Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwizdanie... no właśnie - czego?

Featured Replies

Napisano

Już kiedyś tutaj spowiadałem się z narastających od paru ładnych miesięcy objawów Foki, która podczas bardziej dynamicznego przyspieszania wydobywała spod maski coś w rodzaju gwizdu/świstu. Do niedawna stawiałem na kończącą się turbinę i... jeździłem dalej, odwlekając w czasie spory wydatek, szczególnie że pojawiało się to podczas naprawdę ostrego but.gif.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że dodanie gazu nawet w okolicach obrotów biegu jałowego powoduje efekty dźwiękowe, które objawiają się również np. podczas hamowania silnikiem. Jednocześnie odnoszę wrażenie - choć węch mam nieco stępiony - że podczas postoju przy włączonym silniku wewnątrz Foki zaczyna lekko zalatywać spalinami.

W związku z tym moje pytanie - czy np. nieszczelny kolektor wydechowy może skutkować tego rodzaju atrakcjami? Czy jednak głównym podejrzanym jest turbina?

Tak czy owak czeka mnie niebawem przegląd ale wolę już teraz zacząć nastawiać się psychicznie na ostateczny jego koszt.

Napisano

Zacznij od sprawdzenia układu intercoolera, u mnie gwizdanie właśnie stąd się brało. Dziurka w samym IC i ciśnienie spi...la gwizdająco. Bałwanki też lubią sobie pęknąć, może z czasem dziura się powiększyła i dlatego teraz w pełnym zakresie obrotów gwiżdże.

A jak z mocą?? U mnie przy okazji było czuć jej spadek.

Napisano
  • Autor

>[...] A jak z mocą?? U mnie przy okazji było czuć jej spadek.

Coś jest na rzeczy, faktycznie nie zbiera się tak jak kiedyś. hmm.gif

Napisano

> Coś jest na rzeczy, faktycznie nie zbiera się tak jak kiedyś.

Czyli to sugerowałoby nieszczselność w układzie turbo. U mnie to był intercooler, równie dobrze może to być nieszczelność na którymś z wężów, a jest ich sporo.

Wymontuj intercooler (mało z tym roboty) i dmuchaj z całych sił przytykając jeden koniec, pospradwzaj też wszystkie opaski na wężach, no i wspomniane baranki przy intercoolerze, minimalna nieszczelność wystarczy.

Napisano
  • Autor

> [...] Wymontuj intercooler (mało z tym roboty) i dmuchaj z całych sił

> przytykając jeden koniec, pospradwzaj też wszystkie opaski na

> wężach, no i wspomniane baranki przy intercoolerze, minimalna

> nieszczelność wystarczy.

Tak też zrobiłem i znalazłem mega-dziurę w jednym z "baranków". Przy okazji wyjaśniło się, dlaczego cała okolica tegoż przewodu jest usyfiona olejem. No ale po wymianie na nówkę-sztukę gwiżdże, tak jak gwizdało. confused.gif Szukam więc dalej.

Przy okazji miałem okazję z bliska przyjrzeć się intercoolerowi i... dziwię się, że ten samochód w ogóle jeździł - tona ziemi, bogata kolekcja zasuszonych owadów, słomki, nasionka etc. yikes.gif Nie miałem pod ręką benzyny ekstrakcyjnej ani innego porządnego środka czyszczącego, więc wykąpałem go w wodzie z jakimś uniwersalnym płynem czyszczącym. Wygląda znacznie lepiej, a jak jeździ - dzisiaj będę sprawdzał.

Napisano

> W związku z tym moje pytanie - czy np. nieszczelny kolektor wydechowy

> może skutkować tego rodzaju atrakcjami?

Tak, sprawdzone na własnej skórze ale w klekocie innej marki ok.gif

Po paru miesiącach od wymiany turbiny kolektor wydechowy trochę popuścił - oddaliśmy do szlifowania bo trochę był wygięty, po zamontowaniu cisza ok.gif

Napisano

> Tak też zrobiłem i znalazłem mega-dziurę w jednym z "baranków". Przy

> okazji wyjaśniło się, dlaczego cała okolica tegoż przewodu jest

> usyfiona olejem. No ale po wymianie na nówkę-sztukę gwiżdże, tak

> jak gwizdało. Szukam więc dalej.

