Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile płynu chłodniczego w Bravie 1,2 16V ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj zmieniałem płyn w chłodniczy w Bravce, trochę się przy tym pochlapałem (za szybko zdjąłem rurę), jak wszystko zleciało przedmuchałem od góry układ, ile mogło tyle jeszcze wyleciało. Założyłem rurę wlewam płyn i patrzę... jest MAX a wlałem litr no to zacząłem go "wciskać" od góry dmuchając we wlew i tym sposobem doszedłem do 3,5 litra wlanych (kupiłem 4 l Shella) i dalej już ciężko idzie - podziałka na MAX. Odpaliłem autko z ogrzewaniem przejechałem 12 km, wszystko w normie (temp), chłodnica się nagrzewa - zatrzymałem - poziom minimalnie się obniżył jeszcze, więc dolałem trochę. Pewnie jak jeszcze jutro pojeżdżę to dalej "rozejdzie" się lepiej po układzie i będzie trzeba dolać.

Aha, starego płynu który zlałem było za mało (zdecydowanie poniżej podziałki MIN) a wyleciało go ok. 3,5 litra + to czego nie zdążyłem "złapać" w miskę a było tego trochę.

Moje pytanko - ile dokładnie w litrach tego płynu powinno być i czy wszystko dobrze zrobiłem zmieniając płyn ?

z góry dzięki za ewentualne sugesie i pomoc

Napisano

z nagrzewnica 6 L a z klima 5,5 L oczywiście ksiązkowo

ps. uzupełnij profil

Napisano

> Dzisiaj zmieniałem płyn w chłodniczy w Bravce, trochę się przy tym

> pochlapałem (...)

Witam

A okręcileś odpowietrzniki i odpowietrzyłeś układ? Bo to właśnie może tłumaczyć dlaczego tak ciężko było wlać ten płyn.

Napisano
  • Autor

> Witam

> A okręcileś odpowietrzniki i odpowietrzyłeś układ? Bo to właśnie może

> tłumaczyć dlaczego tak ciężko było wlać ten płyn.

Czytałem tutaj na forum, że trzeba coś takiego zrobić, ale nie wiedziałem gdzie są te odpowietrzniki. Czy mógłbyś mi opisać gdzie one są ? Czy już po fakcie jak zalałem płynem czy dolewać powoli dalej ?

Napisano

> Czytałem tutaj na forum, że trzeba coś takiego zrobić, ale nie

> wiedziałem gdzie są te odpowietrzniki. Czy mógłbyś mi opisać

> gdzie one są ?

Jeden jest na chłodnicy, drugi w okolicy podszybia, niedaleko komputera. Taki plastykowy cienki czarny wąż, z plastykową nakrętką, którą trzeba ostrożnie odkręcać.

Napisano

No sam jestem ciekaw , gdzie te odpowietrzniki , bo też muszę zmienić płyn. Może nie trzeba ich ruszać smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Jeden jest na chłodnicy, drugi w okolicy podszybia, niedaleko

> komputera. Taki plastykowy cienki czarny wąż, z plastykową

> nakrętką, którą trzeba ostrożnie odkręcać.

Nakrętki są może białe ? Jakiej wielkości ? Czy mógłbyś opisać w takim razie po kolei co i jak zrobić ? Najpierw zlać płyn, potem odpowietrzyć (czy to tylko kwestie odkręcenia nakrętek ?) i potem zalać ?

Napisano

> No sam jestem ciekaw , gdzie te odpowietrzniki , bo też muszę zmienić

> płyn. Może nie trzeba ich ruszać

Nie wiem gdzie są w 1.2 odpowietrzniki, wiem za to, że odpowietrzyć trzeba, więc zapomnij o takiej ewentualności,że ich nie będziesz ruszał.

Napisano

> Nakrętki są może białe ? Jakiej wielkości ? Czy mógłbyś opisać w

> takim razie po kolei co i jak zrobić ? Najpierw zlać płyn, potem

> odpowietrzyć (czy to tylko kwestie odkręcenia nakrętek ?) i

> potem zalać ?

Po spuszczeniu płynu odkręcasz odpowietrzniki i powoli wlewasz płyn. Kiedy przeleje się przez najniżej położony odpowietrznik to zakręcasz go i wlewasz dalej. I tak do najwyżej położonego odpowietrznika. Tak robi się w każdym samochodzie.

