Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z kierunkowskazem (???)

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem świeżym - 1,5 miesiąca - użytkownikiem Brava 1,4S rocznik 1997/98 i ostatnio stwierdziłem dziwne zachowanie sterownika kierunkowskazu. Otóż, kierunkowskaz w lewo migoce szybko (tak ze 2 razy szybciej niż normalnie), gdy jest włączony przycisk świadeł przeciwmgielnych. Gdy wyłącze przeciwmgielne to jest normalnie. W prawo działa zawsze normalnie. Ponadto kontrolka przy światłach przeciwmgielnych - ta na przycisku po lewej od kontrolki alarmu - czasem miga w rytm kierunkowskazów lub słabo się świeci, a czasem nie świeci.

Czy jest to normalne? Co ewentualnie mogę sprawdzić przed wizytą u elektryka samochodowego by zlokalizować przyczynę?

Proszę o pomoc.

Poza tym autko sprawuje się OK. Przejechałem już około 1700km. Średnie spalanie około 7,2l/100km - jeżdzę spokojnie.

Pozdrawiam

Marek

Napisano

ja to bym szukał przyczyny w masie - czasem gdy jej brak wszystko swieci jak na choince... hmm.gif

LPG nie wrzucasz? palacz.gif

/uzupełnij sobie profil bo starszyzna zaraz zwróci uwage/

Napisano

> Witam ! Ta to masa ,ja mialem tak samo , poszukaj wtyczki przy lampie , wyciagnij , zobacz czy nie grzeje sie styk na wtyczce ( pierwszy od gory - przynajmniej u mnie wink.gif ) , podegnij go , trysnij jakims specyfikiem do stykow - powinno pomoc !!! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź.

Problem nabiera coraz większe rozmiaru bo dotyczy już także prawego kierunkowskazu. Poprostu szaleją jak na choince.

Co ciekawe raz to jest, a raz nie ma więc trzeba poszukać złej maski smile.gif bo się nie da jeździć.

Jak się uporam z problemem to dam znać.

Co do LPG to na razie nie. Muszę się pozbierać finansowo.

Nie długo wymiana oleju, płynu hamulcowego i przegląd.

Po za tym zbliża się zima i trzeba oponki zmienić.

Dzięki i pozdrawiam

Marek

Napisano

> Witam

> Jestem świeżym - 1,5 miesiąca - użytkownikiem Brava 1,4S rocznik

> 1997/98 i ostatnio stwierdziłem dziwne zachowanie sterownika

> kierunkowskazu. Otóż, kierunkowskaz w lewo migoce szybko (tak ze

> 2 razy szybciej niż normalnie), gdy jest włączony przycisk

> świadeł przeciwmgielnych. Gdy wyłącze przeciwmgielne to jest

> normalnie. W prawo działa zawsze normalnie. Ponadto kontrolka

> przy światłach przeciwmgielnych - ta na przycisku po lewej od

> kontrolki alarmu - czasem miga w rytm kierunkowskazów lub słabo

> się świeci, a czasem nie świeci.

> Czy jest to normalne? Co ewentualnie mogę sprawdzić przed wizytą u

> elektryka samochodowego by zlokalizować przyczynę?

> Proszę o pomoc.

> Poza tym autko sprawuje się OK. Przejechałem już około 1700km.

> Średnie spalanie około 7,2l/100km - jeżdzę spokojnie.

> Pozdrawiam

> Marek

przeczyscic styki na tylnej lewej lampie. Miałem identycznie

Napisano
  • Autor

Witam

Niestety po wczorajszych oględzinach nie udało mi się zlokalizować przyczyny.

Okazuje się, że to działa także na stopa - nie ma jak pomoc drugiej osoby. Razem ze stopem zapalają się obydwa kierunkowskazy - stop świeci słabiej niż normalnie i prawie tak samo słabo świecą kierunkowskazy. Jestem przekonany, że to zła masa, tylko gdzie? Wygląda to na tył. Nie grzebałem w tynej części więc może to istotnie tam. Zobaczę tę tylną lewą lampę.

Dzięki za pomoc

Marek

P.S. Znalazłem to: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=274596865&page=&view=&sb=5&o=&fpart=3&vc=1 - to chyba rozwiązanie problemu bo objawy takie same.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany - jak sądzę bo od poprawy jest spokój z choinką.

Tak jak mówiliście problem był związany z masą przy lewej tylnej lampie, a dokładniej poluzowanie styków na kostce. Pomogło dogięcie i dociśnięcie styków. Kostka nie jest na szczęście ani skorodowana ani też przegrzana.

Przy okazji w lewej tylnej lampie znalazłem akustyczny sygnalizator cofania w postaci buzzera (jeden kabelek się odpiął), który podpiąłem pod żarówkę cofania. Sygnalizatorek jest w lampie więc nie zaleje go, a przy tym jest bardzo dobrze słyszalny. Ciekawy patent. idea.gif

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Marek

P.S. Drugi dzień bez problemów, więc to było to - słaby styk w lewej lampie.

Napisano
  • Autor

Witam

Od kilku dni bez choinki. Problem rozwiązany. Dzięki za pomoc

Chodzi mi po głowie kilka pomysłów na przeróbki:

1. wymiana radia (standardowy radiomagnetofon), a przed tym zrobienie porządku z instalacją głośnikową

2. sterownik oświetlenia kabiny - mała ale bardzo wygodna rzecz

3. zabudowa samochodowego termometru 2/3 punktowego z zegarem - jeśli będzie czas to może przybrać nawet rozmiar komputerka samochodowego bo mam zacięcie elektroniczne. Termometr + zegar do samochodu to jakieś 35-50 zł. Za tę kwotę udało by się poskładać coś bardziej rozwojowego (termometr,zegar,przypominacz o światłach,sterownik oświetlenia wnętrza,kalkulator,rejestator zużycia paliwa,itp. itd.).

4. wymiana podświetlenia deski na LEDowe

Nie przewiduję zbyt mocnej ingerencji w instalację samochodu a tylko drobne przeróbki poprawiające wygodę drive.gif

Pozdrawiam

Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.