdziwe). Wzmacniacz... ciezko cos polecic, skonsultuj sie przed kupnem. Raczej omijaj magnata, i blaupunkta (lubia sie psuc)

Napisano
  • Autor

Masz racje, Blaupunkt, to nie firma, ktora robi suby 270751858-jezyk.gif. Poza tym on byl 30cm, a ja bym nie chcial zagracac bagaznika. Znalazlem sobie takie 4, jakies rady?

JBL GT4-10

Magnat Xpress 1001

JBL CB 250e

HERTZ HS 250

Ewentualnie, ale to "ewentualnie" moglbym sobie takie cos ponizej nabyc jakbym pozbieral. Ale czy warto? jesli tak jak wspominalem, nie zalezy mi na jakims wielkim BUM, pewnie nie bede odkrecal za bardzo, suba - chce po prostu poprawic niskie, ktore mam w ESK 165. Czy jest baaardzo duza roznica miedzy tymi dwoma, a tymi wyzej?

JL Audio 10W0-4

Infinity Reference 1040

A moze cos pomiedzy?

Hertz ES250 - swoja droga, to jest w sumie gorszy model niz ta HS250 na gorze, ale skrzynia wyglada mi jakos profesjonalniej zrobiona, a to pewnie tez ma znaczenie. No i to jest nowka. No i tu pojawia sie pytanko, czy warto kupowac uzywana skrzynie, czy czycha sporo pulapek i lepiej kupic nowke?

Napisano

Najlepsze suby to JL audio , choc JBL GT4-10 tez ponoc w miare dobrze gra smile.gif Wzmaki dobre to : genesis,dls,orion,itd ... ale drogie sa ... Do suba oplaca sie jakis kondensator chocby 1 faradowy kupic i przy okazji calosc podpiac jakims V-mierzem bys nie mial potem niespodzianki ze auto nie chce odpalic grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Devill, no ladnie to brzmi, ale nie wiem, czy to wszystko nie czasem ponad moje wymagania. Ale przyznam, ze wszedzie slysze, zeby brac JL Audio 10W0 - 4. Podobno nie potrzebuje duzo mocy, a gra ladnie w takim nieduzym 20l pudle bez BR.

Napisano

Infinity 1030W tez ponoc gra ladnie w 20l pudle (nie wiem czy to malo tak btw)... bardziej interesujace jaki wzmak wybrac, moze doswiadcznei koledzy poleca cos z rzeczy dostepnych na allegro?

Napisano
  • Autor

Podoba mi sie, ze 25cm Infinity i Jl Audio maja skrzyneczki 20l, duzo miejsca zostanie w bagazniku smile.gif.

Ciekawe, ze ten Jl Audio ma tak malo w RMS w porownaniu z reszta. Muzyczna ma spora, bo 600W, a w RMS to nawet dwa razy mniej niz niektore inne co podaja - jak np. Hertz bodajze. W sumie to dobrze, mniej wydam na piecyk. Pasmo tez ma ladne - od 24,4. Ale przede wszystkim wszedzie slysze glosy, ze bede bardzo zadowolony z brzmienia i to mnie najbardziej przekonuje. Jeszcze moze pojde gdzies do jakiegos sklepu posluchac - jak znajde taki w Trojmiescie.

Odkrylem ciekawa, ale w sumie dosc oczywista rzecz. Jak sie kompletuje sprzet to najlepiej kupowac radyjko od firma co glownie, albo tylko robi radyjka. Jak subik, to od firmy ktora glownie robi suba, przy wzmaku podobnie. Pewnie wiekszosc z was to wie, ja to odkrylem dopiero co :-D.

Totalnym tego przeciwienstwem jest moja "ulubiona" firma Philips, ktora robi wszystko, wlacznie z odkurzaczami i mikserami.

Napisano

> Podoba mi sie, ze 25cm Infinity i Jl Audio maja skrzyneczki 20l, duzo

> miejsca zostanie w bagazniku .

zmierzam sie bawic w zabudowe bagaznika wiec z miescem krucho - tez sie ciesze

> Ciekawe, ze ten Jl Audio ma tak malo w RMS w porownaniu z reszta.

> Muzyczna ma spora, bo 600W, a w RMS to nawet dwa razy mniej niz

> niektore inne co podaja - jak np. Hertz bodajze. W sumie to

> dobrze, mniej wydam na piecyk. Pasmo tez ma ladne - od 24,4.

z ta moca muzyczna to sie nie przejmuj, imo kazdy producent ma inna definicje, infinity np podaje peak (moj glosnik ma przy nim wartosc 1kW wink.gif ) pasmo mam od 25Hz i chyba to tez nie jest zadna roznica... tak naprawde to najwazniejsze jak bedzie gral na koncu i czy bedziesz zadowolony

Ale

> przede wszystkim wszedzie slysze glosy, ze bede bardzo

> zadowolony z brzmienia i to mnie najbardziej przekonuje.

ok.gif

Jeszcze

> moze pojde gdzies do jakiegos sklepu posluchac - jak znajde taki

> w Trojmiescie.

jakby co mozemy sie porownac wink.gif

> Odkrylem ciekawa, ale w sumie dosc oczywista rzecz. Jak sie

> kompletuje sprzet to najlepiej kupowac radyjko od firma co

> glownie, albo tylko robi radyjka. Jak subik, to od firmy ktora

> glownie robi suba, przy wzmaku podobnie.

albo slychac innych o ktorych gust sie mozna oprzec

Pewnie wiekszosc z was

> to wie, ja to odkrylem dopiero co :-D.

> Totalnym tego przeciwienstwem jest moja "ulubiona" firma Philips,

> ktora robi wszystko, wlacznie z odkurzaczami i mikserami.

ja zostalem wielbicielem Alpine'a smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.