Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziury w mocy , tryb ekomomiczny w Bingo itd

Featured Replies

Napisano

Miałem ostatnio trochę czasu i spróbowałem ustawić tryb ekonomiczny w BingoS4 aby sprawdzić czy zmniejszy się zużycie gazu. W zeszłym roku zakładałem mikser Rybackiego i opócz poprawy dynamiki wydawało mi się że spadło zuzycie paliwa. Ale w tym roku jednak wychodzi na to że zużycie paliwa w porównaniuze standardowym mikserem jednak jest większe. Na zbiorniku 27 l przedtem wyjeżdzałęm średnio 270 km, teraz 250 km lub czasami nawet mniej (np. 220). W archiwum AK znalazłem że opcja wyboru trybu własciwie nic nie zmienia i trzeba ustawić inny punkt neutralny sondy lambda 0,391V. U siebie miałem 0,45V więc ustawiłem 0,40 V (bo mniej się w Bingo nie da). No i zauwazyłem po próbach że nadal są dziury w mocy, z tym że przedtem były przy 3700 rpm a teraz przy 4500 rpm oraz - uwaga - czasem przy gwałtownym ruszaniu na 1 biegu blush.gif

Śrubą regulacji membrany na parownik juz nie ruszałem bo oscylacje napięcia na sondzie lambda były OK. Natomiast bypass mam zakręcony do oporu. Teraz czekam na wyjeżdzenie zbiornika aby zobaczyć zuzycie paliwa. Ale te dziury w mocy mnie wkurzają mad.gif

Juz po regulacji poszperałem w necie i znalazłem ja jakimś forum info, że ktoś dzwonił do KME i uzyskał informację, ze ten tryb pracy normalny-ekonomiczny-sportowy w Bingo jednak można uaktywniać, warunkiem jest to aby najpierw zaprogramowac sterownik w trybie NAUKA a potem już nic nie zmieniać w ustawieniach. Tak więc chyba trzeba będzie wypróbowac ten sposób.

Napisano

Jeżeli tryby można załączać, to i tak wg mnie jest to nic innego jak trzy różne poziomy napięcia neutralnego sondy.

Na zwiększone zużycie może mieć także wpływ zła masa. W jakich wartościach napięcia oscyluje lambda? Dziury w mocy to z z reguły problem nieliniowej charakterystyki układu. Można to skorygować elektroniką ale trzeba znać nachylenie. Skontroluj jak pracuje aktuator na wolnych obrotach a jak przy wysokich i to pod obciążeniem. Jak zachowuje się mieszanka gdy powstaje dziura - jest uboga czy bogata.

Napisano

Jak to dotyczy Rybackiego w Lanosie, to przy problemach z mocą jest pewnie ubogo.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli tryby można załączać, to i tak wg mnie jest to nic innego jak

> trzy różne poziomy napięcia neutralnego sondy.

> Na zwiększone zużycie może mieć także wpływ zła masa.

Masa sterownika jest akurat OK, bo podłączałem do masy silnika i mierzyłem multimetrem spadki napięć

W jakich

> wartościach napięcia oscyluje lambda?

Nawet od 0,0 do 0,8 V

>Dziury w mocy to z z

> reguły problem nieliniowej charakterystyki układu.

Czyli Rybacki ?

Można to

> skorygować elektroniką ale trzeba znać nachylenie. Skontroluj

> jak pracuje aktuator na wolnych obrotach a jak przy wysokich i

> to pod obciążeniem.

Sprawdzę

Jak zachowuje się mieszanka gdy powstaje

> dziura - jest uboga czy bogata.

Bogata - gdy wdeptywałem mocno pedał gazu to zerkałem na laptopa i wskaźnik lambdy był czerwony

Napisano

> Nawet od 0,0 do 0,8 V

czyli z tym raczej ok

> Jak zachowuje się mieszanka gdy powstaje

> Bogata - gdy wdeptywałem mocno pedał gazu to zerkałem na laptopa i

> wskaźnik lambdy był czerwony

Czyli wygląda że przelewa, choć to dziwne bo musiałoby zdrowo przebogacać.

No to podaj jeszcze te zakresy pracy aktuatora na jałowych i pod obciążeniem i podaj jakie masz ustawione zakresy ograniczeń i PWA.

Napisano
  • Autor

Na razie mam wynik spalania przy nowych ustawieniach. Na 27 l przejechał 225 km frown.gif Dzisiaj zrobię zrzuty tych ustawień i spróbuje właczyć tryb nauka

Napisano

Tego sie nie da analizować. Nie możesz wstawić tych obrazków do posta? Wydaje mi się że niektóre są po 2 razy te same a brakuje pod obciążeniem wykresów. Po co masz ustawione skok ATT na 150 !!! skoro masz w okolicach 80 PWA? To ci powoduje zalewanie silnika i dziure przy mocnym wdepnięciu. Kto to tak ustawił?

