Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korektory sily hamowania...

Featured Replies

Napisano

Jak sie okazuje moje auto je posiada, czy cos sie stanie gdy je poprostu wyrzuce i omine ??

Jestem na etapie wymiany wszystkich przewodow twardych i tak sobie mysle czy jest sens..

Napisano

> Jak sie okazuje moje auto je posiada, czy cos sie stanie gdy je

> poprostu wyrzuce i omine ??

> Jestem na etapie wymiany wszystkich przewodow twardych i tak sobie

> mysle czy jest sens..

na pierwszym hamowaniu dowiesz sie jaka jest różnica tylko najpierw wykup sobie AC rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Jest szansa ze każde dohamowanie będziesz kończył tyłem do kierunku jazdy... rotfl.gif

Napisano

> Jest szansa ze każde dohamowanie będziesz kończył tyłem do kierunku

> jazdy...

oby zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> na pierwszym hamowaniu dowiesz sie jaka jest różnica tylko najpierw

> wykup sobie AC

hmmm... z tego co wiem nie wszystkie seje mialy korektory...

Napisano

> hmmm... z tego co wiem nie wszystkie seje mialy korektory...

Ale miały ograniczniki w pompie... coś tam dają, ale ja swojego wypatroszyłem i zrobiłem remont hampli to nie mogłem sie w droge zmieścić..daltego mam profi korektor siły hamowania i mam świety spokój..

Napisano
  • Autor

> Ale miały ograniczniki w pompie... coś tam dają, ale ja swojego

> wypatroszyłem i zrobiłem remont hampli to nie mogłem sie w droge

> zmieścić..daltego mam profi korektor siły hamowania i mam świety

> spokój..

Juz wiem ze sie nie wyspalem zeby.GIF

Napisano

> hmmm... z tego co wiem nie wszystkie seje mialy korektory...

wszystkie miały korektory jedne przy pompie a wany na belce w cc wystepowały tez czasami opcje ze tył był podłączony pod jedną sekcje a wyjscie było zaslepione ale to na początku produkcji w 700 tach korektor być musi

Napisano

> mysle czy jest sens..

Moj CC był vanem 900 i korektory były na tyle, po jednym na koło, nieobecne przy pompie.

Z czasem zrobiły się z nimi tylko problemy, poleciały precz, i de facto nie mam teraz żadnych. Na zachowanie się auta nie narzekam, nawet na pustym tyle.

Ofc przy skręcie ostry strzał w hebel może się bokiem skończyć, jednak musi to być moocny strzał. Poza jakimś kjs się to nie zdarza.

Teraz przy okazji innego swapa, w SC została wyrzucona cała pompa z abs, i założona pompa z CC 700 i również bez korektorów. Do tej pory żadnych problemów.....

Napisano

> mysle czy jest sens..

Lepiej nie, chyba ze lubisz kontrowac w czasie hamowania na prostej drodze bo o zakretach juz nie wspomne

smile.gif

Napisano

> na pierwszym hamowaniu dowiesz sie jaka jest różnica tylko najpierw

> wykup sobie AC

zdziwiłbys sie. robilem test bez korektora i co ciekawe tragedii nie bylo ale to awaryjne. teraz wkladam tiltona na dzwignie

Napisano

> zdziwiłbys sie. robilem test bez korektora i co ciekawe tragedii nie

> bylo ale to awaryjne. teraz wkladam tiltona na dzwignie

niesprawny układ zeby.GIF

Napisano

Sluchajcie, a w ktorym miejscu w ccs sa oryginalnie te korektory (bo sa chyba 2). Gdzies przy serwie? W SC Van chyba jest tez na belce? Czy jak wkladacie Tiltona czy Willwooda to wyrzucacie te oryginalne? Czy takie rozwiazanie przechodzi przeglad, czy drogoweczka kochana nie moze zabrac auta na lawete, za zmiany w ukladzie hamulcowym? Co z BK przed kjsem? A przede wszystkim czy takim customowym korektorem wyeliminuje sie blokowanie tylu?

Napisano

> niesprawny układ

ta 600 zl kazdy element nowka

Napisano

> niesprawny układ

ile kosztuje taki korektor siły hamowania i czy regulacja jest na sprężynce??? znajduje się confused.gif on pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego sc 900

Napisano

> Sluchajcie, a w ktorym miejscu w ccs sa oryginalnie te korektory (bo

> sa chyba 2).

