Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głosniki

Featured Replies

Napisano

W końcu jestm po wymianie głosników w bravalocie. Dzieki koledze (http://www.powe.pl/brava.html) przeszedłem w miarę gładko przez proces wygłuszania drzwi. Mała uwaga : są 2 rodzaje mat (przynajmniej u nas w mieście - elastyczne i sztywne (po 16 i po 11 złociszy za 50x50 cm)), warto mieć połowę jednych i połowe drugich. Na początku zastanawiałem się jak to możliwe że 4 takie maty wchodzą na jedne drzwi, ale po zabraniu sie do roboty wychodzi faktycznie taka ilość. Zamieniłem fabryczne głośniki na dwudrożne pionierki (niestety u nas w mieście audiowybór jest mniej niz ubogi). Radyjko na razie zostawiłem oryginalne (niestety kasiorka i strach przed małżonkąklotnia.gif). Efekt taki : dużo ciszej w bravalocie i cykające świerszcze na podszybiu basik trochę większy, ale czekam na prawdziwy rezultat po wymianie grundiga (oryginalnego) na clariona albo alpinkę. Pozdrawiam banana-wave.gif

Napisano

> warto mieć połowę jednych i połowe drugich

Ciekawa teoria smirk.gif

Napisano
  • Autor

sztywne maty dajesz na proste płaszczyzny, a elastyczne na profilowane powierzchnie żeby się dobrze ułozły. Pozdrawiam

Napisano

Zawsze dajesz miekkie! Maja lepszy stosunek absorbcji drgan. Dodatkowo nie sztywnija w chlodniejsze dni tak szybko jak twarde

Napisano
  • Autor

Człowiek uczy się na błędach, mam nadzieję że mi w zimę nie odpadną (maty oczywiście, a nie błędy) cfaniaczek.gif

Pozdrawiam

Napisano

Zima nawet miekkie potrafia popekac i odpadac. Przed takimi niespodziankami mozna uchronic sie kupujac specjalne maty do CA. Jest to jednak 2, 3-krotny wydatek

Napisano

o kruca...

chyba ten dystans z MDF-u w tym internetowym sklepie to pomysł skopiowany z naszego kącika... icon_eek.gifhmm.gif

Napisano

troche szkoda nafty na dwudrozne glosniki... jak to mowil moj mistrz od car audio - uszy na kolanach ci chyba nie urosly wink.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> troche szkoda nafty na dwudrozne glosniki... jak to mowil moj mistrz

> od car audio - uszy na kolanach ci chyba nie urosly

Witam

Hmmmm... Wlasnie stoje przed wyborem glosnikow na przednie drzwi. A jako, ze jestem kompletnym laikiem, to mam prosbe o wytlumaczenie.

Czy instalujac dwudrozne glosniki w drzwiach dokonuje przerostu formy nad trescia ??

Jezeli nie dwudrozne to jakie ? O jaki rodzaj glosnikow mam sie pytac sprzedawcow ?? blush.gif

Jesli orzymam krotkie i lopatologiczne wytlumaczenie stosowanych rodzajow glosnikow bede niezmiernie wdzieczny wink.gif

Napisano

> Witam

> Hmmmm... Wlasnie stoje przed wyborem glosnikow na przednie drzwi. A

> jako, ze jestem kompletnym laikiem, to mam prosbe o

> wytlumaczenie.

> Czy instalujac dwudrozne glosniki w drzwiach dokonuje przerostu formy

> nad trescia ??

> Jezeli nie dwudrozne to jakie ? O jaki rodzaj glosnikow mam sie pytac

> sprzedawcow ??

> Jesli orzymam krotkie i lopatologiczne wytlumaczenie stosowanych

> rodzajow glosnikow bede niezmiernie wdzieczny

Łopatologicznie to wygląda to tak. Tony wysokie jesteś w stanie rozpoznać skąd dochodzą i to głównie odpowiadają za tzw. scenę. Wyobraź sobie, że jesteś na koncercie gdzie jesteś w stanie usłyszeć, ze skrzypce grają lekko z lewej, werbel po środku, a po prawej masz piszczałkę.

Inaczej jest z tonami niskimi, te bardzo ciężko zlokalizować, głośnik basowy (taki faktycznie basowy jak np. w subwooferze) może być w bagazniku i nie ma to znaczenia, bo i tak słyszysz dudnienie a nie zlokalizujesz go do końca.

Tak więc wysokotonowe powinieneś mieć możliwie wycelowane w głowę (właśnie dlatego montuje się je np. w słupkach). Wycelowanie wysokich tonów w łydki w zasadzie sprawia że słyszysz te tony, ale kupa ich ginie, a lokalizacja poszczególnych dźwięków (czyli tzw. scena) jest dużo gorsza.

Zamontuj zestaw odseparowany gdzie średnio-nisko tonowe głosniki umieścisz w drzwiach, a wysokotonowe głośniki umieścisz w otworach na desce.

Napisano

> Łopatologicznie to wygląda to tak. Tony wysokie jesteś w stanie

> rozpoznać skąd dochodzą i to głównie odpowiadają za tzw. scenę.

> Wyobraź sobie, że jesteś na koncercie gdzie jesteś w stanie

> usłyszeć, ze skrzypce grają lekko z lewej, werbel po środku, a

> po prawej masz piszczałkę.

> Inaczej jest z tonami niskimi, te bardzo ciężko zlokalizować, głośnik

> basowy (taki faktycznie basowy jak np. w subwooferze) może być w

> bagazniku i nie ma to znaczenia, bo i tak słyszysz dudnienie a

> nie zlokalizujesz go do końca.

> Tak więc wysokotonowe powinieneś mieć możliwie wycelowane w głowę

> (właśnie dlatego montuje się je np. w słupkach). Wycelowanie

> wysokich tonów w łydki w zasadzie sprawia że słyszysz te tony,

> ale kupa ich ginie, a lokalizacja poszczególnych dźwięków (czyli

> tzw. scena) jest dużo gorsza.

> Zamontuj zestaw odseparowany gdzie średnio-nisko tonowe głosniki

> umieścisz w drzwiach, a wysokotonowe głośniki umieścisz w

> otworach na desce.

Dziekuje za odpowiedz

Czy ponizszy zestaw bedzie dobrym rozwiazaniem ??

Niby dwu drozne ale mid/bas plus dwa tweetery :|

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83475247

Pozdrawiam

Rafal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.