Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mało płynu chłodniczego? Corsa B 1.2

Featured Replies

Napisano

Zabrałem się wczoraj za wymianę płynu chłodzącego w Corsie B 1.2 z 1993r. Sciagnalem wąż doprowadzający płyn ze zbiornika wyrownawczego do chłodnicy (dolny), zlałem część płynu do pojemnika, pozniej poluzowałem gwint czujnika temperatury i zlałem reszte.

Tyle, ze z tego co widze, płynu jest jakos niewiele (około 3 litrów). Przed rozpoczęciem pracy płynu w zbiorniku wyrównawczym było tyle ile potrzeba, nie było też problemów z chłodzeniem, wentylator włączał się jak należy.

Założyłem wąż, dokręciłem czujnik i wlałem testowo wode - weszło mniej więcej tyle, ile się wylało płynu poprzednio. Czyli za mało, powinno wejsc o ile pamiętam około 6 litrów?

Odpaliłem silnik, ale tylko na chwile bo sie bałem czy sie cos nie przegrzeje hmm.gif

Co źle zrobiłem? Czy też może się coś zatkało itp? Jesli jest po prostu zapowietrzona to jak to odpowietrzyć? hmm.gif

Napisano

Całego płynu chyba nie da się spuścić, u mnie do Astry też weszło ok 4 l zamiast ponad 5 (dokładnie nie pamiętam). Coś by jeszcze wyleciało jakbyś wyjął pompę wody. Co do odpowietrzenia - odkręć korek płunu i odpal autko, niech się nagrzeje, w miarę jak się ukłąd wypełni, może ubywać płynu w zbiorniczku, wtedy ewentualnie uzupełnisz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Całego płynu chyba nie da się spuścić, u mnie do Astry też weszło ok

> 4 l zamiast ponad 5 (dokładnie nie pamiętam). Coś by jeszcze

> wyleciało jakbyś wyjął pompę wody. Co do odpowietrzenia - odkręć

> korek płunu i odpal autko, niech się nagrzeje, w miarę jak się

> ukłąd wypełni, może ubywać płynu w zbiorniczku, wtedy

> ewentualnie uzupełnisz

Czyli nie bać się, odpalić silnik i zaczekać aż się zacznie przegrzewać, do włączenia wentylatora? hmm.gif

Napisano

> Czyli nie bać się, odpalić silnik i zaczekać aż się zacznie

> przegrzewać, do włączenia wentylatora?

Dokładnie tak ok.gif

Tylko kontroluj poziom płynu w zbiorniku smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak

> Tylko kontroluj poziom płynu w zbiorniku

Dzieki ok.gif

Napisano
  • Autor

Odpalilem autko na otwartym korku zbiorniczka, jak sie silnik porzadnie zagrzał to zaczelo konkretnie bulgotać, troche sie wylalo, wciagnelo wiekszosc zawartosci zbiorniczka do instalacji - i tak pare razy. Po wylaczeniu i ostygnieciu silnika znowu wciagnelo całą zawartosc do instalacji biglaugh.gif Zbiorniczek zostal pusty, wiec go dopelnilem ile trzeba i styka yay.gif Na wszelki wypadek bede lookal co sie dzieje w zbiorniczku przez jakis czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.