Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podlaczenie instalacji a obrotomierz

Featured Replies

Napisano

Kupiłem sobie obrotomierz. samochód (chyba) nie wyposażony w instalacje do niego, znalazłem jakieś schematy ale to na spokojnie muszę usiąść i je przejże.

Do rzeczy instalacja jest podłączona pod cewkę/kopułkę. Na kartce od obrotka jest opis zeby podłączyć się pod wysokie napięcie sygnałowe czy coś w ten deseń. droga dedukcji doszedłem ze, instalacja tez będzie podłączona do niego (dokładnie zaraz za kopułka jest podłączony nie seryjny kabel). Teraz jeśli podłącze jeszcze kabel z obrotomierza to nie będzie jakiegoś buga? w sensie ze moc sygnału spadnie, sterownik LPG i obrotomierz będzie miała problemy z widzeniem obrotów

Napisano

> Kupiłem sobie obrotomierz. samochód (chyba) nie wyposażony w

> kartce od

> obrotka jest opis zeby podłączyć się pod wysokie napięcie

> sygnałowe czy coś w ten deseń.

że niby co? Jaki jest ten deseń.

> kopułka jest podłączony nie seryjny kabel). Teraz jeśli podłącze

> jeszcze kabel z obrotomierza to nie będzie jakiegoś buga? w

> sensie ze moc sygnału spadnie, sterownik LPG i obrotomierz

> będzie miała problemy z widzeniem obrotów

nie powinno być żadnych problemów. Obrotomierz jest jakiś elektroniczny?

Napisano
  • Autor

> że niby co? Jaki jest ten deseń.

no niestety kartka została w aucie i nie chce mi się już schodzi, później zejdę, dokładnie przeczytam i napisze. ok.gif

> nie powinno być żadnych problemów. Obrotomierz jest jakiś

> elektroniczny?

no ma tarcze i ta sprężyna (bodajże ślimak się nazywa) co wskazówka rusza, ale podłącza się sygnał z cewki,napięcie, masę. Wiec chyba elektroniczny

EDIT:oczywiście chodziło o wyjście sygnałowe cewki wysokiego napięcia sciana.gif

czyli mogę nawet podłączyć się w tym samym miejscu? żeby już kabla dalej nie ciaic?

Napisano
  • Autor

Obrotek podpięty, obroty poniżej 2 tys obrotów raczej prawidłowo, bieg jałowy kolo 800, nawet "próg" obrotów przy których przełącza się na LPG prawidłowy, bo wynosi kolo 2200 obrotów i do tego momentu dochodzi. Problem zaczyna się powyżej, przy delikatnym przyspieszaniu podskoczy na jakieś 2200-2300 i opadnie na 2000 i zostaje mimo tego ze silnik zwiększa obroty ( na słuch słychać, przy codziennej jeździe wyżej się nie podnosi), przy gwałtownym "wkręcaniu na obroty" (ale to trzeba naprawdę depnąć) zatrzymuje się na 2000, do jakie 3500 (więcej nie próbowałem), na jałowym potrafi wzrosnąć do 5 tys (również więcej nie próbowałem, raczej dało by rade, ale nie wiem czy nie przekłamuje przy wyższych obrotach), efekt przy delikatnym wkręcaniu, taki jak pod obciążeniem.

Wymontowalem go i reczniej obrocilem skazówkę, aby sprawdzic czy gdzie przy tych 2krpm nie chaczy, wskazowka bez ooprow sie obraca.

Spróbowałem ze zmiana na mniejsza liczbę cylindrów i o dziwo "efekt" ten przeniósł się na 3200 przy opcji 3 gary.

Także problem leży w samochodzie. Zastanawiam sie jak zmierzyć sygnał z cewki, jak interpretować wyniki, czego się spodziewać.

Czy wraz z większymi obrotami, sygnał będzie miał większą częstotliwość, czy może moc? może ktoś ma pomysł w ogóle czego szukać?

Zapomnial bym: to samodzieje sie przy benzynie/przy przelaczaniu naLPG/ n samym LPG

Edit: czy grubość kabla ma znaczenie? ponieważ kabel kupiłem trochę na "pałe" i ma 2 lub 3 krotnie większy przekrój w porównaniu do tego oryginalnego. Wpływa to na coś?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam ponownie.

czy można sie podpiąć pod wzmocniony sygnał z cewki. wzmocniony specjalnie pod sterownik LPG? Nie będzie jakiś efektów ubocznych, np osłabiał się sygnał, czego efektem będą zakłócenia w pracy obydwóch urządzeń?

Ogólnie sygnał jest slaby. Pamiętam ze był robiony jakiś układ wzmacniający. Do dziś nie ma problemów. (poprzednie temat, w którym się "żaliłem" był efektem walniętej elektryki LPG-wymieniona na nowa, sterownik bingo s.4)

Jeżeli podłącze sie bezpośrednio pod cewkę to pod obciążonym silnikiem, nie wkręca się więcej jak 2krpm, na postoje jeszcze daje rade. Czy to może być objaw słabego sygnału?

