Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pozycje, mijania, drogowe

Featured Replies

Napisano

padły mi światła w astrze więc pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem żarówki (okazały się ok), połączenia kablowe (też ok) a na sam koniec włącznik świateł i tu nie jest ok. Wygląda to tak:

tył wyłącznika po rozebraniu:

002_wyl_swiatel.jpg

oraz gniazdo wyłącznika w samochodzie:

002_wyl_swiatel2.jpg

Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Włącznik kwalifikuje się do wymiany, ale problem może zostać nie rozwiązany.

Napisano

Zwarcie być moze nastąpiło

Zbyt duze obciązenie dla instalcji (żarówki ,,tuningowe") ale to raczej odrzucam..

A jak bezpiecznik? niebyło tam zwory załozonej ?

Napisano

> A jak bezpiecznik? niebyło tam zwory załozonej ?

jak oznaczony jest ten spalony pin moze 58k? jak nie bedziesz mogl odczytac to podaj kolor kabla do spalonego pinu w gniezdzie o ile jeszcze jest izolacja

Napisano
  • Autor

żarówki zwykłe (kilka miesięcy temu wymieniłem w lewym reflektorze po się spaliła), nic się nie działo aż do wczoraj, bo jak kręciłem włącznikiem to coś lekko się przyblokowało (jak się okazało po rozebraniu włącznika - taka mała płytka w kształcie Y), ale tego włożyć się nie da na miejsce.

Zapomniałem o bezpiecznikach napisać, ale sprawdzałem wszystkie 6 całe, czerwone 10 A.

Tak się zastanawiam nad (nie wiem czy dobrze piszę) przekaźnikiem, które są (chyba) po to aby włącznika nie obciążać dużym prądem?

Napisano
  • Autor

jeśli chodzi o kolor kabla czy numer to nie jestem w stanie sprawdzić

co do manualu to przeczytałem dziś taki (jego temat przewodni to wymiana żarówki podświetlenia) ale mój włącznik jest w środku uszkodzony (nie tylko na zewnątrz).

Napisano

To moze w momencie jak sie przyblokowało, nastąpiło jakieś zwarcie? Stąd te stopienie hmm.gif

Napisano

> To moze w momencie jak sie przyblokowało, nastąpiło jakieś zwarcie?

to na pewno . pytanie jak daleko to poszlo dlatego dobrze wiedziec czy spalil sie 1 kabel czy wiecej ale koles twierdzi ze nie jaet w stanie podac koloru kabla dlatego pytalem czy jest w stanie odtworzyc inst.. bo jak nie czuje sie na silach to lepiej zeby dal do elektryka niz podpalil auto . na wlaczniku ma styki opisane wiec nie ma problemu z ustaleniem ktory obwod badz obwody oberwaly .a reszte czyli co z czym polaczyc to mozna mu podac .

Napisano
  • Autor

> To moze w momencie jak sie przyblokowało, nastąpiło jakieś zwarcie?

najpierw straciłem światła, a potem jak kręciłem włącznikiem (delikatnie) w prawo-lewo to wtedy się przyblokowało i wyskoczyła taka mała płytka w kształcie Y

kupiłem nowy włącznik więc widać na nim że to nr 30 (foto):

002_wyl_swiatel3.jpg

Napisano

> najpierw straciłem światła, a potem jak kręciłem włącznikiem

> (delikatnie) w prawo-lewo to wtedy się przyblokowało i

> wyskoczyła taka mała płytka w kształcie Y

Prawdopodobnie styki w przelaczniku byly juz wypalone/zasniedziale, co spowodowalo grzanie sie polaczenia. A to z kolei doprowadzilo do stopienia elementow plastikowych.

> kupiłem nowy włącznik więc widać na nim że to nr 30 (foto):

Napisano

U mnie tak sie tak samo przypaliło gdy włacznik nie był dobrze wcisniety w gniazdo. Ale to sie okazalo po wymianie drugiego wlacznika.