Popraw bo się robi śmietnik i usunę te posty.

Napisano
  • Autor

> Tego sie nie da analizować. Nie możesz wstawić tych obrazków do

> posta? Wydaje mi się że niektóre są po 2 razy te same a brakuje

> pod obciążeniem wykresów. Po co masz ustawione skok ATT na 150

> !!! skoro masz w okolicach 80 PWA? To ci powoduje zalewanie

> silnika i dziure przy mocnym wdepnięciu. Kto to tak ustawił?

> Popraw bo się robi śmietnik i usunę te posty.

OK, nie denerwuj się, juz poprawiam

Zrzuty w następującej kolejnosci:

1. Instalka przy dotychczasowych ustawieniach na podstawie lektury AK i innych forów zlosnik.gif

Może i niektóre obrazki się powtarzają, ale chciałem aby kącikowi fachowcy, którzy lepiej ode mnie znają temat grinser006.gif, się wypowiedzieli

Śrubę bypassu na parowniku mam zakręconą do oporu, bo nie wpływała w ogóle na wskazania lambdy na wolnych obrotach.

Śruba składu mieszanki jest ustawiona chyba OK, bo są ładne oscylacje i na wolnych i przy 3000 rpm na postoju i podczas jazdy

282880569-282878597-Zrzut2.jpg

282880569-282878599-Zrzut3.jpg

282880569-282878602-Zrzut4.jpg

2. Instalka po przeprowadzenie trybu "nauka" i w trybie jazdy "normalna"

282880569-282878611-Nauka-normal2.jpg

282880569-282878612-Nauka-normal3.jpg

282880569-282878615-Nauka-normal4.jpg

3. Instalka j.w. ale po włączeniu opcji jazdy "ekonomiczna"

282880569-282878625-Nauka-ekono4.jpg

post-74447-14352504472604_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ten skok ATT do 150 nie ruszałem, juz taki był jak kupiłem samochód

A pan gazownik też nic nie zmieniał, tylko kręcił śrubą parownika i brał kasę zlosnik.gif

Co do kasowania postów - chciałem to sam zrobić, ale znikały załączniki z posta z wklejonymi wszystkimi, pomimo że wklejałem je ponownie - z dysku na kompie hmm.gif Dlaczego tak jest ? nie wiem

Napisano

Powywalaj te zdublowane zrzuty bo do niczego nie są potrzebne. Poza tym zmieniłeś tylko jeden parametr a wstawiałeś cały zrzut. Po co ? Jaka informacje to wniosło , mozna było napisac w dóch słowach - "zmieniłem PWA, zmieniłem napięcie sondy". Natomiast to co jest ważne czyli oscylogramy z pracy silnika pod obciążeniem w czasie jazdy nadal nie ma. Chyba że poruszasz się samochodem tylko po garażu grinser006.gif

> Ten skok ATT do 150 nie ruszałem, juz taki był jak kupiłem samochód

wyłącz to albo zmień na około 90.

Napisano
  • Autor

> Powywalaj te zdublowane zrzuty bo do niczego nie są potrzebne. Poza

> tym zmieniłeś tylko jeden parametr a wstawiałeś cały zrzut. Po

> co ?

A ja wiem co program sobie sam poustawia po "nauce" i po włączeniu trybu ekonomicznego ? Czytałem domysły że pewnie napiecie oscylacji lambdy, ale jak to jest naprawde to pewnie tylko autorzy programu Bingo wiedzą.

Jaka informacje to wniosło , mozna było napisac w dóch

> słowach - "zmieniłem PWA, zmieniłem napięcie sondy". Natomiast

> to co jest ważne czyli oscylogramy z pracy silnika pod

> obciążeniem w czasie jazdy nadal nie ma. Chyba że poruszasz się

> samochodem tylko po garażu

Nie mam garażu zlosnik.gif OK, dzisiaj spróbuję wrzucić.

> wyłącz to albo zmień na około 90.

OK

Napisano
  • Autor

Ustawiłem ten skok ATT na wartość 90

Teraz oscylogramy.

Najpierw gwałtowne przyspieszanie na 3 biegu

282901253-Przyspieszanie3bieg.jpg

A potem jazda w stanie ustalonym na równym odcinku, IV bieg ok. 60 km/h

282901253-Obciazenie-stanustalony60kmh.jpg

post-74447-14352504562456_thumb.jpg

Napisano

Punkt przełączania na gaz 2800obr/min jest chyba zbyt wysoki.