Przy wyjściu z pompy masz takei gumki, które ograniczają przepływ płynu.. z tym ze pompa w seju ma dwie sekcje, tzw układ X bądź diagonalny i przy wkładaniu regulowanego korektora siły hamowania trzeba przerobic to na układ przód/tył, czyli jedan sekcja obsługuje przód, a druga tył..

drugie sa w okolicy tylniej belki (w życiu ich na oczy nie widziałem)...

Gdzies przy serwie? W SC Van chyba jest tez na

> belce? Czy jak wkladacie Tiltona czy Willwooda to wyrzucacie te

> oryginalne?

Nie, tych gume u siebie nie wyrzuciłem, gdyz jak to zrobie to regulowany korektoro będzie miał za małą siłę i bez tych ograniczników dalej tył będzie sie blokował..

Czy takie rozwiazanie przechodzi przeglad, czy

> drogoweczka kochana nie moze zabrac auta na lawete, za zmiany w

> ukladzie hamulcowym? Co z BK przed kjsem?

Trzeba to zrobic zgodnie z homologacją auta, czyli odpowiedni korektor (AP Racing jest na 100% homologowany), Willwood jest identyczny, choć ma inna regulację, nie dźwignia tylko pokrętłem, choć wg Pana Nowaka z PZM tez jest OK, gdyż ważna jest budowa, a nei sposób regulacji, czy to gałka czy dźwigienka..(Informacja od Szymoona, na niegos ie powołuję)..jeśli jest zgodne z homo, czyli nawet trójnik na miedzianych rpzewodach musi byc taki jak w załączniku wtedy przechodzi BK (sprawdziłem juz kilkukrotnie, mój przechodzi)...co do policji to nawet nie bedzie wiedział co to jest, z drugiej strony jak będzie chciał to i tak DR zabierze..

A przede wszystkim czy

> takim customowym korektorem wyeliminuje sie blokowanie tylu?

TAK, w 100% da sie to wyeliminowac...

Napisano

> zdziwiłbys sie. robilem test bez korektora i co ciekawe tragedii nie

> bylo ale to awaryjne. teraz wkladam tiltona na dzwignie

Sprawdź ,zeby konstukcyjnie był taki sam jak homologowany AP Racing, czyli zeby wlot do korektora był wyzej niż wylot..tzn zeby wygladem był identyczny jak w homologacji..bo inaczej będziesz miał jazdy na BK..i kup taki trójnik, który jest rozrysowany w homologacji.. z tego samego powodu co wyżej...

Napisano

A ten trojnik mozna to oryginal Fiata, czy tez jakis custom?

Dzieki za odpowiedz. Dowod to dowod, zawsze mozna jakos zalatwic, albo przywrocic do serii i pojechac na przeglad, ale najgorsze jest to, ze PODOBNO taka przerobka hamulcow, czyli zmiana konstrukcji, to auto na lawete jako stwarzajace zagrozenie w ruchu, ale to tylko ze slyszenia. Jak spotkam chlopakow z drogowki na lotnisku, to sie wszystkiego dokladnie wywiem, o ile beda wiedziec.

Napisano

A powiedz mi jeszcze, u ciebie tez sie tyl blokowal i dlatego zalozyles korektor, czy moze wyeliminowales to w inny sposob?

Powinienem wyedytowac, sorki.

Napisano

> Sprawdź ,zeby konstukcyjnie był taki sam jak homologowany AP Racing,

> czyli zeby wlot do korektora był wyzej niż wylot..tzn zeby

> wygladem był identyczny jak w homologacji..bo inaczej będziesz

> miał jazdy na BK..i kup taki trójnik, który jest rozrysowany w

> homologacji.. z tego samego powodu co wyżej...

tam gdzie bede za rok smigal bk nie istnieje

Napisano

> A ten trojnik mozna to oryginal Fiata, czy tez jakis custom?

Trójnik dostaniesz w sklepie z przewodami hamulcowymi bądź innym motoryzacyjnym, w homologacji jest fotka..

> ale najgorsze

> jest to, ze PODOBNO taka przerobka hamulcow, czyli zmiana

> konstrukcji, to auto na lawete jako stwarzajace zagrozenie w

> ruchu, ale to tylko ze slyszenia.

Teoretycznie tak, tylko ze homologacja dopuszcza taką zmiane..z tym ze Policjanta nie obchodzą przepisy FIA, tylko kodeks drogowy, a w nim nie ma pojęcia "samochód rajdowy".. tym sposobem 99,9% rajdówek powinna mieć zabrany dowód rejestracyjny..chociażby za brak tylniej kanapy.. nie mówiąc juz o przerabianych układach hamulcowych z X na przód/tył

Napisano

> Czechy??

kielce. . . trzeba zwolnic by koles ci nakleil naklejke bk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.