Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwna rzecz z hamulcem

Featured Replies

Napisano

Witam już załamuje ręce od jakiegoś czsu zacisk w mojej astrze na przednim lewym kole często się blokowal, pojechalem do mechanika przeczyścil sprawdzil i nic wszystko jest oki (tarcze, klocki cylinderki...) dziala bez zarzutu, na pewien czas to wszytsko ustało i było pieknie tylko lałem i jeździłem wkońcu do tego słuzy auto.

Ostatnio znowu sie zaczęło tylko teraz objaw przeżucił się dodatkowo na tylne koła po parogodzinnym postoju samochód w pierwszych minutach od uroruchomienia po naciśnięciu na pedał hamulca bardzo gwałtownie hamuje blokując tylne koła, po przejechaniu paru kilometrów samochód znów normalnie hamuje tylko od czasu do czasu łapie to przednie lewe koło. Znów udałem się do mechanika przejzał wszystko jeszcze raz i znów wszystko działa bez zażutu. Zapytałem innego mechanika co to może być powiedział mi o jakimś zaworku przy serwie. I teraz moje pytanie czy to może być właśnie przyczyną dolegliwości samochodu??

Napisano

A układ z ABS-em czy bez??

Jak bez to może być kwestia zanieczyszczonego płynu w układzie, jak z ABS-em to nie znam sie dokładnie, ale może cosik z elektroniką.

PS. Małe OT, ale ostatnio mój dobry znajomy miał taką właśnie przygodą jadąc motorem całe szczęście nieduża prędkość, hamulec zablokował mu przednie koło, po oddaniu do serwisu coś nie tak było z elektroniką.

Strach pomyśleć jakby jechał tak jak lubi czyli ile fabryka dała

Napisano

A co może mieć ABS do zbyt mocnego hamowania? ABS po wykryciu blokady koła ma za zadanie zmniejszanie siły hamowania a nie zwiększanie.

Ja bym zaczął od wymiany płynu.

Napisano

> A co może mieć ABS do zbyt mocnego hamowania? ABS po wykryciu blokady

> koła ma za zadanie zmniejszanie siły hamowania a nie

> zwiększanie.

> Ja bym zaczął od wymiany płynu.

Tak jak pisałem wcześniej, jak ABS to nie wiem (nie znam się).

Ale z przytoczonego przykładu sytuacji mojego kumpla na motorze - on ma ABS w tym motocyklu i mu zblokowało a nie używał hamulcy.

Wot panie komputer, mądrzejszy od człowieka.

Nie ufam takim systemom do końca.

PZDR VEN

Napisano

No to serwis powciskał jakiegoś kitu. ABS nie hamuje sam z siebie. No chyba że ASR w tym motocyklu był.

Napisano

> No to serwis powciskał jakiegoś kitu. ABS nie hamuje sam z siebie. No

> chyba że ASR w tym motocyklu był.

Tak jak powiedziałem wcześniej, nie wiem nie znam się uwierzyłem na słowo, szczególnie że to motocykl o których nie mam zielonego pojęcia oprócz tego że mają dwa koła i zazwyczaj napęd na tył wink.gif

Napisano

Siema

W poprzednim samochodzie mialem podobne objawy palilo mi prawy klocek z przodu i tylne lewe kolo lapalo wczesniej niz prawe wymienialem zacisk i inne takie zeczy a powodem byl niedrozny prawy przedni gumowy wezyk od hamulca dzialac dzialal tylko slabiej odbijal moze i u Ciebie jest cos nie tak z tymi przewodami

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A co może mieć ABS do zbyt mocnego hamowania? ABS po wykryciu blokady

> koła ma za zadanie zmniejszanie siły hamowania a nie

> zwiększanie.

> Ja bym zaczął od wymiany płynu.

płyn był juz wymieniony jakieś trzy miesiace temu ale dalej tak się działo więc wykluczam go

Napisano

> płyn był juz wymieniony jakieś trzy miesiace temu ale dalej tak się

> działo więc wykluczam go

ale jak przewod jest gdzie czesciowo niedrozny to nie wykluczaj takiej mozliwosci i jest ona chyba bardo realna.

Napisano

U mnie przewod byl niedrozny zaraz przy metalowej koncowce guma zmurszala i zatkala przewod plyn minimalnie przepuszczalo przy wcisnieciu hamulca ale zacisk nie odbijal tak jak powinien bo bylo za male cisnienie powrotu .Mowa jest oczywiscie o przewodzie laczacym zacisk z metalowym przewodem hamulcowym

Napisano

> slabiej odbijal moze i u Ciebie jest cos nie tak z tymi

> przewodami

U mnie działa wszystko w jak najlepszym porządku. Podejrzewam, że ów wypowiedź kierowałeś do autora wątku.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

no i dziś juz złapało na całego klocki cały czas obcieraja o tarcze niezbyt mocno ale jednak koło grzeje się i nie da się praktycznie jechać bo zaczyna wydobywać się czrny dymek.

Napisano

> no i dziś juz złapało na całego klocki cały czas obcieraja o tarcze

> niezbyt mocno ale jednak koło grzeje się i nie da się

> praktycznie jechać bo zaczyna wydobywać się czrny dymek.

No to kolego muszę powiedzieć, ża napewno masz zanieczyszony układ.

Rada: Auto na lawetę bo usmażysz koło

- odkręć wszystkie elastyczne przewody

- spuść cały płyn hamulcowy

- zakup ze 2 litry płynu

- i odpowietrzaj zgodnie ze sztuką (od najdalszego koła), nie żałując płynu przy upuszczaniu

-zaopatrz się w nowe śruby i podkładki do przewodów hamulcowych

- jak wszystko będziesz skręcał zwróć szczególną uwagę na czystość pracy, aby żaden brud, pyłek nie dostał się znowu do układu.