Ja mam ustawione na około 1800obr/min

Napisano

Wygląda dobrze. Nie ma dużej nieliniowości , silnik powinien dobrze pracować. Czy dziura w mocy zniknęła? Zapewne była przez to 150ATT. Dla dopieszczenia PWA ustawiłbym na 76 , zakresy +-20, skok ATT na 85 i dla 3,5V . I jeździć.

Napisano
  • Autor

> Wygląda dobrze. Nie ma dużej nieliniowości , silnik powinien dobrze

> pracować. Czy dziura w mocy zniknęła?

Wygląda na to że tak cool.gif

Zapewne była przez to

> 150ATT. Dla dopieszczenia PWA ustawiłbym na 76 , zakresy +-20,

> skok ATT na 85 i dla 3,5V . I jeździć.

Dzięki za pomoc. Przy okazji ustawię te parametry.

Jeszcze jedno - czy te ustawienia już będą OK, czy dla Rybackiego trzeba okresowo je jakoś regulować ?

Napisano

> Jeszcze jedno - czy te ustawienia już będą OK, czy dla Rybackiego

> trzeba okresowo je jakoś regulować ?

A co ma do tego mikser? Jego parametry z czasem nie ulegają zmianie bo jest z metalu i plastiku bez elementów mechanicznych. Regulacji trzeba dokonywać ze względu na starzenie się i zużycie reduktora.

Napisano
  • Autor

A własnie. Po ostatniej regulacji zaczęły mi nieco pływać wolne obroty. możesz jeszcze zerknąc w zrzuty ustawien i doradzić coś w tej kwestii ? smile.gif

Napisano

Na żadnym z wykresów tego nie widać.

Napisano
  • Autor

> Na żadnym z wykresów tego nie widać.

no to co może byc przyczyną ?

Napisano

Nie wiem bo na tych oscylogramach, które dałeś wolne obroty stoją jak drut . Więc nie wiem o czym piszesz.

Napisano

> Nie wiem bo na tych oscylogramach, które dałeś wolne obroty stoją jak

> drut . Więc nie wiem o czym piszesz.

Bingo nie czyta czasami prędkości obrotowej z rozdzielczością 50 obr/min?

Napisano

> Bingo nie czyta czasami prędkości obrotowej z rozdzielczością 50

> obr/min?

No to jak falowanie poniżej 50obr to co to za falowanie palacz.gif

Napisano

> No to jak falowanie poniżej 50obr to co to za falowanie

W krańcowym przypadku może być +/- 24 obr/min wokół 850 i Bingo też tego nie złapie, a ucho już tak. hehe.gif

Napisano

Masz rację. Zmiany 98obr/min już będzie słychać i cuć. grinser006.gif

Napisano

Biorąc pod uwagę aspekt zauważony przez nukiego:

Czy obroty falują w rytm zmian sondy czy niezależnie? Zapewne zależnie i zapewne spadają gdy sonda pokazuje ubogo. Więc można kombinować np - zmniejszyć prędkość zamykania, albo otwierania i zamykania krokowca w obrotach jałowych. Albo też dać wyżej dolne ograniczenie obrotów jałowych, żeby krokowiec nie schodził za głęboko. Wszystko wina bezwładności. spineyes.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę aspekt zauważony przez nukiego:

> Czy obroty falują w rytm zmian sondy czy niezależnie?

Mi to coś właśnie tak wygląda. Efekt taki u mnie był obserwowalny przy ustawionej dość dużej czułości reduktora (niskie PWA z autokalibracji). Sterownik (nie Bingo) jakoś nie chciał do tego dostosować ruchów silnika krokowego i widocznie zmiany lambda były za duże.

Napisano

Rozkręcony reduktor lub za mały mikser sugerowałem gdzieś wcześniej. Wskazuje na to także niskie PWA.

Napisano

> Rozkręcony reduktor lub za mały mikser sugerowałem gdzieś wcześniej.

> Wskazuje na to także niskie PWA.

Mikser to chyba nie, bo o ile pamiętam, jest Rybacki.

Napisano

aaa swieca.gif już mi się mylą te wątki.

Choć z drugiej strony rybacki ma rożne średnice mikserów i nie jest powiedziane że na pewno włożony jest właściwy. Choć ładnie liniowo w miarę się zachowuje więc bym go już nie ruszał.

Napisano

sam do siebie odpowiedziałem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> aaa już mi się mylą te wątki.

> Choć z drugiej strony rybacki ma rożne średnice mikserów i nie jest

> powiedziane że na pewno włożony jest właściwy. Choć ładnie

> liniowo w miarę się zachowuje więc bym go już nie ruszał.