Teraz mam juz przekazniki i poblem nie wystapil

Napisano

> kupiłem nowy włącznik więc widać na nim że to nr 30 (foto):

dobierz sie do wiazki i sprawdz na jakim odcinku jest spalona instalacja . sprawdz stan pozostalych kabli . 30 - staly plus z aku .

odlacz aku wyciagnij gniazdo . jezeli kabele na wskutek temp sie nie stopily do kupy to wymien gniazdo a na uszkodzone przewody naciagnij koszulke termokurczliwa .jezeli sie stopily kable to niestety musisz doprowadzic cala inst do porzadku i jesli nie czujesz sie na silach to lepiej daj do elektryka lub wrzuc zdjecie uszkodzonych kabli i samego gniazda od drugiej str.

Napisano
  • Autor

Po wizycie u elektryka:

- Panie, ja już to przerabiałem, trza kupić oryginalny włącznik, bo te zamienniki to tak mają.

Na pytanie co z gniazdem w samochodzie, bo lekko przytopiony

- Panie ja tego panu nie wymienię.

Na pytanie - a może tam jakieś zwarcie jest, grzać się może (bo tam w końcu prąd płynie) ale topienie jest anormalne.

- No to jak tam jest zwarcie, to ja to znajdę.

Chyba nie dam mu szansy grzebać tam.

Ale

Znalazłem taki oto manual pokazujący jak zainstalować przekaźniki odciążające włącznik świateł i dodatkowo polepszyć jasność świateł. Może komuś się przyda:

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/przekazniki/przekazniki.html

Napisano

tego elektryka sobie podaruj . gniazdo kupisz bez problemu a poza tym sa jeszcze szroty . nie dales odpowiesdzi jak wygladaja kable . w ostatecznosci jak nie dostaniesz gniazda (w co nie wierze ) to wywiercisz w m-scu spalonego pinu dziure i kabel podloczysz pinem do wlacznika ale wszystko zalezy od tego jak wygladaja kable a szczegolnie kabel 30 kolor czerwony dochodzacy do tego pinu .wrzuc zdjecie i dostaniesz dokladny opis jak to polatac . caly dowcip w tym zeby to zrobic tak aby bylo bezpieczne .a tego elektryka unikaj jak ognia jezeli to stanowi dla niego taki problem .w kwesti przekaznikow to na twoim m-scu zainwestowal bym w przekaznik sw.jazdy dziennej i osiagniesz ten sam efekt tzn . ochrinisz wlacznik a dodatkowa korzysc to to ze swiatla beda sie wlaczaly automatycznie po uruchomieniu silnika i bedziesz mial dwa niezalezne obwody . wlaczenie swiatel wlacznikiem powoduje odciecie automatu . sprawdz tylko czy w m-scu bezpiecznika 27 masz piny . jezeli masz to musisz miec gniazdo do podlaczenia przekaznika .

Napisano
  • Autor

Kabelek w miejscu 30 wygląda w miarę dobrze, 2-3mm jego osłony się odkryło, a na przewodzie pojawiła się śniedź, inne są nietknięte foto:

002_wyl_swiatel4.jpg

W miejscu 27 nie ma gniazda dla bezpiecznika, więc tego przekaźnika nie da się wrzucić.

Ja to zrobię tak, że przedłużę przewód 30, podepnę do włącznika po wyjęciu go z gniazda, a pozostałe wtyki będą jak wcześniej podłączone po włożeniu w gniazdo. I zobaczę czy wytrzyma.

Napisano

> Kabelek w miejscu 30 wygląda w miarę dobrze, 2-3mm jego osłony się

>zrob tak jak ci pisalem otwor przeciagnij pin uszk .kabel zaizoluj i powinnobyc ok. brak kontaktow bezp.27 to nie problem . jak bedziesz zainteresowany to pisz: [email protected] .dostaniesz info jak to zrobic .daj znac jakie sa efekty

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

udało mi się znaleźć źródło problemu, otóż w klapie bagażnika (kombi) idzie wiązka kabli do np. podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Kable miały spękane koszulki izolacyjne więc zaizolowałem.

Wyjąłem kostkę w samochodzie odciekłem kabelek na pinie 30 (stały plus) przedłużyłem, założyłem nową wtyczkę żeńską i do tej pory (odpukać) wszystko jest w porządku (a jeżdżę na tym już ładnych kilka miesięcy). smile.gif

Tak więc wychodzi na to że zwarcie było w klapie bagażnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.