Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lotos thermal Control

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie o tych olejach bo nasza koleżanka Ania_Gd się zapytuje czy można lać takie cuda do naszych maszyn ? Ania lała wcześniej 1oW4o Minerał i jej silnik ma tendencje do wysokich temeratur crazy.gif

Stąd to pytanie... !?

Napisano

ale te oleje to chyba wylacznie syntetyki wiec po mineralnym nie zabardzo

GP

Napisano

> Ania lała wcześniej

> 1oW4o Minerał i jej silnik ma tendencje do wysokich temeratur

Moze i to byl mineral, ale ja obstawiam za polsyntetykiem zlosnik.gif Co to znaczy "tendencje do wysokich temperatur"?

Jak cos ma w nazwie np. "thermal control" to nie znaczy od razu, ze lepiej chlodzi silnik niz inne oleum, tylko ze marketingowiec wymyslil swoj oryginalny belkocik by to lepiej sprzedac 270751858-jezyk.gif

Napisano

poprawie Yasia:

15W40 - mineralny

a moje zapytanie stad ze 'podobno' maja lepiej chronic silnik w wysokich temperaturach a nie przed nimi (bo od tego jest uklad chlodzenia), i chcialam wiedziec czy ktos to lal do swojego silniczka. Moj poprostu jak wiekszosc fiatowskich silnikow ma tak ze przy spokojnej jezdzie trzyma sobie te 90 stopni ale jak go przycisnac (a mozna i to calkiem ladnie ;p ) to temp momentalnie przekracza 90 i potem to juz idzie w gore i trzyma te ok 100 - 130 biglaugh.gif

Jednak po dokladniejszych ogledzinach dowiedzialam sie ze w tej serii jest tylko polsyntetyk a mineralnych nie robia - takze chyba pytanie moge cofnac alien.gif

Napisano

> ale jak

> go przycisnac (a mozna i to calkiem ladnie ;p ) to temp

> momentalnie przekracza 90 i potem to juz idzie w gore i trzyma

> te ok 100 - 130 boje_sie.gif

To nie jest normalne... no.gif Temperatura rzedu 130 st. C w ukladzie chlodzenia, to chyba lekkie przegiecie... spineyes.gif

Napisano

> To nie jest normalne... Temperatura rzedu 130 st. C w ukladzie

> chlodzenia, to chyba lekkie przegiecie...

z tego co mi wiadomo to kazdy fiacior ma tak ze jak juz przekroczy 90 stopni to leci w gore sick.gif

przy normalnej jezdzie jest wszystko ok, trzyma temperature na stalym poziomie, uklad chlodzenia dziala bez zarzutu, wentylator sie zalacza jak trzeba...

ale jak sie chcesz z kims poscigac to wybacz ale pilujesz silnik i nie ma bata zeby sie temperatura nie podniosla...

a jak sie podniesie to lapie do 130... to jest silnik seryjny wiec uklady rowniez nie sa przystosowane do wymagan rajdowych devil.gif

Napisano

po pierwsz oleje lotos to porazka. kazdy ci to powie. wszedzie gdzie pojedziesz to powiedza ci to samo. bynajmniej tam gdzie ja wymieniam oleje.

a co do temperatury to w uno bodajrze dojdzie do 98. sprawdzałem czujnikiem. wiecej nie moze byc, no chyba ze to np audi. tam jest wyzsza temperatura.

ale mam takie pytanie:

czy to normalne ze jak jezdze miastem to temperature mam 90st jak wpadam na trase to tak prz 120 silnik wychładza sie nawet ponizej 60st.

jak sie scigam i go piłuje to tez ładnie trzyma 90st.

termostat sprawny!

Napisano

> czy to normalne ze jak jezdze miastem to temperature mam 90st jak

> wpadam na trase to tak prz 120 silnik wychładza sie nawet

> ponizej 60st.

Moim zdaniem nie... smirk.gif

> termostat sprawny!

Jestes tego w 100% pewny, bo opisywany objaw swiadczy wlasnie o walnietym termostacie... smirk.gif

Napisano

> Moim zdaniem nie...