Załozony jest fi53mm, dokładny typ 300-457, wg lektury kącika Lanosa najlepszy do mojej wersji silnika. dodatkowo mikser wyrzeźbiłem smile.gif

Sorry za może głupie pytanie, ale juz mi się trochę maci. gdzie widać tę liniowośc miksera?

o do obrotów to nie tylko widać ich pływanie, ale i czuć szarpnięcia samochodem. Niestety na benzynie też się to pojawiło, raz na skrzyżowaniu to myślałem że zgaśnie bo aż do takiego stopnia obroty spadały. Zresetowałem głóowny komputer przez wyjęcie bezpiecznika F5 na kilka minut, ale pomogło tylko o tyle że spadki obrotów nie sa już takie duże, Oba krokowce są czyste. Już nie mam pojęcia co to może być frown.gif

Napisano

> Sorry za może głupie pytanie, ale juz mi się trochę maci. gdzie widać

> tę liniowośc miksera?

Nie tyle może miksera samego, co miksera w połączeniu z reduktorem.

Liniowy układ miałbyś, gdyby wraz ze wzrostem przepływu powietrza, czyli zwiększaniem obciążenia i prędkości obrotowej, przy jednym ustawieniu silnika krokowego, czy też śruby, skład mieszanki nie zmieniał się.

Jak wiadomo są to tylko pobożne życzenia i w rzeczywistości można się jedynie do tego mniej lub bardziej zbliżać.

Napisano

> gdzie widać

> tę liniowośc miksera?

Nuki ładnie to opisał, ja może bardzie odniosę do praktyki. Liniowo jest wtedy gdy w szerokim zakresie obrotów krokowiec oscyluje sobie wokół tego samego punktu w podobnych granicach. Jeżeli np dla 850rpm oscyluje wokół 80kroku a dla 4000rpm wokół 120 to jest duża nieliniowość negatywna. Jeżeli dla 850 - wokół 100 a dla 4000 - 60 - to jest duża nieliniowość pozytywna. Praktycznie zawsze jest nieliniowść i z reguły negatywna. Jeżeli jest w granicach kilku kroków to nie ma się czym przejmowac elektronika sobie da radę, przy czym zawsze lepsza jest ta pozytywna gdyż nie powoduje zmuleń przy nagłym wdepnięciu ani nie naraża na strzały. U ciebie z wykresów wyglądało ok.

> o do obrotów to nie tylko widać ich pływanie, ale i czuć szarpnięcia

> samochodem. Niestety na benzynie też się to pojawiło, raz na

> skrzyżowaniu to myślałem że zgaśnie bo aż do takiego stopnia

> obroty spadały. Zresetowałem głóowny komputer przez wyjęcie

> bezpiecznika F5 na kilka minut, ale pomogło tylko o tyle że

> spadki obrotów nie sa już takie duże, Oba krokowce są czyste.

> Już nie mam pojęcia co to może być

Więc wygląda że to problem silnika a nie LPG skoro na benzynie tez taki efekt występuje. Czyściłeś przepustnicę?

Napisano
  • Autor

> Nuki ładnie to opisał, ja może bardzie odniosę do praktyki. Liniowo

> jest wtedy gdy w szerokim zakresie obrotów krokowiec oscyluje

> sobie wokół tego samego punktu w podobnych granicach. Jeżeli np

> dla 850rpm oscyluje wokół 80kroku a dla 4000rpm wokół 120 to

> jest duża nieliniowość negatywna. Jeżeli dla 850 - wokół 100 a

> dla 4000 - 60 - to jest duża nieliniowość pozytywna. Praktycznie

> zawsze jest nieliniowść i z reguły negatywna. Jeżeli jest w

> granicach kilku kroków to nie ma się czym przejmowac elektronika

> sobie da radę, przy czym zawsze lepsza jest ta pozytywna gdyż

> nie powoduje zmuleń przy nagłym wdepnięciu ani nie naraża na

> strzały. U ciebie z wykresów wyglądało ok.

Dzięki dla Was 2 smile.gif

> Więc wygląda że to problem silnika a nie LPG skoro na benzynie tez

> taki efekt występuje. Czyściłeś przepustnicę?

nie

Napisano

Sprawdź obwód TPS. W Lanosie często to się sypie i potem są problemy z wolnymi obrotami.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź obwód TPS. W Lanosie często to się sypie i potem są problemy

> z wolnymi obrotami.

OK. Szukałem manuala czyszczenia przepustnicy w Lanku, ale nie ma. Co prawda ktoś wrzucił kiedys linka, ale strona znikneła. Możesz pomóc w tek kwestii ? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.