Napisano

> Nakrętki są może białe ? Jakiej wielkości ? Czy mógłbyś opisać w

> takim razie po kolei co i jak zrobić ? Najpierw zlać płyn, potem

> odpowietrzyć (czy to tylko kwestie odkręcenia nakrętek ?) i

> potem zalać ?

Na chłodnicy jest biała, po lewej stronie, stojąc przed komorą silnika, twarzą do niej. Drugi odpowietrznik jest czarny, to korek wkręcony w plastykową rurkę. Ktoś tu kiedyś napisał, że układ chłodzenia w 1,2 sam się odpowietrza, w co nie za bardzo chce mi się wierzyć. Odkręć najpierw na chłodnicy, odpowietrz ją, a potem ten pod podszygbiem. Ten drugi, to najwyższy punkt układu chłodzącego. Jak odpowietrzysz, przegoń auto i powtórz jeszcze raz odpowietrzanie.

Napisano
  • Autor

Znalazłem taką receptę chyba w tym momencie dla mnie najlepszą ,gdyż przypomnę że troszkę skopałem sprawę, zalewając już 3,5 litra świeżego płynu bez odkręcania odpowietrzników a nie chcę go z powrotem już zlewać i zalewać od początku bo to chyba nie ma sensu, dlatego :

"Odkrecasz oba odpowietrzniki i lejesz plyn,

jak zacznie wyciekac z nizszego, to go zakrecasz,

lejesz dalej zakrecasz drugi.

Wchodzisz do kabiny i ogrzewanie na maksa (jak jest zawor w nagrzewnicy, a w Punto

jest z uwagi na bezwladnosc cieplna mechanizmu). Uruchamiasz silnik i lekko uchylasz odpowietrzniki,

tak aby para zaczela leciec a nie plyn sie lal delikatnie go rozgrzewasz i trzymasz w okolicach 3000 obr/min,

jak sie rozgrzeje do temperatury roboczej, czyli okolo 3-4 wlaczen wentylatora zakrecasz odpowietrzniki i

gasisz silnik....

i... zapominasz, ze masz bulgotanie "

Pozdrawiam

Odkręce odpowietrzacz na chłodnicy, jeśli płyn się wyleje to odkręcę następny wyżej i doleję płynu, aż znowu nie wyleci (jeszcze wg. informacji Marka T mam do dolania 2,5 litra - razem ma być 6). Czy metoda odpowietrzania opisana powyżej sprawdzi się także dla Bravy ? Czy może inaczej ? Sorry, że tak męcze blush.gif ale muszę teraz wyprostować co zrobiłem źle a naszukałem się ile mogłem o odpowietrzaniu na tej grupie. Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość smile.gif

Napisano

> Czy metoda odpowietrzania opisana powyżej sprawdzi się także dla

> Bravy ? Czy może inaczej ? Sorry, że tak męcze ale muszę teraz

> wyprostować co zrobiłem źle a naszukałem się ile mogłem o

> odpowietrzaniu na tej grupie. Z góry dzięki za pomoc i

> cierpliwość

Witaj!

W zasadzie sposób zalewania płynem układu chłodzenia jest podobny różnice są tylko w ilości punktów odpowietrzających i ich usytuowaniu.

w 1,2 często zapomina się o tym przed komputerem i wtedy po odpaleniu silnika słychać takie przelewanie, bulgotanie płynu. Nieraz faktycznie po jakimś czasie to znika czyli w jakiś samoistny sposób się odpowietrza ( poziom płynu w zbiorniczku się obniża) ale lepiej odpowietrzyć, żeby mieć pewność że żaden bąbel nie został.

W twoim przypadku nie musisz spuszczać nowego płynu tylko zrób te procedury które opisał chyba smok wyżej.

Ciekawy sposób na siłowe wpychanie płynu sprężonym powietrzem ,moim zdaniem niebezpieczny bo chłodnica może nie wytrzymać ciśnienia i się rozszczelni.

Uzupełnij profil zanim Mod cię nie dopadnie.

Napisano
  • Autor

Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi wszystkim - już odpowietrzyłem i wszystko jest ok - profil też uzupełniony

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.