> Przy okazji miałem okazję z bliska przyjrzeć się intercoolerowi i...

> dziwię się, że ten samochód w ogóle jeździł - tona ziemi, bogata

> kolekcja zasuszonych owadów, słomki, nasionka etc. Nie miałem

> pod ręką benzyny ekstrakcyjnej ani innego porządnego środka

> czyszczącego, więc wykąpałem go w wodzie z jakimś uniwersalnym

> płynem czyszczącym. Wygląda znacznie lepiej, a jak jeździ -

> dzisiaj będę sprawdzał.

Mi też czasami fiuka jak dam gazu na luzie, czasami tak czasami nie, na razie nie mam siły szukać. Jeżeli jeździ i moc jest to najważniejsze. A intercooler jeżeli jest zasyfiony to warto go przepłukać benzyną ekstarkcyjną a z zewnątrz porządnie przedmuchać.

Napisano
  • Autor

> Mi też czasami fiuka jak dam gazu na luzie, czasami tak czasami nie,

> na razie nie mam siły szukać. Jeżeli jeździ i moc jest to

> najważniejsze. [...]

Jeździć to jeździ ale mocy to jak się okazało po jeździe próbnej było pewnie z 30% mniej! icon_eek.gif I raczej nie jest to autosugestia, bo stały rezydent prawego fotela w postaci mojej serce.gif też to zauważył. Po długim czasie Foka mi przypomniała, że na mokrym nader chętnie zrywa przyczepność na drugim biegu. devil.gif

Nie wiem, co było głównym powodem spadku mocy, bo w sumie w tym samym czasie przeprowadziłem trzy operacje: wymiana filtra powietrza (też nieźle zapiaszczony, choć przejechał "tylko" 20kkm), wymiana tego nieszczęsnego przewodu elastycznego intercoolera (pseudo "baranek" wink.gif ) no i przeczyszczenie samego intercoolera.

Niemniej jednak oprócz uciążliwego gwizdania po otwarciu maski ciągle mam spalinowe inhalacje. I dodatkowo - ciągle przy otwartej masce - słyszę coś jakby równomiernie przerywany syk. Być może to efekt tej samej nieszczelności, która produkuje gwizdy, a może Foka już ma generalnie dość.

Co by nie było, dość się już wysmarowałem olejem - teraz, jak tylko przyjdą zamówione drobiazgi na przegląd, niech się tym zajmują fachowcy. wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

... uszczelka pod kolektorem wydechowym. Drobiazg ten kosztuje nieco ponad 40 pln ale żeby się do niego dostać, trzeba trochę się nagrzebać (tak przynajmniej powiedzieli ci, co grzebali), co kosztowało około dwudziestokrotność tej kwoty (w ASO).

A już myślałem, że jestem taki cwany gapa i kupując wszystkie części do przeglądu okresowego poza ASO zejdę z kosztami samego przeglądu poniżej 1 kpln. Tiaaaaa... w sumie wyszło 3.5 kpln. crazy.gif Ogólnie do samego serwisu nic nie mam, bo było miło, profesjonalnie i na bieżąco byłem informowany o (rosnących) kosztach przeglądu.

W sumie od czerwca, nie licząc paliwa, wydałem na mojego ukochanego (tfu!) Forda niespełna 7 kpln. I byle drobiazg dzieli mnie od tej cienkiej granicy, po przekroczeniu której pewnego słonecznego poranka pojadę na skarpę wiślaną i zrobię z Foki metalowy wianek... chrzanić to, że Sobótka już za nami, wtedy nie miałem czasu na pławienie zielska - teraz nadrobię z nawiązką.

Napisano

Ło matko, ja bym już dawno pękł.....

Jak na razie poza regenracją jrdnego wtrysku, wymianą drugiego plus grzebanie w kompie co zamknęło się kwotą 1700 zł nic więcej nie musiałem a auto wkładać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.