Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mieszanina gazu i benzyny czy można tak jeździć

Featured Replies

Napisano

witam, tak siedzę i dumam hmm.gif w garażu stoi pacjent lanos 1.6 16v ze stagiem 300. reduktor alaska do bodajrze 90 lub 100KM. i tak plan jest taki że mam go uturbiać... turbina KKK K04 w praktyce wstawałaby powyżej 3tys rpm.

Zasilanie: benzyna-> 4 seryjne wtryski + 2 dodatkowe sterowane piggybackiem niezależnie od seryjnego ECU z dodatkową pompą paliwa.

LPG-> 4 valteki + 2 dodatkowe wtryski benzynowe j.w. i tak moje pytanie jest takie czy można jednocześnie jeździć na 2 paliwach czyli LPG i na benzynie przy doładowaniu? auto jest brata on twierdzi że jego by to satysfakcjonowało, chociaż ja doradzałem mu żeby wymienić reduktor, wtryski gazowe i benzynowe na wydajniejsze, ale on twierdzi że jego by to satysfakcjonowało bo on jeździ spokojnie i czasem tylko wykorzystuje pełną moc silnika, a instalację ma nową przejechał na niej może z 1tys km i dlatego szkoda mu tego wszystkiego wywalać... dlatego majstry poradźcie czy można tak jeździć na tych 2 paliwach jednocześnie? wszelkie sugestie mile widziane 20.GIF

Napisano

Jednoczesne zasilanie tego samego cylindra gazem i benzyną może być problematyczne bo potrzebny będzie układ obliczający dawkę obydwu paliw tak aby się spalały razem.

Rozumiem, że chcesz puścić LPG na 4 wtryskiwaczach + 2 wtryskiwacze benzyny? Gdzie byłyby zamontowane dodatkowe wtryski noPb tak aby paliwo docierało do 4-ech garów?

Wg mnie dużo taniej i prościej będzie dać większe wtryski benzynowe np. z jakiegoś c20let i większy reduktor np. KME GOLD, a Valteki rozwiercić hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jednoczesne zasilanie tego samego cylindra gazem i benzyną może być

> problematyczne bo potrzebny będzie układ obliczający dawkę

> obydwu paliw tak aby się spalały razem.

> Rozumiem, że chcesz puścić LPG na 4 wtryskiwaczach + 2 wtryskiwacze

> benzyny? Gdzie byłyby zamontowane dodatkowe wtryski noPb tak aby

> paliwo docierało do 4-ech garów?

> Wg mnie dużo taniej i prościej będzie dać większe wtryski benzynowe

> np. z jakiegoś c20let i większy reduktor np. KME GOLD, a Valteki

> rozwiercić

te dwa dodatkowe były by zamontowane na przewodzie dolotowym przed przepustnicą. a co do obliczania dawki to miałbym osobny komp (ecumaster) i normalnie wystroiłbym na podstawie sondy szerokopasmowej hmm.gif oczywiście wiem, że dla gazu i benzyny jest troche inny skład AFR, ale ustawiałbym bym tak jak gdyby to było na benzynie, czyli na samym gazie było by troszkę za bogato. w sumie to taniej by wyszło właśnie tym spartańskim mieszanym sposobem bo trzeba by było kupić 2 wtryski, pompę paliwa i przekaźnik, a gdybym robił "tak jak należy" to trzeba by było kupić 4 wydajne wtryski, pompę paliwa, reduktor i rozwiercać valteki. noi trzeba by było jeszcze pomyśleć o nie przewidzianych sytuacjach czyli niewydolność przewodów paliwowych, a gdybym zrobił właśnie na tych dodatkowych wtryskach to w sumie te prblemy miałbym rozwiązane hmm.gif

Napisano

> witam, tak siedzę i dumam w garażu stoi pacjent lanos 1.6 16v ze stagiem 300. reduktor alaska do bodajrze 90 lub 100KM. i tak plan jest taki że mam go uturbiać... turbina KKK K04 w praktyce wstawałaby powyżej 3tys rpm.

A nie myślałeś nad wersją BLOS i turbo tylko dla lpg, dojazdy na benzynie realizowane byłyby na benzynie i nie można byłoby przekraczać 3000obr./min ...

Jest ktoś na forum co tak ma i to właśnie w lanosie, nie wiem niestety na jakim silniku.

Może nawet wystarczyłby stag, tylko mnożnik od 3000 w górę trzeba by dobrać doświadczalnie, no i może trzeba byłoby także wymienić reduktor na mocniejszy ...

Napisano

Jezdziłem na LPG pomieszanym z benzyną i się tak da jezdzić byle paliwo/powietrze było we właściwych proporcjach.

Napisano
  • Autor

> A nie myślałeś nad wersją BLOS i turbo tylko dla lpg, dojazdy na

> benzynie realizowane byłyby na benzynie i nie można byłoby

> przekraczać 3000obr./min ...

> Jest ktoś na forum co tak ma i to właśnie w lanosie, nie wiem

> niestety na jakim silniku.

na 1,5 sohc. blos to b.dobre rozwiązanie do takich wydumek, ale swapować 4gen na 2 gen to się raczej mija z celem hmm.gif już lepiej byłoby wymienić komp i wiązkę na zenita i mieszankę dałoy się ustawić niezależnie od benzyny.... jeszcze gdyby nie było wcale gazu i zakładany byłby 1szy raz to z tym blosem jak najbardziej tak.

> Może nawet wystarczyłby stag, tylko mnożnik od 3000 w górę trzeba by

> dobrać doświadczalnie, no i może trzeba byłoby także wymienić

> reduktor na mocniejszy ...

no reduktor na pewno trzeba by było założyć wydajniejszy... gdyby w stagu była możliwość stworzenia nowych kropek czyli czasów wtrysku na tej mapie to było lux&malyna...

Napisano
  • Autor

a czy wie ktoś np jak auto pracuje na benzynie to czy w w reduktorze i wtryskach znajduje się wtedy gaz? mowa o stagu.

Napisano

> a czy wie ktoś np jak auto pracuje na benzynie to czy w w reduktorze i wtryskach znajduje się wtedy gaz? mowa o stagu.

W instalacji nadciśnieniowej zawsze jest lpg aż do wtrysków. Gdy lpg nie jest używany to ciśnienie spada, ale tylko do atmosferysznego - gaz nadal jest w całym układzie, aż do wtrysków.

Napisano
  • Autor

> W instalacji nadciśnieniowej zawsze jest lpg aż do wtrysków. Gdy lpg

> nie jest używany to ciśnienie spada, ale tylko do

> atmosferysznego - gaz nadal jest w całym układzie, aż do

> wtrysków.

bo wymyśliłem sobie że w sumie po co zakładać dodatkowe wtryski benzynowe jak można dołożyć drugą listwe valteków i wysterować ją ecumasterem tylko w nadciśnieniu. dawałaby gaz zarówno na benzynie jak i na gazie ale tylko zrobiłbym mape wtrysku dla nadciśnienia a w podciśnieniu chodziło by jak teraz na serii, no tylko oczywiście trzeba by było wymienić ten reduktor na mocniejszy hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.