Proszę o pomoc, nie wiem czy obrotek walnięty i slaby sygnał, czy tylko wina sygnału...

Ewentualnie, czy ktoś posiada wiedzę jak zbudować niezależny okład dla obrotomierza.

Z gory dzieki

Napisano

nie rozumiem z czym jest problem. Z LPG czy z obrotkiem?

> czy można sie podpiąć pod wzmocniony sygnał z cewki. wzmocniony

> specjalnie pod sterownik LPG?

co to za wzmocnienie?

> Ewentualnie, czy ktoś posiada wiedzę jak zbudować niezależny okład

> dla obrotomierza.

a czy masz czujnik polożenia wału?

Napisano
  • Autor

> nie rozumiem z czym jest problem. Z LPG czy z obrotkiem?

LPG chodzi dobrze, podłączone jest pod cewkę. tyle ze z cewki jest bardzo slaby sygnał (urok auta) i instalacja "nie widziała" ze silnik pracuje/czy ze nie osiąga obrotów do przełączenia się na gaz. Został zainstalowany układ wzmacniający sygnał.

obrotek tez pewnie będzie przez to złe pokazywał do 2krpm z "groszem" pokazuje dobrze, później jak silnik jest obciążony to wskazówka się nie wznosi wyżej, mino ze silnik przyspiesza. na luzie przy mocnym depnieciu na pedał wchodzi wysoko, ale delikatnie zwiększając obroty stanie na 2krpm (silnik przyspiesza prawidłowo).

Nikt mi nie potrafi określić czy to tylko wina sygnału (chociaż to uniwersalny obtrotek i po przełączeniu na 3 gary ten "próg przeniósł sie wyżej)

> co to za wzmocnienie?

jakis uklad ktory wzmacnia sygnal cewki, nie wiem gdzie jest, ani jak wyglada, choć szukałem, tyle ze nie wiem dokladnie czego szukać, czy to się mieści w Peszku czy to coś bardziej rozbudowanego niewiem.gif

> a czy masz czujnik polożenia wału?

kurcze nawet nie wiem, nigdy mi sie w oczy nie rzucil, bo na wierzchu go nie ma. spojze jutro dokladniej.

z niego mozna wzisc sygnał?

Napisano

Po pierwsze trochę NTG. A po drugie mógłbyś napisać co to za samochód i jaki silnik. zolta.gif Jak dla mnie to dziwny ten slaby sygnał z cewki. Jak może być słaby. Może źle to jest podpięte pod tą cewkę. Co to za cewka zapłonowa. Normalna, zintegrowana tzw DIS czy sterowany elektronicznie DIS. Sygnał z reguły łączy się do (-) cewki o ile sterowanie prądowe jest minusem. Schematy by się jakieś przydały. Kabel z LPG jest dolutowany do tej cewki czy tylko okręcony wokół po wierzchu bo i takie kombinacje bywają.

Z czujnika wału powinien być mocny sygnał o ile taki czujnik jest.

Do czego sie w takim razie podpiąłeś z tym obrotkiem?

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze trochę NTG.

ale jedyny na którym można by to zamieścić

A po drugie mógłbyś napisać co to za samochód

> i jaki silnik.

hyundai atos pojemność 0.999cm3

Jak dla mnie to dziwny ten slaby sygnał z cewki.

> Jak może być słaby. Może źle to jest podpięte pod tą cewkę. Co

> to za cewka zapłonowa. Normalna, zintegrowana tzw DIS czy

> sterowany elektronicznie DIS. Sygnał z reguły łączy się do (-)

> cewki o ile sterowanie prądowe jest minusem.

no niestety tak to wygląda, a nie inaczej. tak wyglada ta cewka/kopułka nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, na tyle się nie znam na tym

Schematy by się

> jakieś przydały.

tez bym chciał, ale jedyne co znalazłem w internecie, to jakieś ryciny którymi nie da się posłużyć.

Kabel z LPG jest dolutowany do tej cewki czy

> tylko okręcony wokół po wierzchu bo i takie kombinacje bywają.

ładnie dolutowany

> Z czujnika wału powinien być mocny sygnał o ile taki czujnik jest.

jutro spojrzę, ale nigdy się z nim nie zetknąłem w tym aucie.

> Do czego sie w takim razie podpiąłeś z tym obrotkiem?

w te same miejsce co jest podpięta instalacja.

dzięki za zainteresowanie, danych auta nie podawałem, bo i tak ludzia nic nie mowi, szukałem nawet na anglojęzycznych forach, nawet znalazłem podobny temat tyle ze nikt nie udzielil odpowiedzi icon_rolleyes.gif

Napisano

> cewka/kopułka nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie,

To nie jest cewka tylko rozdzielacz. Jest to mechaniczny rozdzielacz a to znaczy ze nie masz czujnika położenia wału. Jeżeli ktoś podłączył pod rozdzielacz czyli pod wysokie napięcie to można łatwo uszkodzić sterownik LPG. Nie mówiąc już o tym że świecom zabierasz energie iskry.