Tak przynajmniej ja bym zrobił.

PZDR VEN

Edit I:

Aha jak dym poszedł z koła, zwróć uwagę na tarcze oraz klocki. Ja podejrzewam, że klocki masz już zeszklone i będziesz miał osłabione hamowanie oraz najpewniej będą piszczeć.

Napisano
  • Autor

mam nadzieje ze to pomoe teraz tylko trzeba się dostać do mechanika bo sam raczej tego nie zrobie

Napisano

> mam nadzieje ze to pomoe teraz tylko trzeba się dostać do mechanika

> bo sam raczej tego nie zrobie

Spokojnie praca do wykonania samemu, nawet kół nie musisz zdejmować wystarczy podnieść auto do góry i odkręcić wężyk.

Bierzesz kumpla dajesz mu piwo on CI będzie pompował a ty odpowietrzysz, w ten sposób samemu sobie zrobisz, czegoś się nauczysz, a jeżeli ta metoda nie pomoże to przynajmniej nie będziesz musiał płacić mechanikowi za robotę.

OSTRZEŻENIE!!!

Jak byś chciał samemu to zrobić, to musisz spuszczony płyn hamulcowy oddać do zutylizowania. Wylanie go w niewłaściwe miejsce jest karane grzywną wysokości 5 kpln.

PZDR VEN

Napisano

Jesli zacisk przedni sie blokuje, nalezy wymienic weze elastyczne ( o ile weryfikacja samego zacisku nie rzuca podejrzen na jego elementy). Potrafia sie zapchac i blokowac powrot plynu do zbiornika. Zjawisko nagminne w Fiatach UNO.

Oczywiscie od razu wymienic plyn hamulcowy, nie zapominajac o wysprzegliku, jesli samochod jest w niego wyposazony.

Prosty test: jesli zacisk jest zablokowany, zdjac kolo i odkrecic odpowietrznik, jesli zacisk sie zluzuje, blokuje przewod elastyczny. Jesli zacisk sie nie zluzuje, winny zacisk.

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli zacisk przedni sie blokuje, nalezy wymienic weze elastyczne ( o

> ile weryfikacja samego zacisku nie rzuca podejrzen na jego

> elementy). Potrafia sie zapchac i blokowac powrot plynu do

> zbiornika.

To wtedy będzie napewno dobrze smile.gif

> Oczywiscie od razu wymienic plyn hamulcowy, nie zapominajac o

> wysprzegliku, jesli samochod jest w niego wyposazony.

Fakt zapomniałem, że chodzi AG- nie wolno zapomnieć smile.gif

> Prosty test: jesli zacisk jest zablokowany, zdjac kolo i odkrecic

> odpowietrznik, jesli zacisk sie zluzuje, blokuje przewod

> elastyczny.

Ot przyszedł spec i wszystko wyjaśnił i poradził.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

dziękuje za sugestie bedzie chwila czasu zakupie co trzeba, posprawdzam i dam znać co dolegao

Napisano

Najpierw sprawdz, a pozniej dokonuj niezbednych zakupów.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I sprawa wyjaśniona niestety z braku czasu zrobił to mechanik, okazało się zę przeody były padnięte teraz po godzinnym teście wszystko śmiga jak powinno a co najlepsze to że klocki nie były wcale w złym stanie nie wspominam już o tarczy która okazało się że jes w miarę nowa. Jeszcze raz dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano

Podziekowania dla kolegi, ze napisal posta z rozwiazaniem calej historii, wielu o tym zapomina...

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Sorki że odświeżam wątek ale dziś problem powrócił znów zablokowało koło i mocno zaśmierdzialo mad.gif, więc chyba teraz zostaje wymiana zacisku ewentualnie przewodów tych gumowych bo wymieniona była ta część metalowa. Ja jednak obstawiam zacisk ponieważ po czyszczeniu jest zawsze jakieś 3 do 4 tygodni spokoju potem znów na nowo. P wymianie tych przewodów było aż 2 miesiące spokoju, sprawdziłem dzis te wszystkie gumki na zaciski i są one w doskonałej kondycji wyglądaja na nówki.

pozdrowionka

Napisano

> Sorki że odświeżam wątek ale dziś problem powrócił znów zablokowało

> koło i mocno zaśmierdzialo , więc chyba teraz zostaje wymiana

> zacisku ewentualnie przewodów tych gumowych bo wymieniona była

> ta część metalowa. Ja jednak obstawiam zacisk ponieważ po

> czyszczeniu jest zawsze jakieś 3 do 4 tygodni spokoju potem znów

> na nowo. P wymianie tych przewodów było aż 2 miesiące spokoju,

> sprawdziłem dzis te wszystkie gumki na zaciski i są one w

> doskonałej kondycji wyglądaja na nówki.

> pozdrowionka

Miałem w tym roku w Asterce tą samą przygodę, hamulce się grzały że nie można było jechać, czyściłem prowadnice i nic parę dni spokoju i znowu od nowa blokowanie. Zdemontowałem zacisk, wycisnełem tłok, u myłem wszystko. Dodatkowo wypolerowałem pastą TEMPO. No i problem zniknął.

Radzę spróbować tego przed zakupem niepewnego zacisku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No i zacisk wymieniony samochód śmiga aż miło po prostu był zatarty.

Dzięki za sugestie, mam nadzieje ze to juz koniec kłopotów jak nie to znów napisze cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.