Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów 1.7 TDI

Featured Replies

Napisano

Byłem w trasie i zauważyłem, że skrzynka mi zaczyna hałasować rzęzić. mad.gif Przejechałem 1300km - powrót do domu i się nie rozsypała. Na luzie jest cicho, podczas przyśpieszania jest ten dziwny dźwięk jakby coś się mieliło na każdym biegu (na jedynce głośniej dwójka słabiej itd.) jak jest pod mocniejszym obciążeniem to głośno słychać jak nie dodaję "gazu" to nie słychać tego dzwięku.

1. Czy w tym modelu ktoś miał coś ze skrzynią biegów?

2. Czy ktoś naprawiał ją??

3. Co było jeżeli już?

4. Rozmawiałem z kolegą autokącikawym Jerry1 i twierdzi iż lepiej kupić używkę aniżeli naprawiać. Może ktoś wie gdzie w ludzkiej cenie dostanę. Gdyby to było sprzęgło to na luzie by hałasowało. Biegi wchodzą idealnie. Pozdro.

Napisano

516163513 - zadzwon pod ten nr i zapytaj o cene.

Napisano
  • Autor

> 516163513 - zadzwon pod ten nr i zapytaj o cene.

Dzięki piękne ma za 600zł. rozmawiając z mechanikami dzisiaj mówili, że chodzą za 400-450 z Anglika. Pozdro.

Napisano

> Dzięki piękne ma za 600zł. rozmawiając z mechanikami dzisiaj mówili,

> że chodzą za 400-450 z Anglika. Pozdro.

Hmmm koleś miał bardzo tanio.... Widać coś mu się odmieniło yikes.gif.

Duzo bralem od jego, miesiac temu dla kumpla bralismy 4 felgi z oponami do AII, zapłacilismy 160zł.

wink.gif

Napisano

Gdyby nie to, że tego dzwięku nie słychać po obciążeniem to stawiałbym na łożysko koła.

Przeguby raczej tego dzwieku by nie powodowały hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Gdyby nie to, że tego dźwięku nie słychać po obciążeniem to

> stawiałbym na łożysko koła.

> Przeguby raczej tego dźwięku by nie powodowały

Właśnie słychać pod obciążeniem.

Łożyska koła OK. Przegub nie ma luzów lekki wzdłużny ale taki musi mieć o ile się nie mylę. Postaram się nagrać ten dźwięk ale dziś nie uda mi się bo idę na 20.GIF urodziny. Wycieków ze skrzyni nie mam sprawdzałem niedawno oleju było po korek. Pozdro

Napisano

> Właśnie słychać pod obciążeniem.

> Łożyska koła OK. Przegub nie ma luzów lekki wzdłużny ale taki musi

> mieć o ile się nie mylę. Postaram się nagrać ten dźwięk ale dziś

> nie uda mi się bo idę na urodziny. Wycieków ze skrzyni nie mam

> sprawdzałem niedawno oleju było po korek. Pozdro

Syn zabral to co wgralem, wreszcie jestem pod netem smile.gif

Tak jak Witold pisal, jestem za wymiana na inna skrzynie.

Nie wiadomo co padlo w jego, nie obstawialbym tylko lozyska.

Napisano

Mozesz zdjac dolna pokrywe przekladni glownej (co wiaze sie ze spuszczeniem oleju-przy okazji mozna wziasc nieco oleju na palce i wyczuc obecnosc drobin metalowych, a najlepiej przefiltrowac nieco oleju przez bibule i obejrzec pozostalosci) obejrzec duze kolo przekladni glownej na obecnosc wyszczerbien na uzebieniu (czesty defekt w skrzyniach F18, choc u Ciebie jest F17).

Pozdrawiam

Napisano

Mogło rozsypać się sprzęgło, a dokładnie te sprężynki tłumiące drgania, miałem tak w Uno, rzęziło głównie przy przyspieszaniu na wyższych biegach.

Napisano

u mnie jak mieliło coś to się okazało że pękło jakieś łożysko i mieliło mechanizm różnicowy :/

Napisano
  • Autor

Właśni skończyłem wyciąganie jej z autka trochę zabawy było bez kanału ale w dużym garażu. Tarcza sprzęgła tylko milimetr zjechana (porównałem z nową ) sprężynki bez żadnych luzów, docisk bez zarzutu - tylko łożysko na wyprzęgniku hałasowało jak poruszałem wałkiem to słychać jak rzęzi w środku. Zawiozłem do mechanika aby wymienił co trzeba jak twierdzi to są łożyska otworzy po południu to będę wiedział co jej dolega. Pozdro.

Napisano

Niech mechanik dokladnie obejrzy przekladnie glowna i satelity mechanizmu roznicowego. Ich uszkodzenie jest skutkiem uszkodzenia lozysk wałka głownego skrzyni biegow.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jestem po naprawie okazało się, że oleju w skrzyni było tylko pół litra (sprawdzałem 2 miesiące temu i było OK) na skrzyni wycieków nie było suchutko, poszło łożysko na wałku sprzęgłowym jedno duże ale, ponieważ drugie łożysko jest na tej samej wysokości to mechanik wymienił mi obydwa + uszczelka pod pokrywę skrzyni z ASO koszt: to łożyska 120zł, uszczelka 20zł + olej wlałem Opla 2lx30zł +robocizna. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.