Łączyć należy po stronie pierwotnej cewki czyli stronie prądowej (niskonapięciowej).

Tu masz linki żeby zrozumieć jak to działa.

klik

klik

Podpiąć obrotka i LPG należy do cewki a nie do rozdzielacza. Zaznaczyłem kropą niebieską.

282912419-zaplonowy.jpg

Oczywiście przerywacz jest zapewne elektroniczny bezstykowy a nie mechaniczny jak na tym rysunku. Ale zasada jest taka sama.

post-36196-14352504606196_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To nie jest cewka tylko rozdzielacz. Jest to mechaniczny rozdzielacz

sam gozownik używał hasła "kopułka", inni "mechanicy używali tego na przemian kopułka/cewka (widać tacy z nich mechanicy, szczęście ze nie dałem im samochodu, tylko "konsultowałem")

teraz będę wiedział ok.gif

> a to znaczy ze nie masz czujnika położenia wału. Jeżeli ktoś

> podłączył pod rozdzielacz czyli pod wysokie napięcie to można

> łatwo uszkodzić sterownik LPG. Nie mówiąc już o tym że świecom

> zabierasz energie iskry.

> Łączyć należy po stronie pierwotnej cewki czyli stronie prądowej

> (niskonapięciowej).

> Tu masz linki żeby zrozumieć jak to działa.

> klik

> klik

> Podpiąć obrotka i LPG należy do cewki a nie do rozdzielacza.

> Zaznaczyłem kropą niebieską.

> Oczywiście przerywacz jest zapewne elektroniczny bezstykowy a nie

> mechaniczny jak na tym rysunku. Ale zasada jest taka sama.

hmm.gif to nie jest podpięte pod sam rozdzielacz, tylko pod wtyczkę która jest do niego wsadzona(dokładnie w korpus poniżej tej kopułki), wychodzą stamtąd 4 przewody dwa żółte czarny i zielony(chyba sygnałowy, bo wszystko jest pod niego podpięte, nawet kabel z obrotka jest zielony),

także myślę ze podpięte jest prawidłowo, tyle, ze sam obrotek oszukuje.

Przyznam, ze kabla nie dolutowałem od obtrotka tylko okręciłem, bo chciałem sprawdzić czy działa, wiem ze nie dolutowany przewód może tracić sygnał, wskazówka możne się wąchać, tylko ze mi pod obciążonym silnikiem nie wskazuje więcej jak 2krpm, nawet potrafi spaść, po dojściu do tej granicy sciana.gif, na postoju trzeba depnąć zeby sie dzwignal powyżej tej magicznej granicy, delikatne przyspieszeni obrotów nic nie daje

chyba ze jestem w błędzie, tak zamocowany kabel nie ma prawa dzialac,

W sumie to szef warsztatu wypościł samochód na drogę, (on chyba osobiście nie montował, tylko mechanicy) i kabel stracił styk, wiec wymyślił bajkę o wzmacniaczu dla zachowania twarzy?

Moze wystarczy dolutować?? sam już nie wiem confused.gif

Napisano

Po kolorach to sobie można motyle łapać. Bez schematów, lub znajomości pojazdu ja nic więcej nie potrafię pomóc. Ty widzę kompletnie się nie znasz więc możemy tak gadać jak dziad do obrazu. Jedź do jakiegoś warsztatu elektryki samochodowej niech ci na to spojrzą.

przenoszę na Motokącik bo nie dotyczy LPG

Napisano
  • Autor

> Po kolorach to sobie można motyle łapać. Bez schematów, lub

> znajomości pojazdu ja nic więcej nie potrafię pomóc.

kolory kolorami, ale to było przez gazownika podłączane, a zaznaczyłem tylko ze się pokrywają, schematow niestety nie mam, a i zeznajomoscia ciezko, bo malo tych aut jest

W kazdym badz razie dzieki za pomoc

Ty widzę

> kompletnie się nie znasz więc możemy tak gadać jak dziad do

> obrazu. Jedź do jakiegoś warsztatu elektryki samochodowej niech

> ci na to spojrzą.

no nie znam się na układzie zapłonowym, potrafię sobie kable polutować, prąd podciągnąć, itp, ale nic więcej niestety. Próbowałem szukać coś na necie, ale raczej nie popularny temat

bylem u faceta który zakładał instalacje, nie podjął się bo musiał by nowy uklad zbudowac i kupa roboty ogolnie

dlatego szukam, czy faktycznie tyle roboty...

> przenoszę na Motokącik bo nie dotyczy LPG

Napisano

Najlepiej jak byś obejrzał napiecie sterujace obrotomierzem (czyli na cewce) na oscyloskopie. tu masz programik

A w ogóle co to za obrotomierz ? wrzuć jakieś zdjęcia czy skany jego instrukcji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.