> Jestes tego w 100% pewny, bo opisywany objaw swiadczy wlasnie o

> walnietym termostacie...

ojciec mi sprawdzał go a jest mechanikiem i mowi ze w porzadku jest tylko ze jak mi go sprawdzał to temperatura na trasie spadała mi do ponad 70-75st a nie ponizej 60.

moze masz racje. ile taki termostat do 1,5???

Napisano

> Moj poprostu jak wiekszosc fiatowskich silnikow ma

> tak ze przy spokojnej jezdzie trzyma sobie te 90 stopni ale jak

> go przycisnac (a mozna i to calkiem ladnie ;p ) to temp

> momentalnie przekracza 90 i potem to juz idzie w gore i trzyma

> te ok 100 - 130

Proponuje naprawic samochod, a nie zmieniac olej zlosnik.gif Teoria, ze "Fiat tak ma" jest bledna. Proponuje sprawdzic w pierwszej kolejnosci, czy wlacza sie wentylator chlodnicy. W sprawnym samochodzie temperatura utrzymuje sie stale w okolicach 90-tki. Mnie to wyglada na malo wydajna chlodnice. W kazdym razie olej tu nie ma nic do rzeczy zlosnik.gif

Napisano

> czy to normalne ze jak jezdze miastem to temperature mam 90st jak

> wpadam na trase to tak prz 120 silnik wychładza sie nawet

> ponizej 60st.

TERMOSTAT DO WYMIANY

Napisano

> Proponuje naprawic samochod, a nie zmieniac olej Teoria, ze "Fiat

> tak ma" jest bledna. Proponuje sprawdzic w pierwszej kolejnosci,

> czy wlacza sie wentylator chlodnicy.

wentylator zalacza sie a uklad chlodzenia jest szczelny i dziala bez zarzutu - pisalam juz

> W sprawnym samochodzie

> temperatura utrzymuje sie stale w okolicach 90-tki.

NIE, gdy zylujesz seryjny silnik fiata 1.1 z 93 r z przebiegiem 120tys km, w okolicach 9000 obrotow kiedy sie scigasz - jest to niemozliwe poprostu

> Mnie to

> wyglada na malo wydajna chlodnice. W kazdym razie olej tu nie ma

> nic do rzeczy

owszem MA poniewaz jak napisalam chodzilo mi o OCHRONE silnika W wysokich temp a NIE PRZED nimi

ech psze pana pan mnie straszy i gdybym nie byla na 100% pewna mojego aftka to bym juz na warsztat pedzila wink.gif

pozdro

Napisano

> NIE, gdy zylujesz seryjny silnik fiata 1.1 z 93 r z przebiegiem 120tys km, w okolicach 9000 obrotow

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

cicho nie mam obrotka wink.gif

po konsultacji wychodzi ze do 7000 clown.gif

Napisano

> cicho nie mam obrotka

To zmien 9 na 6 i bedzie dobrze... zlosnik.gif

Napisano

> To zmien 9 na 6 i bedzie dobrze...

nie hehe.gif na -> 7 biglaugh.gif

Napisano

> NIE, gdy zylujesz seryjny silnik fiata 1.1 z 93 r z przebiegiem

> 120tys km, w okolicach 9000 obrotow kiedy sie scigasz - jest to

> niemozliwe poprostu

dobre, dobre z tymi obrotami zlosnik.gif to juz prawie F1 zlosnik.gif

otoz droga Aniu na jakich obrotach by nie pracowal silnik temperatura ma sie trzymac ponizej 100 stopni. jezeli jest inaczej, to jest zle zlosnik.gif

Napisano

> dobre, dobre z tymi obrotami to juz prawie F1

> otoz droga Aniu na jakich obrotach by nie pracowal silnik temperatura

> ma sie trzymac ponizej 100 stopni. jezeli jest inaczej, to jest

> zle

dokładnie tak jest jak nap[isałeś dlatego trzeba Ani zaproponować natychmiastową zmiane mechanika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.